Leef jij al verpakkingsvrij? Het verhaal van Kabas

Op een bijzonder stormachtige avond komen Anneleen De Witte en Sofie Smeets, twee energieke jonge vrouwen, de Funky Jungle ingewaaid voor een gesprek met mij. Zij zijn DE gezichten achter de nieuwe verpakkingsvrije winkel Kabas in de Keizerstraat. Tijd voor een blueberry mojito, veel enthousiasme, af en toe een giechel en vooral het verhaal achter Kabas. Kortom: een goed gesprek!

Dag Anneleen en Sofie. Op 3 maart opende Kabas haar deuren met jullie als zaakvoerders. Hoe zijn jullie hieraan begonnen?
S: 
Een jaar of drie geleden leerden we elkaar kennen. Onze vriendjes zitten in dezelfde band en zo kwamen wij elkaar tegen. Al snel ontdekten we dat we op dezelfde golflengte zaten. Ik wilde al lang iets zelfstandig doen en Anneleen droomde van een eigen winkel. Zo zijn we uiteindelijk samen met Kabas begonnen. Dat is heel natuurlijk gegroeid: er was een klik. Een van de eerste dingen die ik tegen Anneleen zei was dat ze gemaakt was van regenboogjes.
A: Oei! (lacht) Dat weet ik zelfs al niet meer. Of jawel… We waren alleszins eerst al goede vriendinnen, maar al snel gingen we ook professioneel samenwerken. Ik was toen nog interieurarchitecte en Sofie werkte bij het ziekenfonds! Toch was ik al drie jaar heel erg aan het letten op het gebruik van verpakkingen. Het was dan ook een logische keuze om voor een verpakkingsvrije winkel te gaan: dat was er nog niet in Mechelen.
S: Door de verpakkingsvrije winkel Robuust in Antwerpen kwam ik in aanraking met verpakkingsvrij leven: ik besefte dat dit kon.
A: We gingen toen al samen naar de markt met onze eigen potjes.
S: Ik ben rationeel ingesteld en plastic klopt niet voor mij… Ik geloof in verpakkingsvrij leven: het is wetenschappelijk gezien de meest juiste keuze.µ

No offense, mijn pesto is echt de beste: niet met basilicum, maar met rucola en walnoten. Komt een pak goedkoper uit! – Sofie Smeets

En hoe is het toen verder gegaan richting een eigen zaak?
A: 
Dat ging vrij impulsief. We volgden de cursus van Unizo om een eigen zaak te starten. Als onze vriendjes aan het repeteren waren, werkten wij aan onze eigen zaak. We wilden vooral onderzoeken wat financieel haalbaar was. Toen kwam er de crowdfunding…

Hoe verloopt zo’n crowdfunding proces?
A: 
Dat was in het begin vooral een gok, nu we er zowat op terugkijken.
S: Het is vooral een lang proces waar je stevig over moet nadenken. Er zijn bijvoorbeeld verschillende platformen zoals het gigantische Crofun of Yeee-Haaa, waar wij voor gekozen hebben. Die stellen allemaal verschillende eisen die voor- of nadelen hebben. De grotere zijn bekender, waardoor je een groter publiek hebt, maar ook meer van je opbrengst moet afgeven als commissie. Yeee-Haaa is bijvoorbeeld veel minder bekend en daardoor ook goedkoper, maar een deel van het geld gaat hoe dan ook naar de website.
A: Je mag het zeker niet onderschatten: het platform uitkiezen, teksten schrijven, beloningen ontwikkelen voor de investeerders, filmpjes maken… We zijn er zeker een maand zoet mee geweest. Het was de eerste keer dat we met Kabas echt als onderneming naar de buitenwereld trokken… Daarom was het ook enorm belangrijk hoe alles overkwam. Hoe zou ons publiek reageren? Hoe zouden ze op ons toenmalige werk reageren?

Wat voor producten gaan we bij jullie kunnen kopen?
A: 
In principe kan je leven van wat je bij ons koopt. We bieden een heel basispakket aan. Dat gaat van voeding tot verzorgings- en huishoudproducten. We hebben natuurlijk geen twintig soorten shampoo. Het aanbod is eerder breed dan diep.
S: Je kan het assortiment trouwens ook online bekijken en je boodschappenlijstje op voorhand samenstellen.Verpakkingsvrij winkelen vraagt wel wat voorbereiding doordat je zelf je potjes mee moet brengen en dan is dat erg handig voor onze klanten. Dat hebben we geleerd uit ervaring! Het sluit ook impulsaankopen meer uit en dat vind ik toch ook wel handig.
A: Je kan wel flesjes of stoffen zakken ter plaatse kopen om te vullen als je onverwacht binnen komt vallen.
S: Een extra voordeel: je bepaalt altijd zelf je portiegroottes. Zo hoef je nooit te veel te kopen of weg te gooien.

