Nooit genoeg? Yvan De Graef

Yvan De Graef in de kijker vandaag… Als je regelmatig loopt en op Facebook te vinden bent, ken je hem misschien wel? Hij is een van de letterlijke koplopers die de Keep On Runningfacebookgroep spreekwoordelijke stampen onder de kont verkoopt! De liefde voor lopen is groot en deze man weet dat over te brengen – niet in minst door de tijden die hij zelf loopt! Tijd voor een gesprek over de liefde voor de lange afstand!

Dag Yvan, hoe ben je precies met hardlopen begonnen?

Ik ben van kinds af altijd al sportief geweest en heb dan ook tal van sporten beoefend in mijn jongere jaren zoals turnen, zwemmen, voetbal en taekwondo. Daarnaast heb ik nog veel gefietst en viertal jaar aan intensieve fitnesstraining gedaan. De laatste jaren zijn al deze sporten weggevallen en doe ik enkel nog intensief en passioneel aan hardlopen!

Hoe ben je aan die langere afstanden begonnen?

Het hardlopen is destijds gegroeid van onregelmatige korte afstandjes in ’t park tot in 2006 mijn éérste ‘grote’ wedstrijd: de 20 kilometer door Brussel. Vanaf die periode is het aantal kilometers per maand aanzienlijk toegenomen. Mijn eerste marathon heb ik gelopen in 2012 en dat was ook alweer in Brussel. Nu bijna 5 jaar later en maar liefst 17 marathons verder kan ik mij een leven zonder hardlopen niet meer voorstellen!

Wat is voor jou het mooie aan hardlopen?

Er zijn zoveel mooie kanten aan hardlopen! (lacht) Het is eenvoudig en simpel: loopschoenen aantrekken waar en wanneer je maar wil en gewoon vertrekken…. Dat geeft mij een zeker gevoel van vrijheid ! Een ander mooi aspect aan lopen is dat je ’t alleen, maar ook in gezelschap met gelijkgezinden kan doen zonder dat er competitie of rivaliteit mee gepaard gaat zoals je wel eens merkt in andere sporten… Het verbindt.
Het werkt ook met belonend: de tijd en het aantal gelopen kilometers die je investeert in het lopen werpen nadien altijd hun vruchten af. Hoe meer je ervoor doet of wilt voor doen, hoe meer je ervoor terugkrijgt! Kortom: wat mij betreft zijn er alleen maar voordelen! (glimlacht)

Kan je ons enkele van je hardloopgewoontes verklappen?

Tijdens het lopen luister ik zelden of nooit naar muziek! Ik neem liever de geluiden (al dan niet van de natuur) rondom mij ten volle op. Als ik doordeweeks ga trainen is dat meestal alleen, al gebeurt het wel regelmatig dat ik met een paar mensen samen een toertje ga maken om leuke loopervaringen uit te wisselen of gewoon ontspannen een praatje te maken .

Wat draag je zo met de warmere temperaturen op dit moment?

Nu de zomer voor de deur staat loop ik het liefst in een los loopshortje met singlet of loopshirt met korte mouwen. Eigenlijk loop ik bijna ’t hele jaar door (op héél koude vorstdagen na) in mijn blote benen omdat ’t voor mij tijdens ’t lopen het beste aanvoelt.

“Niets beter dan na een lange looptocht in de natuur met enkele vrienden te genieten van lekker eten en een glaasje wijn of een stevige Duvel!” – Yvan De Graef

Kan je ons enkele van je belangrijkste wedstrijden beschrijven?

De afgelopen jaren heb ik al heel wat wedstrijden gelopen, gaande van 5 of 10 kilometerwedstrijden tot marathons en ultra’s! Om er daar enkele uit te pikken die mij echt zijn bijgebleven is eigenlijk héél moeilijk aangezien ’t er zo veel zijn ondertussen.
Als ik er dan toch enkele moet noemen dan kies ik voor de Bello Gallico ultra trail van 160 km, de marathons van Rome, Berlijn, Lissabon, Kopenhagen, Amsterdam, Rotterdam en Brussel. Onlangs heb ik nog de marathon van Antwerpen gelopen die mij zeker zal bijblijven aangezien ik daar mijn personal record van 2u 48min heb gelopen! (lacht heel vrolijk).
De wedstrijd waar ik misschien toch iets minder goede herinneringen aan heb, was de Antwerp Urban Trail, een stadsloop waar we meer stil stonden onderweg dan er gelopen kon worden! (lacht)

Hoe bereid jij je voor op zo een wedstrijd?

