Tackle the Taboo: de menstruatie tag

Menstueren is de gewoonste zaak ter wereld, maar toch lijkt er (vooral voor heel wat mannen) nog altijd een soort taboe rond te hangen. Toen ik enkele weken geleden op Instagram vertelde over de hevigheid van mijn menstruele klachten en vroeg naar die van andere (sportende) vrouwen, heerste er een stilte die in een Amerikaanse Westernfilm vlak voor het finale duel niet zou misstaan. Je weet wel… Met van die rondvliegende tumbleweed dingen en gebrek aan enig menselijke activiteit. Laten we vandaag dat taboe eens flink doorbreken!

Wanneer menstrueerde je voor het eerst?
Vanaf 1 september 2001.
4periodmemes
 
Hoe oud was je?
Ik was toen 4 dagen 12 jaar. Iets van vroeg erbij zijn en zo…
 
Waar was je toen dit gebeurde?
Op school op de eerste dag van mijn middelbare schoolcarrière in de toiletten van de kleedkamer aan de turnzaal. Er zijn dus wel betere momenten of locaties om hiermee geconfronteerd te worden! Ik was al bijzonder nerveus voor deze grote stap en dan kwam dit er ook nog bij! Bovendien: het was vlak voor de eerste turnles met allemaal nieuwe meisjes die je dus nog niet kent. Hoe verberg je zoiets dan subtiel!?
 
Hoe reageerde je?
Ik heb beloofd eerlijk te zijn hier: de eerste vijf minuten besefte ik echt niet wat me overkwam. Ik wist natuurlijk wel wat menstrueren was en wat er dan gebeurde, maar mijn spreekwoordelijke frank viel pas toen we klaarstonden om bokje te gaan springen. Ik kon alleen maar hopen dat de les zo snel mogelijk afgelopen was. Jongens, ik geloof niet dat ik ergens in mijn middelbare schoolavontuur liever door de grond wilde zakken dan toen.
6
 
Heb je het meteen aan andere mensen verteld?
Ik ben rechtstreeks van school naar mama gespurt om haar om raad te vragen. Later vertelde ze me: ‘Kind, medelijden dat ik met jou had! Zoiets op de eerste schooldag is echt niet leuk’.
 
Maandverband of tampons?
Beide, afhankelijk van de situatie en wat er voorhanden is.
 
Heb je last van vreemde menstruele kwaaltjes?
Waar te beginnen met het antwoord op deze vraag? De eerste vijf jaar heb ik elke maand serieus afgezien: gigantische buikpijn, overgeven en janken dat het geen naam heeft… Toen ging ik aan de pil en nu merk ik al jaren amper nog iets van ongemak, op zware hoofdpijn aan de vooravond na.
 
Heb je last van bepaalde cravings?
Opnieuw: waar te beginnen? Chocolade, kletskoppen, zoute nootjes en liefst van al door elkaar! En boterhammen met Nutella! Alles gaat erin de dag voor ik mijn regels krijg. Dat is ook met de pil te nemen niet veranderd.
periodquotesandmemes2_0
 
Neem je soms pijnstillers?
Heel zelden tegen de hoofdpijn, maar meestal ga ik gewoon een beetje wandelen of lekker koken als afleiding.
 
Kom je aan in gewicht tijdens je menstruatie?
Ja, 1,5 à 2 kilo. Het uit zich ook in het feit dat mijn jeansbroeken niet meer dichtgaan op zo’n moment.
periodquotesandmemes3_0
 
Ga je sporten tijdens je menstruatie?
Met veel plezier: ik loop altijd goed op die momenten. Zal vast iets hormonaal zijn. Ook lijkt mijn hoofdpijn dan wat minder erg te worden. Het feit dat ik verder weinig kwaaltjes meer heb, helpt natuurlijk ook. Als ik nu nog altijd elke dag van mijn rode vlag zou moeten overgeven, zou ik dat natuurlijk niet direct doen.
 
Hoe is je humeur voor, tijdens en vlak erna?
De dag ervoor helemaal niet goed: er moet dan minstens 1 keer serieus gejankt worden. Of het nu gaat om een verkeerde opgevatte opmerking van mijn lief, zielige hondjes op tv of een emotioneel verhaal… Er is dan echt niet veel nodig om mij in een waterval te veranderen. Daarna voel ik me ook gelijk beter en gedraag ik me weer emotioneel normaal tot het einde van de volgende cyclus.
 7df3a3da2a8baaa5f2fc2ccb1287e479
Heb je ooit iets gênant meegemaakt tijdens die periode van de maand?
Wat elke vrouw waarschijnlijk al eens heeft meegemaakt… Wit rokje en er niet bij stilstaan dat je regels elk moment kunnen beginnen. Als je dan ook nog eens geen maandverband of tampons bij de hand hebt, is het helemaal traumatisch!
 Ziezo, weer een taboe doorbroken. Doe jij ook mee? Neem deze tag dan over en zorg samen met mij met een vleugje humor voor vrouwelijke herkenbaarheid. Hoezee!

3 gedachten over “Tackle the Taboo: de menstruatie tag

  1. Ha, dat mag wel eens idd. Maar ik weet precies heel weinig over die eerste keer… Ik ging die dag schaatsen met school, dat is het enige wat me is bijgebleven. Nuja, ’t is ook 25 jaar geleden. 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s