Foodcravings (en hoe je ze oplost)

We kennen dat gevoel allemaal wel… Je hebt je avondeten op, ploft neer op de bank en opeens is het daar… De gedachte aan kaas… Of ijs… Of chocolade… Je krijgt het gevoel dat je geen rust meer zal krijgen alvorens je dat ene product naar binnen gekregen hebt. Je zou er zelfs nog een extra tripje naar de avondwinkel voor maken! En als je het al in huis hebt, is het helemaal onmogelijk eraan te weerstaan. Wat dan?

Cravings… Geen zorgen: we hebben die allemaal! Gelukkig kan je er ook wat aan doen! De onweerstaanbare goesting in bepaalde voedingsmiddelen wijst heel vaak op een bepaald tekort. Eigenlijk werken onze lichamen op een prachtige manier: ze wijzen ons er meteen op als we ergens nood aan hebben! Daarbij kan je gelukkig ook andere gezondere voedingsmiddelen eten dan producten bomvol lege calorieën. Welk eten past nu bij welke craving? Ik leg het je graag uit!

Chocolade is, denk ik, een foodcraving die de meeste onder ons wel kennen! Er ligt nog een halve aangebroken reep melk met karamel zeezout in de koelkast en die MOET op. Of wat met het doosje pralines dat je van een collega/zus/oma kreeg voor de hulp die je zo lief aanbood? Ze liggen je onweerstaanbaar aan te gapen vanop hun bedje inlegpapier. In dat geval heb je waarschijnlijk nood aan magnesium, het belangrijkste ingrediënt van rauwe cacao. De oplossing? Noten, zaden, groente en fruit. Of kies je chocolade zo puur mogelijk: meer magnesium, minder suiker!

Afbeeldingsresultaat voor chocolade pralines

Een ander gevalletje is de enorme nood aan chips of andere zoute snacks. In dat geval ga je chips al snel gebruiken als oppepper om je zout en andere tekorten aan te vullen. Een handje ongebrande en ongezouten noten is in zo’n geval een oplossing. Die bevatten ook veel kcal, maar wel MET goede voedingswaarden en een verzadigingsgevoel die chips en dit soort snacks helaas niet bieden… Bij nood aan die typische crunch eet ik al eens een handje geroosterde gezouten kikkererwten (eventueel met paprikapoeder). Zo lekker!

Afbeeldingsresultaat voor gezouten kikkererwten

Zelfs na de overdosis winegums tijdens mijn lange duurlopen, overvalt me soms nog het ongelofelijke verlangen naar (schep)snoep. Overkomt dit jou ook? Meestal is er dan een tekort aan chroom aanwezig: je voelt je moe en futloos en een snel suikershot moet dit oplossen. Gelukkig zijn er ook hier enkele voedingswaren die je er in no-time weer bovenop helpen zoals kip en broccoli of worteltjes en eieren.

Afbeeldingsresultaat voor candy meme

Eentje waar ik vaak last van heb, is een onweerstaanbaar verlangen naar kaas. Meestal geef ik daar eigenlijk gewoon aan toe: ik eet ’s middags of voor het avondeten een lekkere croque met kippenwit en magere kaas of maak zelf pizza. Het is immers niet zo dat kaas zoals snoep of chips alleen maar lege calorieën bevat. Omega 3 of calcium is dit geval vaak verantwoordelijk voor je craving, tenzij je Monty van de Rescue Rangers bent zoals ik! Vette vis, noten(olie) en genoeg zuivel (met of zonder lactose) kunnen in zo’n geval best wat meer in je dieet opgenomen worden. Of je kan kiezen voor wat meer spinazie, kool, boerenkool, soja bonen of witte bonen als je liever producten met een lagere caloriewaarde eet.

Afbeeldingsresultaat voor monty rescue rangers kaas

Tot slot nog eentje waar ik zelf nooit aan kan weerstaan: brood! Zet een mandje brood op tafel op restaurant en ik eet het zonder schaamte leeg (liefst met peper en zout). Zelf eet ik minstens één keer per dag (volkoren) boterhammen bij één van mijn maaltijden en ik vind dit ook absoluut niet iets ongezond of iets wat niet past in een normaal eetpatroon. Crave je echt een lekker versgebakken bammetje? Dan heb je misschien nood aan het aminozuur tryptofaan, wat je gelukkig ook vindt in haver, bananen, melk, kaas, gevogelte en zaden.

Dit aminozuur wordt door ons lichaam omgezet in het feel-good hormoon serotonine, waardoor je met een portie endorfine van een rondje lopen misschien ook al veel oplost?

DSC_1797

2 gedachten over “Foodcravings (en hoe je ze oplost)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s