Eetdagboek en interview: na een gastric bypass

Vandaag laat ik het woord aan Marije in een spannend interview. Een gastric bypass is p een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Geen gemakkelijkheidsoplossing dus, maar een heftige ingreep die je niet zomaar voor je plezier ondergaat! Nieuwsgierig hoe je eetpatroon daarop reageert? Vandaag deelt Marije haar boeiende ervaringen met ons in enkele vragen en een eetdagboek! 

“Ik weet nog dat ik zelf ook dacht dat het een easy way out was.” – Marije Witjes

Interview

Dag Marije, jij bent de blogster die sommigen onder ons zullen kennen van MrsMama.nl. Kan je ons wat meer vertellen over jezelf en je leven voor zij die je blog niet volgen?

M: Hallo allemaal! Ik ben dus Marije. Ik ben 34 jaar en woon samen met mijn man en onze zoon Fons van bijna 8 maanden in Noordwijk, vlakbij de kust. Ik blog sinds 2011, maar pas sinds begin vorig jaar op MrsMama.nl. Sinds Fons is geboren ben ik thuisblijfmoeder, daarvoor werkte ik bij een grote Nederlandse verzekeraar.

Ik interview jou naar aanleiding van je gastric bypass operatie in 2013: graag willen we wat vooroordelen over deze operatie de wereld uit helpen. Het is geen easy way out. Hoe ben jij zover gekomen dat je over deze operatie begon na te denken?

M: Ik weet nog dat ik zelf ook dacht dat het een easy way out was, voordat ik me er echt in ging verdiepen. Lang heb ik niet toe durven geven dat ik hulp nodig had bij het afvallen. Ik probeerde dieet na dieet en viel wel af, maar kwam dubbel zo hard aan. Ik was verslaafd aan eten en zonder een drastische maatregel wist ik dat het alleen maar erger zou worden. Met knikkende knieën meldde ik me bij mijn huisarts, die me doorverwees naar het ziekenhuis. Binneen een paar maanden was ik al aan de beurt voor de operatie. Ik heb het zelfs nog even uitgesteld, want ik wilde eerst graag nog even op vakantie naar Indonesië en Vietnam. Die vakantie had ik namelijk al geboekt voordat ik in het traject ging.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze operatie? Hoe heb jij deze beslissing genomen?

M: Laat ik eerst wat nadelen benoemen: ik mag nooit meer drinken en eten tegelijk. Dit omdat het én niet past, eten en drinken in mijn maagje, én omdat ik door te drinken mijn eten sneller uit mijn maag spoel. Dit kan ervoor zorgen dat ik sneller een gevoel van trek ervaar, al heb ik vrijwel nooit meer een knorrende maag. Dit is meteen hetgeen waar ik het meeste aan moest wennen. Nog steeds komt het wel eens voor dat ik per ongeluk een slok drinken neem en dat moet ik dan bekopen met pijn. Ach, er zijn ergere dingen zullen we maar zeggen.

Een groot voordeel van de operatie is dat ik een fysieke rem heb als het gaat om hoeveelheden eten. Ik kan gewoon weg nooit meer teveel eten. Ja oké, ik eet nog wel eens teveel, maar met mijn maaginhoud is dat op de pijn die ik dan voel na niet zo erg. Die fysieke rem is gek genoeg heel fijn. Als ik teveel eet krijg ik pijn. Als ik te zoet of te vet eet word ik misselijk. Het komt heus nog wel eens voor dat ik een patatje, bakje chips of chocolade eet, maar nooit meer in grote hoeveelheden tegelijk.

Hoe voelde jij je vlak na de operatie?

M: Ondanks dat ik veel pijn had voelde ik meteen na de operatie al een soort bevrijding. Ik wist dat ik nu écht af zou gaan vallen en dat ik nooit meer zo dik zou worden als dat ik toen was. Dat gevoel was echt magisch en eigenlijk niet eens goed te omschrijven.

“Een groot voordeel van de operatie is dat ik een fysieke rem heb als het gaat om hoeveelheden eten.” – Marije Witjes

Hoe zag je eetpatroon na de operatie eruit?

M: De eerste twee weken na de operatie at ik vloeibaar. Yoghurt, yoghurtdrink, mijn avondeten gepureerd, veel thee en water. Inmiddels eet ik zes keer per dag een kleine maaltijd. Eigenlijk zoals iedereen zou moeten doen, maar dan in kleinere hoeveelheden. Tussendoor genoeg drinken kan wel eens lastig zijn, maar ik doe mijn best om twee liter water per dag binnen te krijgen.

Ben je snel de kilo’s verloren na je operatie?

M: Ik viel gigantisch snel af. Ik geloof dat ik na 3 maanden al 30 kilo kwijt was. Uiteindelijk ben ik in rap tempo zo’n 55 kilo afgevallen. Bizar en bijna niet bij te houden. Psychisch niet, maar lichamelijk ook niet. Het eerste jaar na de operate verloor ik ontzettend veel haar door het snelle afvallen en was ik bijna altijd moe. Maar ik kreeg er ook weer hernieuwde energie voor terug. Psychisch gezien was en is het lastig om ook écht te zien dat ik zoveel kwijt ben. Vaak voel ik me nog steeds die oude en dikke Marije en dat maakt me soms verdrietig.

