Lopen langs het water in en rond Mechelen

Trouwe lezers weten het al: ik woon in Mechelen en dat maakt me erg gelukkig! Een van de redenen daartoe is dat je hier in de buurt heerlijk kan lopen! Vooral langsheen het water… Vandaag deel ik 3 van mijn favoriete loopplekjes in en rond onze Dijlestad. 

  1. Langs de Dijle.

Het is geen toeval dat ik met het Dijlepad begin! Ik woon al enkele jaren in Nekkerspoel en dit jaagdpad met haar waterplassen eromheen heeft toch wel mijn hart gestolen. Je kan het volgen vanaf de Nekker tot in Tremelo (en verder ook) zoals ik voor mijn langste marathonafstand enkele maanden geleden deed. Wat te verwachten? De zon die weerspiegeld wordt in prachtige waterplassen, veel groen, herten en frisse lucht! Een goede ondergrond (afwisselend, mogelijkheid om op gras te lopen) en een barkleine kans om verloren te lopen gezien je gewoon van brug tot brug de weg kan blijven volgen.

Stiekem kijk ik al terug uit naar die 34 kilometer van Mechelen naar Muizen, over Rijmenam richting Tremelo tot je bij B&B Pony’s en pistolets (die naam!!) komt! Dat is het halverwege punt als je na 17 kilometer via Keerbergen en Rijmenam dorp naar Mechelen terugkeert!

 

2. Langs de vaart richting het Zennegat

Aah, het zennegat… Nog zo’n plek waarop je ’s ochtends vroeg aan het einde van de wereld lijkt te vertoeven! Je krijgt een portie sightseeing met kleine oude bootjes langs de vaart, velden zover je kan kijken en de Sint-Romboutstoren die af en toe komt piepen als je naar de stad terugkeert! Grotendeels verharde weg. De omstandigheden om op gras of met je hond of met de buggy te lopen zijn goed aanwezig!

Volg vanuit Mechelen de vaart richting het noorden en je kan het Zennegat niet missen! Ga je voor een lange trip (20k+)? Dan kan via het jaagpad aan de Zenne richting Heffen en Leest terugkeren. Anders is een ‘there and back again’ misschien eerder aan te raden.

 

3. De andere kant van de vaart: Zemst en Hofstade.

Een mooi kringetje voor de liefhebbers! Ga net voorbij Proctor en Gamble in Hombeek het jaagpad van de Zenne op tot in Zemst. Vandaar uit kan je gemakkelijk verder doorlopen naar Hofstade en langs de vaartdijk naar het centrum terugkeren. Verwacht opnieuw prachtige uitzichten, de opkomende zon die door lange grassen heen piept en een halve dierentuin aan konijnen, herten en vogeltjes.

Reken wel dat je met deze route voor een kilometertje of 20 vertrokken bent! Als je de tocht dan nog wat wil uitbreiden, kan je altijd om het Bloso-domein heen naar Muizen toe lopen, om daar opnieuw aan het Brughuis het jaagpad richting Mechelen te nemen! Voor die gekke mensen waarvoor ver nooit ver genoeg is. Yes, I feel you!

Ik hoop dat jullie genoten van mijn favoriete looproutes! Heb jij nog andere looproutes in je eigen omgeving of in de buurt van Mechelen? Deel ze alsjeblief met mij! Ik ontdek graag nieuwe wegen! In de volgende editie deel ik een aantal kortere routes rond mijn ouderlijk dorp Wolvertem, waar ik ooit met lopen begon!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s