Uit liefde voor het product: Helti Mechelen

Na tien jaar feestzaal in Haacht ging Mechelaar Jan Kempenaers op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een kleinere zaak met een grote passie voor verse voeding met karakter ontstond. Helti was geboren. Zeven maanden na de opening leg ik Jan het vuur aan de schenen in een gesprek over het aspergeseizoen, Thaise eetervaringen en haring met melksaus… 

Dag Jan! Een eenvoudige vraag om te beginnen. Hoe is Helti ontstaan?
J: Uit noodzaak hier in Mechelen! Ik hoorde van iedereen dat ze naar het Antwerpse moesten trekken om een ontbijt- of lunchplek met biologische lekker eten met aandacht voor allergenen en voor smaak te vinden. Er was weinig potentieel voor Mechelen als je zoiets zocht.
Ik heb altijd horeca gedaan: restaurant en feestzaal. Daarna is mijn interesse gegroeid naar een ontbijt-en lunchconcept met gezonde voeding. Er is duidelijk vraag om gezonder te gaan eten, terwijl ik zelf eigenlijk niet uit die wereld kom. In verschillende lunchzaken deed ik ervaring op met deze manier van eten bereiden. Je gaat ook zelf al eens iets thuis opzoeken of eet af en toe zelf eens veganistisch of glutenvrij. Uiteindelijk zijn we dan bij Helti uitgekomen.

Zo’n eigen zaak is steeds een uitdaging.
J:
Ja, het is mijn tweede eigen zaak en ik heb uit ervaring geleerd dat je er voor honderd procent moet achter staan. Hoe ga je starten en wat wil je precies? Mijn vorige zaak was een grote feestzaal in de middle of nowhere met frietjes, kroketten… Het was niet gericht op gezonde voeding, maar ik stond er toen ook al op dat alles zelfgemaakt was! De frietjes, de puree, de mayonaise… Alles, alles, alles kraakvers en zelfgemaakt! Daar stond ik op en dat idee heb ik meegenomen naar een kleinere zaak. Ik wilde dat idee in een kleinschaliger concept verderzetten. Qua uren en sociaal leven is dit beter. We beginnen ’s morgens vroeg, maar dat heb ik toch liever!

Veel ochtendmensen in de stad Mechelen die dan al eens passeren?
J: 
Het wordt lente: de mensen ontpoppen zich steeds vroeger in deze periode (lacht). We zien klanten die snel passeren voor een take-away ontbijtje, maar ook vaste klanten die ’s morgens hun koffietje komen drinken. Ze kunnen zo de dag bewust en gezond beginnen en niet zoals in een brasserie zoals er al duizend-en-één zijn!

“Melksaus met haring… Iets typisch uit Haacht, waar ik ben opgegroeid en dit bij mijn grootouders kreeg als ik op vrijdag tijdens de middagpauze kwam eten.” – Jan Kempenaers

Wat maakt Helti dan zo anders voor jou?
J:
 We werken biologischer, wat zeker niet altijd gemakkelijk is. Biologische producten bederven toch iets sneller. Maar toch: je weet wat je eet, vanwaar het komt en het is natuurlijk nog lekker ook! Daarbij willen we ook nog democratische prijzen bieden: het is een evenwicht zoeken.

Jullie zijn ook veel bezig met allergenen?
J:
 Inderdaad. Zo hebben we net nog een lactosevrije taart op bestelling geleverd. We zoeken naar oplossingen om de mensen met hun allergieën verder te helpen, al moeten we dan wel vaak op aanvraag werken. Ook veganisten of klanten met glutenallergie kunnen hier terecht. Glutenvrije producten zijn bijvoorbeeld elke dag verkrijgbaar, al is de voorraad wel niet eindeloos. Het brood moet in een glutenvrije omgeving gebakken worden en bestellen we natuurlijk bij een gespecialiseerde bakker. Dat komt zo verpakt binnen.

Kan je ons zelf je favoriet op de kaart verklappen?
J:
Qua bakkerijproducten zou ik gaan voor ‘ne Suisse’, zo een lange rozijnenkoek. Onze bokes met zalm, guacamole en vinaigrette van het huis vind ik persoonlijk ook wel lekker, al hangt dat wel heel sterk af van persoonlijke smaak. Ik vind het moeilijk om te kiezen! De smaak van de klant is ook vaak zo moeilijk in te schatten of te volgen. Vandaar dat ik liever geen aanraders geef! (Lacht) De boterham met kip is ook lekker, hoor!

Heb je enkele producten in huis waar je bewust gekozen hebt voor een bepaald merk?
J:
We hebben een voorkeur voor producten met een biologisch karakter. Verder heb ik gekozen voor wat ik zelf de beste koffie vindt. Sommigen vinden die te flauw, anderen waarderen net het zachte karakter… Tja.. We kozen voor Koffie Kan van Biofresh. Voor de thee hebben we zowel Simon Lévelt als thee van Piramide in huis. Onze groente en fruit komen ook van Biofresh om het biologische karakter te garanderen.
Bij het kiezen van de leveranciers kijken we ook naar de locaties om onze ecologische voetafdruk toch wat te beperken. Ook het verpakkingsmateriaal heeft een invloed op onze keuze. Dat is weer zo’n wankel evenwicht om het betaalbaar en tegelijk ecologisch verantwoord te houden.