Mijn voorbereiding is simpel: ik loop gewoon graag en véél! Dat gaat van 70 tot 120 kilometer per week, afhankelijk van week tot week.  Zowel korte snelle intervaltrainingen of tempoloopjes van 10 kilometer tot langere duurlopen van 30 kilometer en alles daartussen staan op mijn trainingsmenu.  Als ik ga lopen, is dat eigenlijk altijd buiten ! Het is gewoon zonde om binnen op een loopband te lopen! Ik doe naast het lopen ook nog wel een beetje arm- en buikspieroefeningen maar eigenlijk te weinig! (lacht).

En achteraf?

Na een korte wedstrijd (tot 10 kilometer) ben ik de dag nadien al compleet hersteld en kan ik zonder problemen terug lopen. Na een langere wedstrijd zoals een marathon neem ik toch wel 1 à 2 dagen rust en na een ultramarathon van 100 kilometer of meer is dat al gauw een week!
De laatste jaren heb ik het geluk gehad dat ik maar zelden een blessure gehad heb. De laatste blessure of overbelasting eigenlijk dateert eigenlijk van december vorig jaar. Na afloop van de Bello Gallico (160 kilometer) was ik 3 dagen later al terug begonnen met lopen en kreeg ik pijn in mijn knie en achillespees als gevolg! Toen heb ik voor mezelf besloten om een langere periode rust te nemen zodat de overbelasting niet zou ontaarden in een langdurige blessure.  12 dagen rust en de pijn was volledig weg! (glimlacht opgelucht).

Wat staat er nogal zoal op je planning of op je bucketlist?

Ik heb nog tal van loopplannen dit jaar! De marathon van Eindhoven in oktober is voor het najaar mijn hoofddoel! Daar ga ik proberen van mijn personal record van 2u48 scherper te stellen! Ik heb ook nog tal van korte wedstrijden alsook ultramarathons op het programma staan. Waarom kiezen, hè! (lacht) Verder is het ook mijn droom om in 2022 deel te nemen aan de Spartathlon, een ultra loopwedstrijd van Sparta naar Athene over 246 kilometer die in 32u moet worden afgelegd!

Heb je nog tips voor beginners?

Bouw rustig op en heb geduld: alle begin is moeilijk maar eenmaal je een bepaald niveau bereikt hebt, ga je er echt van genieten! Voor je het weet ben je helemaal gepassioneerd en bezeten door de loopmicrobe zoals ik en nog tal van andere lange afstandslopers… Dan stel je jezelf de vraag: hoe komt ’t toch dat ik hier nooit vroeger mee begonnen ben? Dus: doorzetten om nadien te kunnen genieten!

Kan je ons iets over je eetpatroon vertellen?

Op gebied van voeding ben ik een vrij evenwichtige en normale eter, denk ik. Ik volg geen bepaald dieet en mag dan ook alles eten wat ik zelf wil, maar natuurlijk met mate. Ik ben geen vegetariër al eet ik eet wel vrij weinig rood vlees. Kip, vis en vleesvervangers zoals quorn en tofu gaan er allemaal vlot in. Bepaalde supplementen neem ik niet omdat ik ervan overtuigd ben als je goed, afwisselend en evenwichtig eet, je alle supplementen wel zult binnen hebben!
Vlak voor het hardlopen eet ik wel niet veel tot zeer weinig: meestal een banaan of ander stuk fruit tot 30 min voor de wedstrijd . Na het lopen daarentegen durf ik mij wel goed vol te proppen! (schaterlacht)
Ik ben ervan overtuigd dat een bepaald eetpatroon voor iedereen persoonlijk is en niet te veralgemenen valt! Eet gewoon normaal en evenwichtig: voldoende koolhydraten, groenten en fruit en drink véél water. Dan ben je al op de goede weg, denk ik !

Wat is zowat je favoriete keuken?

Ik kan enorm genieten van de Italiaanse keuken met al haar lekkere pasta’s en pizza’s, maar ook van de Oosterse keuken met veel kip en groentjes in de wok. Echte tips om uit eten te gaan heb ik niet: het is belangrijk dat het in aangenaam gezelschap is! Wat ik dan weer absoluut niet lust zijn bonen: daar moet ik al van kokhalzen als ik ze nog maar ruik.
En verder: niets beter dan na een lange looptocht in de natuur met enkele vrienden te genieten van lekker eten en een glaasje wijn of een stevige Duvel! (lacht)

4 gedachten over “Nooit genoeg? Yvan De Graef

  1. Inschrijven voor marathon van Amsterdam of die van Eindhoven? Ik weet het niet goed meer😊 PS: ben een beginnende marathonloper dus ik ga niet voor een toptijd😊

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s