Gaan en blijven gaan: Benny Fischer

Vandaag een interview met Benny Fischer, het levende bewijs dat hard werken en goed trainen, loont! Alvorens te starten, krijg ik al te horen dat deze man in 2u27min. – Oh. My. God. – een marathon lopen kan… En hij is erop gebrand zijn tijd nog te verbeteren ook… Als alle marathonlopers helden zijn, dan is Benny voor mij de opperhero! Tijd om enkele tips and tricks van deze TGV te ontfutselen! 

Dag Benny, jij bent een sportieve man. Kan je ons vertellen welke sporten je momenteel beoefend?
B: Ik ben van jongs af aan altijd sportief geweest: ik kon niet stilzitten. Vanaf 6 jaar heb ik gevoetbald tot een jaar of 28! Daarnaast speelde ik ook 10 jaar zaalvoetbal/futsal, tot in de tweede klasse zelfs!
Ik ben dan 4 à 5 jaar geleden begonnen met hardlopen, omdat ik beetje genoeg had van het voetbalwereldje. Om mijn conditie te onderhouden, liep ik altijd al wanneer ik wel nog voetbalde, maar nu sloot ik mij aan bij de plaatselijke atletiekploeg Bredene Sport Running Team. Dat maakte het meteen een pak serieuzer! En dan ben je vertrokken, hè!

Hoe combineer je deze hobby met het drukke schema van je beroep en je privéleven?
B: Het is soms wat puzzelen om het leefbaar te houden voor je werk en gezin. Zo heb ik één uur pauze op mijn werk, waarin ik ook soms ga trainen. Voorts ga ik meestal de woensdag en vrijdag naar Brugge, om de pistetrainingen af te werken samen met onze trainingsgroep Team Fincioen/WestVlaamse Alliantie. Eigenlijk komt het hierop neer: de tijd die je hebt, moet je proberen zo efficiënt mogelijk te nuttigen, maar wel in samenspraak met je partner natuurlijk (glimlacht). 

Wat is voor jou zo mooi aan hardlopen?
B: De solidariteit dat je in het lopen ondervindt, ben ik nog nergens ander tegengekomen! Tijdens een wedstrijd ben je concurrentie van elkaar, maar tegelijk blijf je goed bevriend en gun je elkaar het succes. Daarnaast heb ik ook heel wat mensen net door het lopen leren kennen: hierdoor zijn fijne vriendschappen ontstaan. De minder fijne kanten van het lopen zijn toch de blessures; elke loper heeft er helaas vroeg of laat mee te maken. Ik ga daar niet zo goed mee om:  zeker de eerste dagen ben ik niet de makkelijkste mens om samen te leven: een pluim voor mijn vrouwtje dus. Na een paar dagen probeer ik de knop om te draaien en er sterker uit te komen door alternatief te trainen.

Welke gewoontes heb je bij het hardlopen?
B: Mijn intervaltrainingen loop ik meestal in groep. Voorts spreek ik soms wel af met anderen voor de lange duurlopen. Al mijn andere trainingen werk ik alleen af. Naar muziek luister ik nooit: lopen is een moment om alleen te zijn, om na te denken over bepaalde zaken en om alles op een rijtje te zetten. Je wordt tegenwoordig geleefd en het lopen biedt je quality time met jezelf.

Wat is jouw favoriete loopoutfit nu de lente eraan komt?
B: Als het warm weer is loop ik graag in een singletje en korte broek. Vanaf het moment dat het meer dan 10 graden is, verdwijnen de lange broeken in de kast.

Je hebt al heel wat wedstrijden gelopen. Kan je er enkele noemen die je echt zijn bijgebleven?
B: Mijn mooiste herinneringen bewaar ik toch aan de 3 marathons die ik reeds liep. De finish overschrijden op een marathon is voor mij het meest mooie loopmoment tot op heden: echt uniek! Voorts verdient de Ostend Night Run toch ook een speciaal plaatsje. Ik kon deze wedstrijd al 2 keer winnen! Zo talrijk aangemoedigd worden in je geboortestad, doet toch iets met een mens: het geeft je vleugels. Voorts heb ik in maart deelgenomen aan de Zandvoort Circuit Run: dat is misschien toch het mooiste parcours waar ik al liep. Eerst 4 kilometer op het Circuit lopen en dan enkele kilometers op het strand om dan door de stad terug te keren. Echt kicken!

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd qua training?
B: Dit hangt af van het doel op zich… Is het een marathon, dan worden de kilometers natuurlijk opgedreven… Gaat het om een wedstrijd op de piste, ligt de nadruk meer op het snelheidswerk. Elke training heeft zijn charme voor mij, maar toch heb ik een voorkeur voor de langere tempotrainingen en de langere duurlopen.