Ondertussen ben je trotse mama van Fons. Moest je door je gastric bypass rekening houden met bepaalde (eet)maatregelen voor je zwangerschap?

M: Wat ik heel vreemd vond is dat ik tijdens mijn zwangerschap weer een hongergevoel had. Ik had het gevoel dat ik constant moest eten. Ik deed dat ook, want ik wilde niet dat Fons ondergewicht zou hebben of dat ik zelf ernstig ondervoed zou raken. Achteraf is het maar goed ook, want met een zwangerschap van 34 weken is Fons al geboren. Veel te vroeg, maar hij had een goed geboortegewicht: 2519 gram. Alsnog heel klein, maar voor die termijn was het perfect. Bijzonder toch, dat mijn lichaam me vertelde dat ik meer moest eten. Ik blijf me daarover verwonderen en het geeft me moed om een eventuele volgende zwangerschap weer gezond door te komen.

“Bijzonder toch, dat mijn lichaam me vertelde dat ik meer moest eten. Ik blijf me daarover verwonderen en het geeft me moed om een eventuele volgende zwangerschap weer gezond door te komen.” – Marije Witjes

M: Hoe zag je eetpatroon er na de zwangerschap uit?

Ik moest heel erg wennen aan weer minder eten. Weer gewoon die zes keer per dag eten, weer gezonder eten, beter letten op wat ik binnen krijg. Na 7,5 maand moet ik er nog steeds aan wennen, moet ik zeggen. Ik heb weken dat het heel erg goed gaat, maar als ik te weinig heb geslapen bijvoorbeeld merk ik dat ik niet meer goed let op wat ik binnen krijg.

M: Waar ben je nu? Ben je blij met de beslissing die je gemaakt hebt en zou je het anderen aanraden? Hoe ziet je eetpatroon er nu uit?

Ik ben ongelooflijk blij met de beslissing een maagverkleining te nemen. Ondanks dat het eerste jaar best heftig was zou ik het zó weer doen. Ook raad ik het anderen aan, maar wel met die kanttekening dat je leven écht anders wordt. Je moet je echt aanpassen en als je daartoe bereidt bent dan moet het goed komen.

Het belangrijkste in mijn eetpatroon is dat ik 6 keer per dag een kleine maaltijd eet. Daarbij moet ik goed letten op eiwitten en vetten. Ook moet ik dagelijks extra vitaminen slikken, voor de rest van mijn leven. Ik slik multivitaminen, vitamine B12, vitamine D en speciale vitaminen om de haaruitval na de zwangerschap wat tegen te gaan.

marijedag1d

Eetdagboek

Persoonlijke gegevens

Leeftijd: 34

Sportactiviteit per week: Ik wandel elke dag meerdere kilometers met mijn zoon. Ook heb ik sinds kort een mama-fiets en als Fons groot genoeg is ga ik lekker met hem door de duinen fietsen. Het is wel een elektrische fiets trouwens, want ik heb slechte knieën. Dus ik zal niet veel afvallen van dat fietsen, maar het is wel heerlijk om buiten te zijn. Ik ben heel benieuwd naar wat andere mensen thuis doen om fitter te worden. Ik wil graag gaan beginnen met thuis sporten, maar ik zie door de bomen het bos niet meer haha. Dus mocht je tips hebben: laat het me weten! 

Tevreden bent met je gewicht of dat je zou willen afvallen of aankomen: Ik zou nog graag zo’n 15 kilo afvallen. Vijf kilo hiervan is een overblijfsel van de zwangerschap, die overige tien wilde ik voor de zwangerschap ook al afvallen.

Voedingsdagboek

Dag 1

Ontbijt: Ik begin de dag met koffie met veel opgeklopte melk. Mijn zoon heeft me wakker gehouden vannacht, dus ik kan die koffie wel gebruiken! Omdat ik niet tegelijkertijd mag eten ontbijt ik een half uutje later. Ik eet drie eetlepels Griekse yoghurt, een kwart banaan en zelfgemaakte cruesli. Zelfgemaakte cruesli vind ik zo gruwelijk lekker dat ik nooit meer cruesli in de winkel koop. Als je het recept wil, laat het me dan maar weten! Ik stuur het je graag!

Lunch: Ik vergeet een tussendoortje te eten. Dat is het nadeel van geen hongergevoel hebben en het druk hebben. Maar met de lunch maak ik het goed. Ik bak twee eieren en wat bacon en neem daar een halve avocado en wat tomaatjes bij. Het vult enorm en ik kan er weer eventjes tegenaan! Heerlijk.

Tussendoor: Als tussendoortje ’s middags heb ik vaak zin in iets hartigs. Ik snij twee Babybel kaasjes in partjes en doe dat samen met wat komkommer in een schaaltje. Ook eet ik een handje amandelen.

