The Marathon stories: deel 4

Alweer een maand voorbij! Alweer tijd voor een nieuwe update over de marathontraining met oog op de marathon in Rotterdam binnen een dag of 60. Ik weet het: voor jou klinkt dat misschien nog heel lang, maar ik voel de tijd uit mijn handen glippen. Aan de andere kant worden het zelfvertrouwen en het ‘misschien-zal-het-wel-lukken’gevoel stilaan groter. Kijk je mee in mijn trainingsmaand?

15977609_1291576924235876_7124545709318649643_n

The marathon schedule

Vol trots kan ik zeggen dat ik mijn schema tot nu toe héél braaf gevolgd heb. Op dinsdag starten we (mijn loopschoenen en ik? Geen idee waarom ik in het meervoud praat, maar het voelt stoer) de week met een intervaltraining van 10-11 kilometer. Op donderdag staat er een middenlange run van 15-16 kilometer op de planning. Lekker loslopen zonder al te veel tijdsdruk. Op zaterdagochtend is er de duurloop die de afgelopen maand van 22 naar 28 kilometer geëvolueerd is. Deze, laten we eerlijk zijn, vormen een echte uitdaging voor lichaam en vooral voor de geest! Mijn strategie momenteel? Beginnen met lopen en niet nadenken tot 75 procent van de route achter de rug is. Vanaf dan kan je namelijk beginnen met aftellen.  No brain mode! Overigens wel heel ontspannend.

De ontdekking van de maand: het audiobook. 

No brain mode: dat klinkt allemaal heel mooi in theorie, maar in praktijk is je verstand op 0 zetten niet zo handig als het klinkt. Wat daarbij kan helpen? Lezen tijdens het lopen! Niet op een tegen-lantaarnpalen-knallenachtige wijze natuurlijk, maar door een voorgelezen boek op je mp3-speler of gsm te plaatsen. Wat een ontdekking! Ik lees ontzettend graag, maar vind er de tijd niet altijd voor. Nu kan ik beide liefdes combineren tijdens de lange duurlopen die soms een tikje saai dreigen te worden. Bedenk eens hoeveel meer boeken ik zo ga kunnen uitlezen? Joepie!

Deze maand startte ik met de reeks van Esther Verhoef, die thrillers schrijft die bijna allemaal als audioboek verschenen zijn. Het enige nadeel? Ze zijn zo spannend dat ik af en toe tijdens een donker stukje weg amper verder durfde! Ik koos ervoor om de hoofdstukken af te wisselen met upbeat muziek. Na elke zes à zeven minuten volgde er een stukje stevige muziek. Goed om het tempo te behouden èn om te denken ‘alweer vijf minuten verder’. Top.

dsc_0380

Kou

Een iets minder fijne ontdekking? Dat het in januari best nog een pak kouder kan zijn dan in december. Over een van mijn lange duurlopen halverwege de maand januari moeten we het in dat opzicht toch eens hebben. Er werd -3 voorspeld om 6 u in de ochtend, wat op zich helemaal geen probleem was. Wat dan wel een beetje lastig was? Het sneeuwde, miezerde en ijzelde dat het een lieve lust was! Guido Gezelle zou gezegd hebben ‘het regent niet, het zevert’. Geen echte pure regen, maar na een half uur was ik hoe dan ook doorweekt…

knipsel

Gedurende een kilometer of vijftien was dat best uit te houden. -3 is zo koud absoluut nog niet als je thermische kledij draagt… Maar toen begonnen al die druppeltjes vast te vriezen. Een ijslaag verspreidde zich over mijn handschoenen en kleine ijspegeltjes wiegden vrolijk met me mee aan de rand van mijn petje. Mentaal zat ik er toen al ver door. Doorgebeten, geen idee hoe, tot aan de opgelegde 24 kilometer, hoewel het op het einde om een kruising tussen strompelen en schaatsen ging. Toen was ik er opeens. De voordeur. Nog vijf minuten om met gevoelloze duimen en wijsvingers de deur open te wrikken en nog eens een kwartier om de brokken ijs van mijn regenjasje en camelbag te verwijderen. Door en door koud. Rillen, trillen tot overgeven toe. Wat een hoopje ellende! Maar wel eentje dat trots doorgebeten had. De warme koffie achteraf had mij nog nooit zo lekker gesmaakt! Het werd een dagje sneeuwstaren en gelukkig zijn met kleine dingen: een bank en een warm dekentje.

Maar dan de dag erna… Plots stond er weer een rondje van zes kilometer op mijn programma… en ik was nerveuzer dan voor de halve marathon van Brussel. Hoewel ik doorgebeten had, was het nooit echt leuk geweest en had ik naar mijn gevoel toch gefaald door mijn trage tijd… En hoe zou ik dit nog 10 weken gaan volhouden als ik er geen tuut meer aan vond? Wat ik nodig had, was een toprun, zo eentje waar je vleugels hebt… Zo eentje waar je in een bubbel kruipt, de wereld om je heen verdwijnt en alleen je ademhaling en het neerkomen van je voeten nog telt. Nog nooit liep ik zo snel zes kilometer dan die ochtend met een beestachtige verbetenheid die ik nog nooit gevoeld had. Wie had gedacht dat het kortste loopje van de week de grootste runner’s high kon bieden? Lopen was weer leuk geworden…

Kou 2.0.

We zullen het er over eens zijn dat een beetje kou geen kwaad kan. Zonder regen loop ik bij -5 nog te zweten. Toch wil ik niet elke week met stress naar naar die zaterdag uitkijken, om steeds te twijfelen of het wel lukken zal door de omstandigheden. Het was tijd om maatregelen te treffen. Een oplossing bood zich aan onder de vorm van de 24u Life Style Fitness in Sint-Katelijne-Waver, waar je dus letterlijk op elk moment van de dag terecht kan!

