Koffie en hardlopen

24 jaar lang dronk ik geen koffie… De geur vond ik wel aangenaam, maar die smaak was toch niet te harden!? Toen vertelde een medeloper mij dat koffie op de ochtend van een wedstrijd de darmenwerking wat kon stimuleren, zodat je die hoogstnoodzakelijke toiletstop wat gemakkelijker kon maken voor je begon te lopen. En dus leerde ik in de maand voor de halve marathon van Brussel koffie drinken in de ochtend: met melk en 2 zoetjes. Intussen ben ik helemaal om. Zo overtuigd zelfs dat ik drie van mijn favoriete koffierecepten voor ontbijt graag met jullie deel!

Recepten met koffie? Hoe gaat dat dan? Klooien met oploskoffie die je gerechten zo bitter maakt dat ze alleen met een paar scheppen suiker te vreten zijn? Nee, ik gebruik voor mijn koffie-ontbijtjes iets nieuws: Batavia Dutch coffee. Wat is dat voor iets, vraagt u zich nu af? Iets dat koffiekenners zeker gaan weten te waarderen!

Dutch Coffee is koffie gezet volgens de cold drip methode. De koffie wordt in 18 uur tijd gezet door langzaam ijskoud water over versgemalen koffie te druppelen. Dankzij de koude extractie oxideert de koffie niet, waardoor de vluchtige koffiearoma’s volledig behouden blijven. De koffie is minder bitter en zuur dan warm gezette koffie en dat is voor zo’n zoet ontbijtje erg belangrijk! Je kan ‘em bovendien zowel warm als koud gebruiken! Erg belangrijk voor mijn overnight oats!

Batavia Dutch Coffee biedt daarnaast variëteit door drie verschillende smaken aan te bieden. Hun koffiedranken zijn namelijk single origin. Dit zijn koffies uit één regio, van één variëteit, verbouwd op één grondsoort en blootgesteld aan de weersinvloeden van dat jaar. Zo proef je koffies met karakter en ontdek je smaken die je nog nooit eerder tegenkwam in koffie.

Koffiehavermoutje met rode vruchten (overnight oats)

Ingrediënten

 • 50 gram havermout
 • 125 ml magere yoghurt
 • 1 theelepel stevia
 • 150 ml water
 • 50 ml Batavia Dutch Coffee Yirgacheffe
 • 150 gram rode vruchten (diepvries)

Bereidingswijze

 • Doe de havermout samen met de koffie en het water in een microgolfoven op 600 watt. Laat 3 minuten opwarmen tot de havermout ingedikt is.
  (Je kan dit ook op een vuur doen in een pannetje, maar let op dat het geheel niet aanbrandt).
 • Voeg hieraan de yoghurt, 1 theelepel stevia en de rode vruchten toe. Meng goed onder elkaar en plaats een nachtje in de koelkast.

De Yirgacheffe is een ongewassen koffie, waarbij een deel van het vruchtvlees om de boon blijft zitten tijdens het drogen. De koffie krijgt hierdoor een zeer uitgesproken fruitig karakter, dat mij erg goed beviel bij het proeven. Daarom heb ik ervoor gekozen deze te combineren met de rode vruchten in dit ontbijt. Ik vond het als koffieliefhebber echt een goede combo, die mij ook nog eens een kickstart van de dag bezorgde!

Kruidige chiapudding met koffie, kurkuma en gember.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels chiazaadjes
 • 125 ml amandelmelk (Ik gebruikte de gezoete variant)
 • 30 ml Batavia Dutch Coffee Santuario
 • 1 appeltje
 • 1 gekookte rode biet
 • Gemberpoeder
 • Kurkumapoeder

Bereidingswijze

 • Meng de chiazaadjes met de amandelmelk en de koffie
 • Snij intussen het appeltje en de biet in kleine stukjes en voeg deze toe.
 • Voeg gemberpoeder en kurkuma toe naar smaak. Pas op: de smaak kan best scherp zijn. Ik voegde ook nog een klein beetje stevia toe, omdat ik een zoetebek ben!

Dis is een veel kruidiger recept dan de havermout: Santuario is dan ook een veel kruidigere koffie, die een pak minder zoet smaakt. Voor mij was dit de minste van de drie, maar als je op zoek bent naar een zeer kruidige warme start van de dag of een detoxreceptje, kan ik dit zeker aanraden!

Postworkout: warme chocolademelk met een koffietoets.

Ingrediënten

 • 250 ml havermelk of amandelmelk
 • 2 eetlepels (rauw) cacaopoeder
 • 100 ml Batavia Dutch Coffee Limu
 • 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze

 • Maak de melk warm in een pannetje of de microgolfoven.
 • Voeg het cacaopoeder, de koffie en de kaneel toe en roer goed door.

Op zaterdag heb ik standaard een lange duurloop voor marathontraining ingepland staan. Daarna is mijn hongergevoel meestal ver te zoeken, maar toch is snel iets eten belangrijk voor herstel. Ik kies dan wel eens voor deze gezonde variant van de klassieke warme chocola! De koffie en de kaneel geven me nog een extra oppepper om het weekend met veel energie door te komen. De Limu kenmerkt zich door traditionele koffiesmaken waarin pure chocolade en karamel te herkennen zijn, opgelicht door een frisheid van citrus.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Batavia Dutch Coffee, van wie ik deze producten ontving. Dit verandert uiteraard niet aan mijn eigen mening.

Wil jij zelf ook deze koffie’s bestellen? Dat kan nu met korting met de code fitmetlien-10% op deze link. Meer info over de koffie vind je op hun website, hun Instagram of de Facebookpagina. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s