Kies je voor routes buiten of voor de loopband?
B: Ik heb in de jaren dat ik loop heb ik nog nooit op een loopband gelopen. Regen/sneeuw/wind/zon houdt me niet tegen om buiten te lopen: je wordt daar enkel maar sterker van .

Doe je bijvoorbeeld ook aan fitness en stabiliteitsoefeningen om het lopen te ondersteunen?
B: Ja, ik doe 1 à 2 keer in de week stabilisatie- en krachtoefeningen om mijn lichaam sterker te maken en voor blessurepreventie

Kan je ons iets vertellen over de ervaring van het lopen van een wedstrijd?
B: Ik loop persoonlijk graag wedstrijden! Als je over de finish loopt of een doel bereikt heb, geeft dit wel een kick. Ik heb die competitie ook wel nodig: ik kijk ernaar uit! Ik zou moeite hebben om een aantal maanden te trainen zonder een wedstrijd te lopen.
De marathon van Eindhoven, waar ik vijfde werd op het BK marathon in 2 u 27 min vorig jaar is wel het hoogtepunt te noemen in dat opzicht! Daarnaast heb ik heel mooie herinneringen aan mijn provinciale titels op de 5 en 10 kilometer vorig jaar.
De 10 mijl van Oostende-Brugge dit jaar was dan weer erg zwaar! We hadden 16 kilometer vol wind/storm tegen langs de vaart en na 5 minuten begonnen het nog te gieten ook. Dit was echt geen pretje: van deze wedstrijd heb ik dan ook niet genoten. Afzien! Tijdens de wedstrijd vroeg ik me af waar we in godsnaam mee bezig waren, maar we hebben doorgezet.

Heb je bepaalde rituelen of gewoontes bij een wedstrijd?
B:Mijn vrouw zegt altijd als ik een wedstrijd loop; dat ik heel de dag in slow motion beleef. Ik doe alles héél traag en het lijkt of ik een zee van tijd heb…

Hoe verloopt het herstel achteraf?
B: Daar mag ik zeker niet van klagen: tot de halve marathon kan ik de dag nadien zonder pijntjes lopen. Voor de marathon duurt het een drietal dagen, vooraleer ik hersteld ben.

Welke grote sportplannen staan er nog op je programma?
B: Nu vooral focussen op snelheid: deze wil ik graag nog omhoog trekken voor een betere tijd op de marathon! Het laatste jaar heb ik véél vooruitgang sinds ik in zee ben gegaan met mijn coach Stijn Fincioen. Hij focust vooral op efficiënt trainen binnen onze trainingsgroep: dat werkt! De marathon van Boston/New York staat toch wel op mijn bucketlijst. Een ultramarathon of ultratrail zou ik later ook wel eens willen doen.

Heb je tot slot nog een goede tip wat betreft hardlopen voor beginnende atleten als coach?
B: Ik zou de mensen vooral aanraden geduld te hebben zeker geen stappen over te slaan. Loop ook niet altijd snel. Een gewone basisduurloop is één van de belangrijkste trainingen die er is.

Hoe zou je je eetpatroon beschrijven?
B: Ik denk dat ik relatief gezond en evenwichtig eet. We proberen zoveel mogelijk verse producten te gebruiken. Ik ben wel een echte snoeper. ’s Morgens eet ik ook steevast chocolade. Guilty pleasure!
De dag voor een wedstrijd en de dag zelf let ik wel op mijn eten: niet te vettig/vezelrijk voor een goede vertering! Ik zal ook geen alcohol drinken. Meestal eet ik een pasta met kip/zalm of spaghetti de dag voor de wedstrijd. 2-3 uur voor de start eet ik wit brood met confituur en een peperkoek of soms ook ontbijtgranen. Tijdens de wedstrijd, behalve een marathon, eet ik niets. Vlak na de wedstrijd heb ik eigenlijk niet echt veel honger: dan eet ik gewoon wat er op het menu staat.

Wat is voor jou je favoriete gerecht?
Verse lasagne van mijn vrouw, ribbetjes, kip en pasta vongole. De Italiaanse keuken heeft toch wel mijn voorkeur, al kan ik evenwel genieten van de gewone Belgische kost. Witloof, sla of prei gaan er dan weer niet in!
Om uit eten te gaan, kan ik twee plekjes aanraden: De Baron in Oostende (spaghetti) en Sassy’s in Oostende (pasta/pizza). Of als het echt zondigen wordt: frietjes van het frietkot en een gin tonic natuurlijk (lacht).

Een gedachte over “Gaan en blijven gaan: Benny Fischer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s