“Een tijdje geleden ging ik naar gewoonlijke bakker met mijn eigen broodzak, maar ik had ook taart nodig. Een taartdoos, dat heb ik niet. Toen ik er eentje vroeg, kwam er natuurlijk wel snel snel commentaar. Moet dat, vraag ik me dan af?” – Anneleen De Witte

Zijn er producten in jullie assortiment waarvoor we echt bij jullie moeten zijn?
S: 
Ja, onze honing bijvoorbeeld. Daar ben ik toch wel trots op. We kopen die aan via de Mechelse stadsimker Pro Polis. Dat is Belgische honing die heel eerlijk en bijvriendelijk geproduceerd is bij lokale imkers. Dat ecologische karakter is voor ons erg belangrijk.
De groentenootjes van PrincessGreen moeten de Mechelaars ook zeker eens komen proeven. Die komen uit een bedrijfje in Sint-Katelijne Waver en bestaan in verschillende smaken: choco, nacho, sesam & honing, zout… Voor mij is dat echt de perfecte vervanger van mijn paprikachips!
A: Het is ook gewoon de passie die Daan Verheeke van PrincessGreen in zijn bedrijf steekt, die ons aanspreekt. Hij experimenteert tot het product perfect is en dat proef je!
S: De Mechelse gin Mr. Gin van The Gin Gents kan je bij ons uit een vatje komen tappen.

Zijn er – nog voor de opening – zaken die jullie misschien wat onderschat hebben?
S: Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar wij zijn heel georganiseerd. (vastberaden)
A: Tot nu toe hebben we nog niet tot laat in de nacht moeten doorwerken… We zijn er al bijna twee jaar mee bezig intussen en voelen ons wel klaar en voorbereid. Tegelijk zijn we wel wat bang dat er addertjes onder het gras gaan zitten die we niet verwacht hadden. Misschien gaat er wel iets gigantisch mis? De twijfel is er soms toch wel… Zeker nu de opening dichterbij komt.
S: We proberen onszelf niet te jinxen. (lacht)

 Hebben jullie wat huis- tuin- en keukentips voor de lezers om minder verpakkingen te gebruiken?
S: Begin klein: als je zelf groente- en fruitzakjes meeneemt naar de supermarkt, klaagt niemand daarover.
A: Voorbereid zijn is de basis voor mij. Ook veel zaken met een vers-toog nemen ook eigen potjes aan, op af en toe eens een grappig bedoelde opmerking na. Een tijdje geleden ging ik naar gewoonlijke bakker met mijn eigen broodzak, maar ik had ook taart nodig. Een taartdoos, dat heb ik niet. Toen ik er eentje vroeg, kwam er natuurlijk wel snel snel commentaar. Moet dat, vraag ik me dan af? Eigenlijk gaat het meer om onbegrip, maar ik blijft het jammer vinden.
S: Eten en koken zijn basisbehoeftes en boodschappen doen hoort daar ook bij: het is zo belangrijk! Waarom er dan niet wat meer aandacht aan besteden en respect tonen voor de producten? Het gaat om jarenlange gewoontes die langzaamaan aangepast moeten worden. Chipszakken bijvoorbeeld… Sinds kort maak ik eigen chips om die te vermijden. Melk uit brik heb ik vervangen door glazen flessen van de drankhandel. Het is wel een proces van jaren.

Jullie zijn duidelijk erg ecologisch bewust… Volgen jullie dan ook een bepaald voedingspatroon met oog daarop?
S:
 Ik noem mezelf flexitariër en eet nog een keertje per maand ongeveer vlees. Daarbij kies ik steeds voor wit vlees. Rood vlees heb ik volledig verbannen. In het begin was dat nog één à twee keer per week dat ik vlees at, maar die gewoonte is langzaam eruit gesleten. Ik doe het vooral om ecologische redenen en om het dierenleed te verminderen. 
A: 
Ik ben nog wat op zoek naar wat voor mij de beste oplossing is. Ik eet voor 99 procent vegetarisch. Het gaat om 4 à 5 keer vlees in de afgelopen 5 jaar… Ik noem mezelf daarbij graag een ecotariër. Een veganistisch eetpatroon spreekt mij ook aan, maar dat weegt ook zo zwaar door op onze ecologie… Veel van die producten uit zo’n dieet komen van aan de andere kant van de wereld en dat klopt voor mij niet.

