Hoe word je een ochtendmens/ochtendsporter

Enkele dagen geleden gaf ik in mijn artikel ‘Moeder, waarom lopen wij?’ al aan een echte vroege vogel te zijn. Dat zit me in het bloed, wat niet wil zeggen dat het nooit anders is geweest (aka studententijd). Tegenwoordig sta ik echter altijd tussen 6 & 7 op (ook in het weekend) en ik voel me daar bijzonder goed bij! Ik ben daar bewust naartoe gegroeid. Hoe dan?

download (1)

Van jongs af aan ben ik een ochtendmens: ik ben een pak productiever in de ochtend en de vroege namiddag. Vanaf 16u beginnen mijn aandacht en concentratievermogen stilaan af te nemen. Voor mij voelt het dus erg natuurlijk om daar maximaal van te profiteren door vroeg op te staan. Ligt jouw piekmoment eerder in de avond of zelfs ver na de bedtijd van deze oma? Ga dan (in de mate van het mogelijke) mee met de flow en slaap wat langer ’s ochtends als je daardoor meer gedaan krijgt…

Toch vastbesloten een vroege vogel te worden? Groot gelijk! Denk eens aan al die dingen die je voor het ontbijt al gedaan kan krijgen: sporten, een (blog)artikel schrijven, bijlezen (of het nieuws kijken),  wasjes draaien of al even je mail checken… hieronder geef ik je enkele tips om gestructureerd vroeg en met volle goesting uit bed te springen!

470e2bde13c7aa367f3a66c9d20d38e1

  1. Leg je sportkledij/andere benodigdheden reeds klaar.

Vroeg opstaan is voor mij heel natuurlijk, maar toch is de verleiding om uit je warme bed te komen niet altijd even groot… Integendeel. Wat mij helpt is om alles al klaar te leggen. Mijn loopoutfit en banaantje liggen me aan te staren vanaf het moment dat ik mijn ogen opendoe. Daarnaast hangen de loopmedailles te klingelen… Ze herinneren me aan mijn doelen. Tel daar een lekker ontbijtje na het lopen bij (dat in de koelkast staat te wachten) en ik ben weer gemotiveerd om ervoor te gaan.

2. Stop met snoozen, maar bouw wel langzaam op

De eerste keer zal je wekker wellicht eventjes pijn doen, maar zie het als een pleister die je van de wonde moet trekken. Sta op! Het is toch beter als je voor de korte pijn gaat en meteen je bed uitspringt in plaats van jezelf om de paar minuten opnieuw te martelen. Je hoeft trouwens ook niet meteen uren vroeger op te staan… Begin met vijf minuten en zet de wekker elke week vijf minuutjes verder terug tot je je doeluur bereikt hebt. Zo laat je je lichaam langzaam wennen aan het nieuwe ritme.

Funny-snooze-button

3. Geef je metabolisme een boost

Sta je vroeger op om je workout reeds in de morgen achter de rug te hebben? Breng je metabolisme dan alvast op gang zodat je toch een beetje energie hebt. Ik eet een banaantje met een ijskoffie: licht genoeg om niet te storen tijdens het rennen, maar genoeg voor een stevige boost. 

4. Maak tijd om te ontbijten/beloon jezelf

Voor mij is een groot rustig ontbijt NA een productieve ochtend echt een genietmomentje. Ik kijk er dan ook naar uit en geloof oprecht dat het me minder zou smaken als ik niet eerst al gesport/gewerkt zou hebben. Bovendien heb ik vlak na het uit bed komen nooit echt honger, maar na 15-20 kilometer lopen is dat wel veranderd! Honger is de beste saus. Boekje erbij, koffietje zetten en genieten maar! Een rustmoment voor de dag begint. Geen ontbijter? Er is vast wel een andere manier die je kan bedenken om jezelf te belonen voor het vroege opstaan! Je hebt jezelf uit bed gedwongen en je bent ervoor gegaan: wees nu lief voor jezelf!

5. Ga op tijd slapen

Wellicht een binnenkopper, maar ’s avonds grote jan, ’s morgens kleine man! Niet alleen je ochtendritme, maar ook je avondpatroon zal je moeten aanpassen. De eerste dagen zal je misschien nog wakker liggen, maar na een tijdje past je lichaamsritme zich aan.

10d9ba8321e2e4052eb9a9fb8f22d98b

6. Plan

Ken jezelf. Heb je ’s avonds nog zo’n grote bek, misschien weet jij van jezelf dat je toch lekker blijft liggen als puntje bij paaltje komt. Zorg dan dat je er niet vanonder uit kan. Plan een training waar je ’s avonds geen tijd voor hebt zodat je wel moet gaan. Spreek af met een loopmaatje of schrijf je in voor een vroege les spinning. Zorg voor een concreet plan waar je ook met plezier voor uit bed komt.

7. Meer vrije tijd ’s avonds

Als je ’s morgens vroeg al wat werk/sport gedaan krijgt alvorens nog maar ontbijt gezien te hebben, kan je daar ’s avonds wellicht van genieten. Het huishouden is misschien al wat meer op orde, de boodschappen zijn al binnen of je hoeft jezelf niet meer naar de sportschool te sleuren. Een goed begin van de dag zal je de rest van de dag alleen maar plezier verschaffen. Denk bij het opstaan hoe goed jij je zal voelen!

8. Word wakker met natuurlijk licht.

In de winter is dit niet zo gemakkelijk, maar op dit moment wordt het alweer een pak vroeger licht. Gebruik de schemering of de opkomende zon als wekker zodat je rustig wakker kan worden, enkele minuten alvorens je echte wekker afgaat. Zeg nu zelf: een beetje soezen bij het eerste licht dat naar binnen valt… Klinkt romantisch, nietwaar? Fijn, en dan nu je bed uit!

 

 

5 gedachten over “Hoe word je een ochtendmens/ochtendsporter

  1. opstaan een tijdsgrens om rond te geraken met 5 kids die klaar naar school moeten. In het weekend geeft het me de vrijheid om te gaan lopen zonder op te vallen in het gezin. Ook op reis vind ik dat heerlijk. Lopen voor dag en dauw. Het opstaan zelf doe ik gewoon. Klaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s