Mag het wat minder zijn? Marathontopper Peter De Groof

Ik ontmoet ervaren marathonloper Peter De Groof met twee collega’s op een regenachtige zondagnamiddag voor gesprekje over hardlopen, vegetarisme en veganisme. We gaan – hoe kan het ook anders – een paar rondjes lopen en praten luchtig over de schoonheid van de sport. Al snel is me duidelijk dat dit interview naar aanleiding van ‘Dagen zonder Vlees’ over meer dan veganisme moet gaan… Klaar voor een shot pure inspiratie? 

Peter De Groof

Peter De Groof is gepassioneerd door hardlopen, boterhammen met choco, wederhelft Kathelijne en – als het even kan – nog wat meer lopen! Tijd om deze ervaren marathonloper het vuur eens aan de schenen te leggen.. Heeft zo’n ervaren kilometervreter wat tips voor een echte beginner? Die vraag en anderen worden beantwoord!

Dag Peter, jij bent een sportieve man. Kan je ons vertellen welke sporten je momenteel beoefend?
P: Vooral de loopsport ligt mij zeer nauw aan het hart. Sinds 2011 loop ik marathons, dat is uitgegroeid tot een echte passie. Daarvoor liep ik ook al graag, maar toen deed ik dus ‘kortere’ afstanden, van 10 km tot de halve marathon. Maar dat was toch minder ernstig. Eens ik de marathon-microbe te pakken had, ging ik er meer over lezen, begon ik een schema te volgen, ging ik op m’n voeding letten, schrapte ik definitief de alcohol uit m’n leven,…
Voor hobbies die niets met sport te maken hebben, probeer ik toch genoeg tijd te maken: ik lees graag, ik pik graag een filmpje mee, en elke week opnieuw bekijken Kathelijne en ik waar & hoe we “quality time” kunnen inplannen.

Apeldoorn 25 km - 1u45. Blij mee.

Wat is voor jou zo mooi aan hardlopen?
P:
Da’s een lastige. Het is een passie geworden. Het voelt nu als een onderdeel van m’n leven. Ik kan er m’n overtollige energie in kwijt. Het brengt me tot rust. Het laat me toe mijn grenzen te verkennen. En ze te verleggen !
Als ik de kans heb, ga ik graag met anderen lopen. Dan wordt lopen een sociaal momentje. Dat vind ik erg fijn. Lopen en ondertussen praten. Als je drie uur samen loopt, dan begin je steeds met eerder triviale onderwerpen, maar dan eindig je toch vaak met een gesprek over de onderwerpen die misschien niet zo gemakkelijk zijn, maar die er wel toe doen.
Er zijn ook mindere kanten…Vooral dat ik hardlopen af en toe moet terugbrengen tot de ware proportie. Want soms overdrijf ik als ik voor een wedstrijd erg nerveus ben (en dus weinig aangenaam): dat slaat nergens op, want er staan – in mijn geval – écht geen olympische medailles op het spel.

“Als je té snel vertrekt, dan betaal je dat later in de marathon zodanig cash, dat het een echte calvarietocht wordt, dat wens je zelfs je ergste vijanden niet toe !” – Peter De Groof

Je hebt al heel wat marathons gelopen. Dewelke?
P: Londen, Amsterdam, Barcelona, Praag, Berlijn, Ieper, Torhout, Rotterdam, Tokyo, Brussel, Antwerpen, Valencia, Frankfurt, en op 30/4 staat Düsseldorf op het programma!

Hoe heb bereidt jij je voor op deze inspanning qua training?
P: Zo’n voorbereiding duurt toch 3 à 4 maanden. Je moet dus een schema hebben dat goed opbouwt, maar ook met een goede, stevige piekperiode. De laatste 2 weken doe ik het graag rustig aan.

Kan je ons iets vertellen over de ervaring van het lopen van een marathon?
De eerste marathons waren echt afzien. Afzien, om tot aan kilometer 42 te geraken. Maar daarna raak je de afstand gewoon, en dan kan je je op je tijd richten. Dan kan je gaan zoeken naar de hoogst mogelijke snelheid die je 42 kilometer kan aanhouden. Dat is nog niet zo evident, want als je té snel vertrekt, dan betaal je dat later in de marathon zodanig cash, dat het een echte calvarietocht wordt, dat wens je zelfs je ergste vijanden niet toe !

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing

Welke marathon was tot nu toe je absolute hoogtepunt?
P: Dat is een heel moeilijke vraag. Want een marathon heeft vele dimensies. Bv. Londen was de eerste, die was heel bijzonder, de aankomst was héél emotioneel. Je eerste marathon is wellicht zoals je eerste lief: die intensiteit vergeet je nooit meer.
De marathon in Tokyo was dan weer exotisch, een heel andere cultuur, de organisatie was er een met militaire discipline, daar viel ik van de ene verbazing in de andere.
Recent liep ik in Frankfurt m’n personal record van 3 u 08min, dat was ook een héél mooie ervaring, toen had ik echt het gevoel dat ik optimaal had gelopen, dus dat ik het onderste uit de kan heb gehaald! Dat goede resultaat was ook het gevolg van de samenwerking met Benny, die me als coach heel goed heeft begeleid. Dat maakte een groot verschil voor mij.