Avondeten: We eten left-overs van het eten van gisteren. Indiaas. Mijn man en ik vinden dat allebei verrukkelijk. Ik heb saag paneer (spinazie met Indiase jonge kaas), wat kip en een beetje rijst. Ik zou elke dag wel Indiaas kunnen eten, zo lekker vind ik het.’

Tussendoor: Sinds ik ben bevallen eet ik graag beschuit met muisjes. Ik geloof dat dat iets typisch Hollands is. Muisjes zijn kleine anijsbolletjes. Anijs is goed voor de borstvoeding en wordt nog steeds aangeraden veel te eten als je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Mij maakt dat allemaal niet uit hoor, ik vind het gewoon lekker. Daarbij eet ik ook een beschuitje met kaas. Mijn verslaving, jonge kaas.

Dag 2

Ontbijt: Ik begin met een klein kommetje havermout met kaneel, een paar stukjes banaan en een beetje honing. Een verrukkelijk en verwarmend ontbijt. Ik hou er van. Ik probeer trouwens elke dag te variëren met mijn ontbijt. Dat houdt het voor mij leuk!

Tussendoor: Een vriendin komt op visite, dus nadat ik mijn koffie met melk op heb gedronken neem ik wat koekjes die ik kocht bij de bakker. Heerlijk, maar stiekem niet heel gezond.

Lunch: Ik eet een bagel. De ene kant beleg ik met geitenkaas en bacon en de andere kant beleg ik met kaas en jam. Ik krijg het niet op en laat een paar hapjes staan.

Tussendoor: Ik ga weer voor de Babybel kaasjes met komkommer en een handje nootjes. Makkelijk, snel klaar en gezond.

Avondeten: Ik eet sperziebonen met een beetje pindasaus, gebakken uitjes en wat kipfilet. Ik sla de rijst even over. Dat doe ik wel vaker trouwens, want met mijn mini-maag is het belangrijker om eiwitten en groenten te eten dan de koolhydraten die er in de rijst zitten.

Dag 3

Ontbijt: Ik drink koffie verkeerd. Twee mokken. Het opstarten duurt wat langer vandaag en daarom eet ik mijn ontbijt tijdens het geven van het fruithapje aan mijn zoontje. Dit is rond 10 uur, dus nog niet eens zo heel laat.

Lunch: Het tussendoortje is niet echt nodig nu ik zo laat heb ontbeten, dus ik maak weer een gezonde lunch voor mezelf. Eieren met avocado en tomaatjes.

Tussendoor: Ik heb opeens zin in een knapperige appel, dus die eet ik. Meteen weet ik weer waarom ik die niet zo vaak meer eet, want het valt zwaar op de maag. De volgende keer moet ik niet vergeten hem te schillen, want zonder schil valt het beter dan met schil.

Avondeten: Ik heb totaal geen zin om te koken, dus ik maak de bagels die ik op dag 2 als lunch had als avondeten. Gewoon, omdat het kan. Je zal me misschien voor gek verklaren, maar ik vind het soms heel fijn om brood als avondeten te eten.

Tussendoor: Ik heb ontzettend veel zin in iets zoets, dus ik neem mijn ontbijtje van dag 1 als tussendoortje. Die zelfgemaakte cruesli doet ’t hem hoor! Wat is dat verrukkelijk! Stiekem vergrijp ik me ook nog aan een paar praliné paaseitjes. Verrukkelijk vind ik die!

Bedankt voor dit inspirerende interview, Marije! Ik heb er alvast veel inspiratie, levenswijsheid en foodideeën van op gedaan! De blog van Marije volg ik erg graag! Je vindt ze hier. Neem zeker eens een kijkje!

Alle foto’s in deze blog werden door Marije genomen, zij behoudt hier dan ook de rechten op!

Vond je dit bericht interessant? Misschien vind je mijn eetbuienverhaal ook wel inspirerend! Even doorklikken.

14 gedachten over “Eetdagboek en interview: na een gastric bypass

  1. Leuk om te lezen en zoveel herkenning. Ik ben 4 jaar terug ook geopereerd en nog steeds elke dag blij dat ik het gedaan heb. Ik vind er maar 1 nadeel aan zitten, ik heb het nu altijd koud, verder alleen maar voordelen. Ik zie wel dat ik op een dag wat meer eet dan Marije, is goed dat ik even een vergelijk heb. Bedankt voor dit interview!

    Like

  2. Fijn dat je dit allemaal verteld. Ik verwacht een van deze dagen een telefoontje om een gastric bypass te doen in Saudi Arabie waar ik woon. Dit maakt me blij dat je best veel ingredienten mag eten. Ik zou dat recept van je zelf gemaakte crushli graag krijgen Groetjes Inge

    Like

  3. Superleuk om te lezen. Ben zelf pas 3 dgn geleden geopereerd dus nog een hoop te ondervinden. Maar ben wel heeeel benieuwd naar je recept voor de zelfgemaakte muesli…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s