Mijn favoriete basic boodschappen

Ken je die mensen die verschillende supermarkten en speciaalzaken aflopen omdat ze bepaalde producten nu eenmaal beter vinden in een bepaalde winkel of misschien zelfs alleen in een bijzondere delicatessenzaak kunnen terugvinden? Nice to meet you! Ik ben ook zo. Nieuwsgierig welke basic voedingsproducten ik daarbij altijd in huis heb en waar ik ze haal? Lees dan snel verder!

Pasta, aardappelen en brood

Deze drie koolhydraatrijke voedingsmiddelen staan eigenlijk als lange-afstandsloper bijna elke week op het menu en meestal heb ik al in huis. Pasta en couscous koop in de Sima in de Nekkerspoelsstraat omdat ze daar altijd volkoren varianten voorradig hebben in gigantische voorraden. Ook voor brood kies ik graag voor de volkoren variant van de Broodbroeders hier in Mechelen, of als dat niet lukt, een groot volkoren brood van bij een warme bakker uit de buurt!

Aardappelen eet ik eigenlijk ook ontzettend graag, zowel in puree als uit de oven. De gewone gekookte variant is minder mijn ding. Op aardappelgebied ben ik eigenlijk echt heel erg lui! Ik heb al jaren geen aardappels meer geschild, maar koop in de Lidl de verpakte, schoongemaakte en reeds gekruide varianten uit de koeling… Daarnaast heb ik ook altijd hun ovenkrokketjes in de diepvries zitten! Zeer smakelijk vind ik die dotjes, vooral met een goede zelfgemaakte groentedip!

Fruit

Er is geen fruit dat ik niet lust en ik heb dan ook altijd een flinke voorraad in huis: appels, peren, bananen (voor het lopen), kiwi’s, druiven, meloen en mango’s haal ik altijd vers bij Lidl of op de markt van Mechelen op zaterdag. Ik let daarbij graag op dat de producten zo lokaal mogelijk zijn, ook al is dat niet altijd mogelijk. Duurdere fruitsoorten zoals aardbeien, blauwe bessen en ananas koop ik – zeker nu in de winter – in de diepvries. Bij Lidl (nee, deze post is niet gesponsord) hebben ze daar opnieuw een fijn assortiment in, al zijn de voorraden regelmatig wel uitgeput: aardbeien, ananas, mango, bosvruchtenmengeling, frambozen en tropisch fruit in de zomer kan je ingevroren kopen.

Verse frambozen, blauwe bessen, passievruchten of avocado’s zie ik als verwenmomentjes, tenzij ze echt in het seizoen zijn. Ik zal die misschien eens aankopen als er bijvoorbeeld een bijzonder dessert op het menu staat. Avocado’s zijn bijzonder slecht voor ons milieu: ik koop er niet meer dan eentje per maand, ook al vind ik ze ontzettend lekker! In hippe lunchtentjes zal ik wel eens ‘avocado-on-toast’ bestellen,  een echt verwenmomentje, zeker met een eitje erop!

Groente

Standaard in huis? Komkommer, tomaten, wortel sla en paprika’s in alle kleuren. Ik snoep ze vaak tussendoor en ze vormen de basis van veel van mijn salades Daarnaast haal ik ook heel vaak courgette, aubergine pompoen, pastinaak, spinazie, bloemkool, broccoli,… afhankelijk van wat er in het seizoen is. Spruitjes zijn een recente ontdekking! Tegenwoordig maak ik steeds meer groentegerechten die ik met elkaar combineer. Er is zoveel mee te doen…Groente koop ik overigens zowel diepvries (zonder toevoegingen zoals bij spinazie à la crème) als vers, afhankelijk van wat voorhanden is.

Knipsel

Geroosterde paprika, champignons of artisjokharten koop ik regelmatig uit blik. Groentemixen voor de wok of voor de oven haal ik regelmatig voorverpakt uit de diepvries- of koelafdeling van Lidl, maar dan let ik er wel op dat er geen olie, zout, suiker of room toegevoegd is. Vooral de pompoenmix en de Thaise wokmix gebruik ik graag.

Havermout, ontbijtgranen, noten, pitten en zaden

Havermout heb ik standaard in huis en haal ik gewoon van huismerken in de Colruyt of Lidl. Hetzelfde geldt voor rijstwafels, maïswafels, crackers… Daarnaast gebruik ik erg graag ontbijtgranen, muesli of cruesli om over mijn smoothiebowls of havermout te strooien. Soms zijn dat de steviavarianten van Delhaize, maar even vaak verwen ik mezelf na het lopen graag met choco trésor of de lekker gesuikerde chocoladegranola van Lidl… Als je jezelf alles ontzegt, gaat het alleen maar mis. Ik heb dus altijd wel iets van ‘slechte’ ontbijtgranen in huis voor zo en verwenmomentje (en omdat mijn vriend dat als ontbijt eet).

DSCN0040

De voorraad noten, pitten, zaden en geroosterde kikkererwten is niet te overzien. Net als mijn gedroogd fruit haal ik deze vaak bij Sima Mechelen, maar ook wel eens in de Lidl. Dan kies ik altijd voor de ongebrande en ongezoute variant, die ik voor mijn eigen mix meng met pompoenpitten, zonnebloempitten en ongesuikerde rozijnen. De tropische studentenhaver van Lidl is er ook bijna altijd. Vooral die gedroogde banaan en kokos vind ik lekker! Appelchips is ook steeds in huis voor een gezonde chrunch, net als geroosterde kikkererwten, meestal in neutrale variant. Zoals jullie al wel vaker zagen, haal ik die in grootverpakkingen bij Sima als snackje ter vervanger van krokante nootjes of om over mijn ontbijt te strooien!

