Eetdagboek van Sofie (@sofievandenbrande)

Vandaag vertel ik jullie het verhaal van Sofie, die grotendeels veganistisch eet! Ook deelt zij drie dagen uit haar eet-en sportdagboek met ons. Ze heeft alvast een hele weg afgelegd. Lezen jullie mee?

HOE HET VROEGER WAS EN NOOIT MEER ZAL ZIJN…

Laten we even terug gaan in de tijd:  het is 7 december 2000. Ik ben 10 jaar, weeg 58 kg en ben 1m55. Lekker chubby is het minste wat je kan zeggen.  Ik voelde me slecht, lelijk en mega onzeker… De turnles was de hel! Meestal was ik als eerste in de kleedkamer was zodat ik Speedy Gonzalesgewijs mijn turnpakje kon aantrekken… Of ik wachtte tot iedereen al naar buiten was…

Uiteindelijk had ik het gehad met die kilo’s… Met tonnen motivatie vroeg ik mama om mijn (eerste) afspraak bij de diëtiste te maken. Dat ging goed en na enkele maanden bereikte ik mijn streefgewicht. Bye bye diëtiste en na een tijdje was het dan ook bye bye dieet en ‘hello nieuwe kilo’s. Wist ik toen veel dat diëten geen blijvend resultaat geven… Nog een keer of vier ben ik naar een voedingsdeskundige geweest en altijd met hetzelfde jojo-effect als resultaat.

We spoelen even door naar 22 februari 2015: ik ben intussen 25, 1m70, weeg 69kg, heb 30% vetpercentage, een spiermassa van 41 kg en een BMI van 23,9. Cijfermatig niet heel slecht maar ook niet bepaald top… Vooral niet omdat ik op dat moment al dacht gezond te leven. Je kan begrijpen dat ik enorm gefrustreerd was! Zó veel opoffering, maar ik zag niks, nada, nougat bollen aan resultaat. Nog één keer, dacht ik, één keer ga ik om advies vragen maar deze keer doen we het op mijn manier. Anders. Zodat ik er gelukkiger van ga worden want daar gaat het uiteindelijk om!

NU ANDERS…. WE DOEN HET OP MIJN MANIER!

Geen dieet meer voor mij, maar wel gezonder en gelukkig worden zonder een streefgewicht voorop te stellen. En zonder sociale verplichtingen te moeten afzeggen…Dat betekende voor mij een voedings- en sportschema op maat van mijn lichaam en principes. Wie is Sofie, moest ik mij eerst afvragen… Een grote eter, een vegetariër met voorliefde voor veganisme die belang hecht aan voedzame en pure producten. Daar sta ik voor. Daarnaast wilde ik ook een sportschema waarin zowel cardio als kracht aanwezig waren.

Om duidelijk te zijn: ik ben geen diëtiste of gediplomeerde gezondheidscoach.
Ik weet alleen dat ik vandaag op vandaag 27 jaar ben, 1m70 groot ben, 54 kg weeg, 18,6% vetpercentage heb, spiermassa van 44,7 kg heb en mijn BMI 19 bedraagt.

Dit zijn natuurlijk maar cijfers! Ondertussen weet ik ook dat ik mij daar niet blind op mag staren: nog wel een klein werkpunt voor mezelf, I know…). Maar wat veel belangrijker is: BOVENAL ben ik nu megagelukkig, eet massa’s lekkere en gevarieerde voeding, blijf sinds een jaar op gewicht, bruis van energie, zelfvertrouwen en nieuwe plannen. Ik voel me happy happy joy joy en iedereen mag het weten.

Hieronder kunnen jullie een glimp opvangen van mijn dagelijks eet- en bewegingspatroon. Hopelijk hebben jullie er iets aan en kan ik jullie zo inspireren om ook de gezonde weg in te slaan.

SPORT PER WEEK

Elke werkdag 45 tot  60 minuten lopen in de ochtend voor ik naar het werk ga. ’s Avonds na mijn werk: 45 minuten krachttraining. Dit doe ik driemaal per week. De focus ligt dan vooral op benen, billen, buik, armen en rug.
Zaterdag is mijn rustdag. Zondag vaak een les spinning of een uurtje zwemmen.

EETDAGBOEK

Vrijdag 31 maart 2017

Ochtend : 125 gr Alpro natuur yoghurt, 125gr (= 1 bakje) blauwe bosbessen, 60 gr Hi Lo cereals vanille amandel smaak en twee koppen groene thee met verse munt.

Tussendoor : 7 kerstomaten.

Middag: huisgemaakte salade: sla, tomaat, geraspte wortel, komkommer, paprika reepjes, geraspte rode biet , quorn blokjes en 2 koppen groene thee.

Tussendoor: vegan proteïnereep chocoladesmaak

Avond: courgettipasta met verse vijgen, rozijnen en muntavocadocrème + 2 glazen water.

Tussendoor: appel met 125gr Alpro go on yoghurt en witte thee

Beweging: ‘s Ochtends 45 minuten lopen en krachttraining, vandaag legday.

Zaterdag 1 april 2017

Ochtend: 125 gr Alpro natuur yoghurt, 125gr (= 1 bakje) frambozen, 60 gr Dunkan haverzemelen karamelsmaak en twee koppen groene thee met verse munt.

Tussendoor : één wortel

Middag: erwtensoep met geroosterde kikkererwten en 1 bruine pistolet + 2 glazen water.

Tussendoor : zelfgebakken proteïne, vegan American pancakes met wat plantaardige yoghurt en passievrucht.

Avond: quinoasalade met rozijnen, amandelen, rode ui, gele paprika, sesamzaadjes,  witte bonen en wat sla. Drinken 2 glazen water.

Tussendoor: koppen witte thee

Beweging: rustdag

Zondag 2 april 2017

Ochtend: vegan wentelteefjes met 2 eetlepels plantaardige yoghurt en frambozen.

Tussendoor :  geen tussendoortje om 10 uur, laat ontbeten.

Middag: uit eten bij één van de beste raw veganbars: ‘Eten vol leven in Antwerpen’ ik nam eerst een soep van pompoen met lijnzaad crackers en daarna hun full of comfort wrap. Deze bestaat uit een wrap gemaakt van apple flatbread, walnoot spread, kiemen, appel en sla. Ik dronk hierbij 2 glazen water en tas witte thee.

Tussendoor: enkele glazen water

Avond: homemade vegan pizza met een salade van rucola, tomaat, wortel, gekookte boontjes en geraspte rauwe selder + 2 glazen water en een blikje Schwepps lemon zero.

Tussendoor: een mok verse kaneelthee en een appel.

Beweging: 1 uur spinningles

Nieuwsgierig geworden naar meer voedings- en bewegingsinspiratie? Neem dan zeker een kijkje op mijn Instagrampagina. Daar kunnen jullie onder andere ook recepten terug vinden!

Erg bedankt voor dit prachtige eetdagboek, Sofie! Ik krijg zo’n honger van alle foto’s en zeker ook zin om zelf meer veganistisch te koken. Tot snel, misschien in de Funky Jungle?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s