“Ik heb tonnen mosselen verkocht vroeger en bij elke mossel de baard en de pokken zelf verwijderd. Ik wil mijn producten met liefde behandelen en dat in Helti nog steeds ontzettend belangrijk!” – Jan Kempenaers

Ik kan me voorstellen dat je als eigenaar van deze zaak al vroeg een liefde voor eten ontwikkeld hebt. Kan je een eetherinnering uit je jeugd met ons delen?
J: 
Een goede is denk ik melksaus met haring… Iets typisch uit Haacht, waar ik ben opgegroeid en dit bij mijn grootouders kreeg als ik op vrijdag tijdens de middagpauze kwam eten. Dat is een maaltijd die is blijven hangen, ook al heb ik het in jaren niet gegeten. Ik zou het wel graag eens op het menu zetten in plaats van een groot nieuwjaarsdiner in onze familie.

Kan je ons je favoriete gerecht beschrijven?
J: 
Rode kool met zoete appeltjes van Jonagold. En daar een worst en gekookte aardappels bij! Mijn vrouw doet daar graag suiker bij, maar dat hoeft voor mij zeker niet. Zo lekker! We eten best wel veel gewone Belgische keuken thuis, al staan er ook wel eens meer bijzondere en veganistische gerechten op het menu die ik via Helti leer kennen. Wel heb ik een voorkeur voor warme maaltijden boven salades, tenzij in hartje zomer! Spruitjes, schorseneren, witloof… Recht van het veld en lekker uit eigen streek!

“We zoeken naar oplossingen om de mensen met hun allergieën verder te helpen, al moeten we dan wel vaak op aanvraag werken. Ook veganisten of klanten met glutenallergie kunnen hier terecht.” – Jan Kempenaers

Kan je ons een fijne eetgerelateerde reisherinnering beschrijven?
J: 
De Griekse keuken is bij mij favoriet, dus daar liggen mijn favoriete culinaire herinneringen in het buitenland. Alles aan die keuken spreekt mij aan. Ze werken veel met groente, lamsgehakt,… De mezze’s zijn ook heel lekker. Het hangt ook wat samen met de sfeer: hier zou mij dat niet zo goed smaken!
Op Corfu heb ik zo een fantastische locatie om te eten leren kennen! Uiteindelijk zaten we daar elke avond, leer je de uitbater kennen… Die sfeer was zo hartelijk daar. Alles was rustig, gemoedelijk en gezellig. De keuken was er zoals de mensen zelf: eerlijk! En dat vind ik ontzettend belangrijk!

Heb je ook minder geslaagde culinaire experimenten in het buitenland meegemaakt?
J: 
Ja, in de toeristische streken van Turkije zoals Antalya werd er langs alle kanten aan ons getrokken. Die mensen leken alles te doen om ons naar binnen te krijgen. Als je dan de rekening voorgeschoteld krijgt, voel je je toch wat bedrogen! Ook insecten eten in Thailand was niet zo mijn ding, maar dat lag ook aan de context. Reizen moet volledig ontspannen zijn tegenwoordig en al die organisatie was ik na vier weken stilaan toch beu. Iets te veel tempels en liggende boeddha’s, staande boeddha’s, omgekeerde boedha’s… (lacht)

Je zei al dat je fan was van de Griekse keuken. Zijn er nog andere keukens die je tot je favorieten rekent?
J: 
In Thailand was ik zo blij om eens een Belgisch restaurant te zien zonder al te pikante gerechten en mét frietjes in plaats van rijst! Dus ik kan wel stellen dat onze eigen keuken mij ook nauw aan het hart ligt! Elk Belgisch gerecht vind ik eigenlijk top. Binnenkort zijn de asperges er weer (smakt met de lippen). Hmmmm, niets beter dan een lekkere asperge die goed geschild en klaargemaakt is! In Helti gaan we ze tijdens het seizoen ook op het menu zetten!
In dit soort gerechten kruipt veel tijd als je ze vers wil maken. Asperges vragen uren schilwerk, maar daar zit ik niet mee in! Het is deel van de kunst en het vak! Honderden kilo’s zijn er destijds bij de feestzaal door mijn handen gegaan: ze moesten recht van de boer komen uit het Brusselse en goed geschild zijn! Als ik nu nog maar een velletje proef… (rilt even bij de gedachte). Nee, dat is zoals mosselen: daar is ook veel werk aan! Ik heb tonnen mosselen verkocht vroeger en bij elke mossel de baard en de pokken zelf verwijderd. Ik wil mijn producten met liefde behandelen en dat in Helti nog steeds ontzettend belangrijk!

Erg bedankt voor dit interview, Jan en tot snel in Helti!

 Helti

Désiré Boucherystraat 4 – 2800 Mechelen

Maandag – zaterdag 7.30u. – 18u.  (zaal tot 17u.)
Zon- en feestdagen 8u. – 16u.  (zaal tot 15u.)
Dinsdag gesloten

3 gedachten over “Uit liefde voor het product: Helti Mechelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s