Afbeeldingsresultaat voor Ottolenghi plenty sobanoodles

Een topreceptje dat jullie de lezers zouden aanraden?
S: 
Rijstnoedels met mango en aubergine is een van mijn specialiteiten.
A: hmmmmm (lacht)
S: Het is een vegetarisch recept uit het kookboek Plenty van Ottolenghi, maar ik heb er bewust een veganistische versie van gemaakt. De sobanoedels vervang ik door rijstnoedels, voeg paprika toe en ik doe wat extra citroengras in de vinaigrette.
A: Mijn favoriete gerecht is het veganistisch stoofvlees uit de vegalicious. Het is te zeggen: ik noem dat stoofvlees omdat het zo smaakt, denk ik! (lacht) Ik maak dat vooral graag in de winter: een echt hartverwarmend gerechtje met aardpeer.

Veel van de lezers leven aan 200 km/u, net als jullie… Wat maak je bij tijdsgebrek?
S:
(Heel vastberaden) Pasta pesto. Wel met verse pesto, want, no offense, mijn pesto is echt de beste: niet met basilicum, maar met rucola en walnoten. Komt een pak goedkoper uit! In de zomer gaat er ook nog munt bij.

Een klassieker bij een interview door Fitmetlien: wat kies je als laatste avondmaal?
A: 
Witloof met kaas uit de oven! Liefst nog met een extra schelletje kaas rond het witloof erbij. En dan witte saus erover.
S: Doen ze dat? Zo’n extra schelletje kaas?
A: Mijn mama toch! (lacht)

Kunnen jullie ons tot slot nog een adresje aanraden om te gaan eten in Mechelen na het shoppen?
S: 
Ik ben een enorme foodie: ik kan echt niet kiezen! De Il Cardinale is wel altijd lekker: de saintly shrooms kan je daar combineren met de holly guacamole op verzoek. Dat is dus eigenlijk de holly guacamole, die normaal geserveerd wordt met kipburger, die nu met een portobelloburger geserveerd wordt. Bangelijk!
A: Sowieso al de Funky Jungle hier! De Krewellingen Bridet hier in Mechelen wil ik ook aanraden. Dat is een veganistische snackbar in de Sint-Katelijnestraat. Het is niet erg gezond, maar hun vol-au-veggie is echt heel lekker! Ze hebben ook veganistische goulash en een echte vegetarische dürümrol om nepvlees af te snijden! Dat is echt is leuk om te zien en echt lekker als je eens wil zondigen. Ze moeten niet van veganisten verwachten dat ze alleen sla eten… Dat is echt een misverstand! (lacht).

Erg bedankt voor dit interview en nog veel succes gewenst, dames!

Kabas

Keizerstraat 17
2800 Mechelen

13 gedachten over “Leef jij al verpakkingsvrij? Het verhaal van Kabas

 1. Ik doe echt mijn best, maar helemaal verpakkingvrij ben ik nog niet. Het zijn ook de winkels die moeten meewerken. Ze stoppen nog voor je het vraagt alles in plastic – of het is al voorverpakt. Als ik zie hoeveel verpakkingsafval er bij het vuilnis terecht komt… en daar betalen we nog voor ook, voor die afval.

  Like

   1. Een aantal zijn vermeld in het artikel, zoals Funky Jungle, echt top, met ook elementen uit de raw food, zoals courgettepasta. Krewelligen Bidet is ook heel sympathiek. In de Via Via gaan we ook veel, ook altijd wel keuze, en zeker bij de tapa’s. Voor de rest vind je in de meeste zaken wel een kleine keuze aan veggie.

    Like

 2. Wij proberen zoveel mogelijk zonder verpakkingen te kopen en zelf herbruikbare tassen mee te nemen. Niet zo evident. Zeker hier in Zweden zijn ze gewoon om altijd zakjes mee te geven of te kopen 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s