Vorige week liep ik voor het eerst 11 kilometer heen en terug naar die sportschool, om daar op de loopband de rest van mijn kilometers te maken. Heerlijk relax lopen in t-shirt en wat kletsen met de mensen naast me: ik kan niet beschrijven hoeveel deugd dat deed! Ik plan niet dit elke zaterdag te doen, maar het feit dat er een alternatief is voor snertweer, stelt me wel gerust. De drie overige trainingen van mijn week gaan overigens gewoon nog buiten door: voor minder dan anderhalf uur duik ik heus de fitness niet in. En nu stop ik met over het weer te zeuren als een echte Belg, maar het moest er even uit!

Voeding & sociaal leven

Mijn favoriete onderdeeltje: eten. Alles wat ze zeggen over marathonlopen en eten is waar! Je verandert naarmate je schema vordert in een soort zwart gat dat kan blijven eten… Of dat nu echt aan die marathontraining ligt, weet ik overigens niet zeker eigenlijk. Ik ben altijd nogal een schrokop zonder grenzen geweest. Zonder twijfel krijg ik een pak meer binnen dan ik eigenlijk nodig heb onder het motto van ‘beter wat te veel dan te weinig’. De weegschaal getuigt daarvan, maar zoals jullie hierboven al konden lezen, kan ik best wat hartverwarmend wintervet gebruiken. Kom maar door met die chocola!

Dat van die chocola kan je redelijk letterlijk nemen: zelfs op 28 kilometer ben ik nog niet aan de gelletjes, maar loop ik nog steeds op pralines (Leonidas nu, yum!) en water. De zak winegums ligt ook klaar om te testen, maar voorlopig blijft deze choco-addict bij haar leest. Daarnaast behoud ik uiteraard mijn normale gezonde voedingspatroon zoals jullie dat van deze healthfreak gewend zijn: lekker veel vitamientjes heel de dag door met af en toe eens een goed verwenmomentje voor mezelf. Misschien zitten er hier en daar wat meer koolhydraten in mijn maaltijden, maar grote veranderingen met extra supplementen of pastafeestjes zijn er niet.

dsc_0377

Met alleen gezonde voeding komen we er natuurlijk niet: een healthy mindset is minstens even belangrijk. Hoezeer je ook kan relaxen tijdens een lange uitputtende run, praten en afspreken met familie en vrienden zijn ook heerlijk! Marathontraining neemt uiteraard behoorlijk wat tijd in, maar momenteel lijkt dit nog niet ten koste te gaan van mijn sociaal leven. Dat laat ik ook niet toe. Beentjes omhoog in de cinema tijdens een vriendinnendate of een leuke afspraak in een restaurant met wat healthfood op de kaart en ik ben de gelukkigste persoon op aarde! Vooral als ik die ochtend een kilometertje of twintig gehuppeld heb…

Huppelen? Jawel, op dit moment voelt het een beetje zo. De lange duurtrainingen vallen zwaar en op de ochtend van een intervaltraining zou ik écht liever blijven liggen, maar de energie die ik er momenteel voor terugkrijg is het méér dan waard! Het gaat goed, ik loop verder dan ik ooit had verwacht en we liggen op koers. Ik kan niet wachten om jullie binnen een maand weer een update te geven! Loop ze, toppers!

dsc_0383

Lees ook deel 1, deel 2 & deel 3!

10 gedachten over “The Marathon stories: deel 4

 1. Fijn om te lezen! Ik loop in november mijn allereerste marathon en door dit soort posts zie ik een beetje wat mij te wachten staat. Dat jij op 28km nog kan overleven op pralines! Ik heb al bij een halve nood aan gelsnoepjes, haha. Ik loop door het koude weer tegenwoordig 1x per week op de loopband, maar ik vind dat echt zooo saai. Dan lijkt het alsof de tijd niet vooruit gaat :(. Nog heel veel succes met je voorbereiding!

  PS: Heb een aantal instellingen veranderd in de reacties dus ik hoop dat het nu wel lukt!

  Like

  1. Tof, Aurelie! Ook leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Deze zaterdag loop ik 30 op… Milka oreo :-D. Lekker veel suikers en eigenlijk evenveel energie als gelsnoepjes :p. Ik krijg het alleen een pak gemakkelijker weg door te denken: elke 5 kilometer een blokje chocolalalala :-D. Welke marathon ga je lopen? Dat kon ik precies nog niet zien? New York? 😀

   Like

 2. Ola! Respect, hoor! Een marathon… man, dat zie ik gewoon (nog?) niet zitten. Vier f*cking uren… ik weet zo al dat ik me steendood ga vervelen 😀
  Hier volop bezig met ‘trainen’ voor een halve. Gewoon, op mezelf. Niet ingeschreven voor een wedstrijd ofzo… Alleen maar om te bewijzen aan mezelf dat ik het kan, als oud wijf dat tot een jaar of 2 iedereen die sportte vierkant in zijn gezicht uitlachte 😀
  Veel succes alvast!!!!! Ik ben er zeker van dat het je easy peasy gaat lukken 😉

  Like

  1. haha, easy peasy zal het niet zijn, maar ik geloof er sterk in dat het zal lukken! Verslavend hoor, elke keer een beetje verder lopen! Als je nu voor de hele gaat, ben ik er zeker van dat je (op korte termijn) ook voor de hele gaat! Nog veel succes gewenst met je trainingen! En dat vervelen is inderdaad behoorlijk irritant, maar al ‘audiolezend’ geraak ik er wel door 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s