DSC_0624.JPG

Drank

Water, koffie en thee helpen mij de dag door! Bij Action of Colruyt (Boni) haal ik regematig suikervrije grenadine. Thee hebben we in grote voorraad en veel variatie liggen… Bioplanet, Holland & barrett, Sima,… Overal waar ik leuke theetjes tegenkomen, neem ik ze mee aangezien zowel mijn vriend als ik echte theedrinkers zijn! Een goede koffie waardeer ik zeker, maar dat drink ik vooral op het werk of nog liever ’s ochtends tijdens een ontbijtje buiten de deur. Frisdrank, alcohol of vruchtensappen zal ik niet snel zelf in huis halen, tenzij er echt een hardnekkig goestingske de kop opsteekt: Fanta of Schweppes Agrum Zero zijn dan meestal mijn eerste keuze. Ice-tea is de favoriet van mijn lief, dus dat staat wel altijd ergens in en verborgen hoekje van de voorraadkast, maar zelf vind ik het eigenlijk echt niet lekker!

20160917_165957.jpg

Vlees, vis en vleesvervangers

Elke week koop ik twee à drie vlees – of visproducten in zeer beperkte porties. Ik ben zeker geen veganist of vegetariër… Die aankopen gaan van kippenfilet, gerookte zalm, cordon blue, tonijn uit blik tot kalkoenworst voor op de boterham. Dat haal ik allemaal bij de Lidl… Tofu, veggieburgers,… komen ook wel eens in de koelkast terecht, maar ik verkies vegetarische groentegerechten met bonen etc. boven vleesvervangers. Niet vanwege de voedingswaarden, maar vooral vanwege de smaak. Tenzij ze van Vivera komen misschien… die kippenstuckjes van hen, vind ik lekkerder en krokanter dan gewone kip! Op restaurant zal ik wel bijna altijd vis of vlees bestellen, tenzij er iets met geitenkaas voorhanden is!

Knipsel 2

Zuivel

Liters yoghurt gaan er hier door… Ik eet echt heel graag magere yoghurt of kwark met een extra smaakje dat ik zelf toevoeg door grenadine of Body & Fit happy flavours… Ik ben nu eenmaal een zoetebek en hou wel van die artificiële smaakjes! Ook eieren (van eigen kippen) eet ik wekelijks in omeletten of gekookt als tussendoortje. Kaas… Tja, everything gets better with cheese… Cottage cheese, cheddar smeltkaas, geraspte kaas op zelfgemaakte pizza’s… een van de drie is sowieso aanwezig en haal ik – voor de verandering – bij Lidl. Mag het duidelijk zijn dat die supermarkt letterlijk onze buur is?

DSC_0451.JPG

Online en speciaalzaken?

Regelmatig bestel ik bij Body- en fitshop een groot pakket (eens in de 2 maanden ongeveer) met eiwitpoeder (smart protein), eiwitrepen (smart bars), veel te veel Walden Farms potjes en naar gelang mijn mood ook wat andere zaken om uit te testen. Daarnaast ben ik gek op Oil and Vinegar, waar ik eigenlijk al mijn azijn en oliën haal. Verder vind ik het heerlijk om op marktjes in binnen-en buitenland nieuwe delicatessen te leren kennen en uit te testen! Ook voor kruiden trek ik graag naar de markt of naar Sima, waar ze echt een grote voorraad (koriander, vele soorten curry, kurkuma, tajine- en couscousmix) hebben, al haal ik de minder exotische kruidenmixen gewoon in de supermarkt.

Budget

Ik geef te veel geld uit aan eten… Niet alleen kook ik elke dag vers (voor de blog & omdat ik dat zelf wil), ik ga ook graag uit eten en kijk dan niet meteen op een cent… 50 euro per week in de supermarkt is het minimumbudget (voor 1 à 2 personen afhankelijk van wie er mee-eet) en daar komen vaak nog allerlei kleine bedragen bij… Aan de andere kant is koken en bloggen over (gezond) eten naast sporten en cultuur mijn belangrijkste hobby… Daar mag je best wel wat geld aan uitgeven!

En jullie? Waar halen jullie je (bijzondere) boodschappen? Lijkt jullie boodschappenlijstje op dat van mij?

Groetjes,

(Fitmet)Lien!

6 gedachten over “Mijn favoriete basic boodschappen

  1. Hier is de Lidl ook favoriet. Alle basisproducten worden daar gehaald. Af en toe kom ik nog wel eens in de Albert Heijn voor die producten die ze bij de Lidl niet hebben. En ik kan mijn ogen uitkijken bij de Ecoplaza-supermarkten.

    Like

  2. In België zijn er natuurlijk heel andere winkels dan hier, al hebben wij natuurlijk ook gewoon Lidl. Ik kom graag bij AH, op de markt (kaas, vis en groente en fruit) en bij Amazing oriental, een hele grote Aziatische supermarkt hier in Den Haag.

    Like

  3. Mijn basisboodschappen komen veel overeen met wat je hier schrijft in je blog. Ik koop ze alleen niet elke week waardoor mijn weekbedrag in de supermarkt lager ligt als die van jou. Ook probeer ik groente/fruit/vlees te kopen dat in de aanbieding is en zo bespaar ik nog wat geld op de wekelijkse boodschappen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s