“Een zoete zonde, waar ik écht van kan genieten, en waar ik maar niet vanaf geraak: boterhammen met hagelslag of choco!” – Peter De Groof

Heb je bepaalde rituelen of gewoontes bij een wedstrijd?
P: Ja, toch wel! De avond voordien eet ik – zoals de meeste hardlopers – graag een stevig bord pasta. De dag voor de marathon loop ik graag nog een half uurtje, “just checking”, of alles in orde is. De avond voordien leg ik alles netjes klaar, kleding, nummer, voeding, drank, hartslagmeter, sporttas, etc.  Dat geeft alvast een beetje rust, dat ik voor ’s morgens alles klaar ligt! De ochtend van de marathon ben ik graag héél vroeg, zodat ik veel tijd heb om alles rustig te doen, en zodat ik nog goed kan opwarmen.

Hoe ga je om met blessures?
P: Volgende vraag !!! Een blessure, dat vind ik absoluut niet fijn. Dat is steeds een erg lastige periode. Naar de kine. Rusten. Versterkende oefeningen doen. En vooral: aftellen, tot we terug aan de slag mogen !

Welke grote sportplannen staan er nog op je programma?
P: Op 30/4 Düsseldorf, met de ambitie om onder 3u05 te geraken. Op lange termijn wil ik héééééél graag onder de 3u duiken, maar dat is niet zo evident. Dan ga ik echt wel een lucky-day moeten hebben. Als het er naar uit zou zien dat zo’n “Sub 3” nooit gaat lukken, dan ga ik zeker Trail Running overwegen: meer in de natuur lopen, en veel minder druk op tijd & snelheid.

Heb je tot slot nog een goede tip wat betreft de marathon voor beginnende atleten?
P: Ja, ik zou zeggen: probeer er elke dag aan te denken, hoe “nieuw” dit is voor je lichaam. Geef je lichaam de tijd om dat gewoon te worden, plots zo vaak lopen. Aanvaard dat het soms volgens het Echternach-principe werkt: 3 stappen vooruit, en 2 achteruit. Bij het opdrijven van je trainingen is het bijna niet te vermijden dat je te maken krijgt met kleine kwaaltjes of blessures : dat vergt geduld, en daarna de volharding om terug in gang te schieten! Voor véél beginnende lopers ( én voor ervaren lopers !) kan core stability training echt wel het verschil maken.

Image may contain: 1 person, standing, walking, outdoor and text

Hoe sta je tegenover sport wat betreft de opvoeding van je kinderen? Is je partner ook sportief?
P: De kinderen (Jarne, 9 en Charlotte, 8) bewegen graag. Ik push ze daar niet in. Als ze zelf vragen om ergens een kids run te doen, mij best, maar ik wil het zeker niet opleggen. Ze hebben genoeg hobbies (muziek, dans, etc.)! Kathelijne sport ook heel graag, vooral lopen, ook. Maar liever afstanden van 5 à 10 km. En lange wandelingen !

Hoe zou je je eetpatroon beschrijven?
P: Op dat vlak is er veel veranderd, lees: verbeterd. Met de jaren ben ik veel beter op m’n voeding beginnen letten: minder snoepen vooral. Maar ook meer plantaardig, minder vet, minder zoet & minder zout, en minder processed Dat is een lang en geleidelijk proces geweest. Kathelijne heeft hier een belangrijke rol in gespeeld, ten goede. Uiteindelijk is voeding toch de brandstof voor iemand die vaak gaat sporten.

wp-1482777294372.jpg

Wat eet je vlak voor, tijdens en vlak na de wedstrijd?
Wat ’s ochtends heel goed werkt is wit brood met bijvoorbeeld confituur, omdat dat goed en snel verteert. Uiteraard ook koffie (om wakker te worden), en na het ontbijt, sportdrank. Verder zeker geen zaken die lastiger zijn om te verteren (appels, etc.).
Tijdens de race eet ik niet veel. Veel hardlopers nemen een respectabel aantal repen en gels onderweg, maar naar mijn aanvoelen heb ik dat niet echt nodig. Af en toe een klein hapje van een reep, en misschien 2 sportgels of zo, tijdens de tweede helft van de marathons. Ik drink wel véél tijdens de marathon en dat moet ook, omdat je zoveel vocht verliest. NA de marathon: dat is een feestmoment! Dan durf ik al eens gek doen. No further details ! 

Foto

Heb je tips voor mensen die als vegetariër/veganist willen hardlopen?
P: Ja, zeker doen! De tijd dat je als sporter zogezegd vlees moest eten om op de been te blijven, is gelukkig al lang voorbij. Ik ben actief bij EVA VZW, een vereniging die plantaardige voeding promoot. Zij leggen met steeds meer succes uit hoe het dieet van sporters en niet-sporters perfect plantaardig kan opgebouwd worden. “Eat & Run” is een prachtig boek van Scott Jurek, een bekend ultraloper. Hij liep ultra’s van honderden kilometers, zonder één gram vlees in zijn dieet.  Nog geheel los van de voeding, is het verhaal van Scott Jurek bijzonder inspirerend … !!

Wat is voor jou je favoriete vegetarische/veganistische gerecht?
P: Waar ik enorm van hou, is een gerecht uit het Runners World Kookboek: ui/look bakken, dan kikkererwten en spinazie erbij, broodkruimels erover, met water doven, en smullen maar … Een héérlijk winters gerecht!
Een zoete zonde, waar ik écht van kan genieten, en waar ik maar niet vanaf geraak: boterhammen met hagelslag of choco!

peter-lier

Vergeet niet Peter en zijn verhalen hier te volgen!

7 gedachten over “Mag het wat minder zijn? Marathontopper Peter De Groof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s