Mijn acht ECHTE tips tegen een moeilijke relatie met voeding

Jup, de meeste van jullie weten het intussen wel: een poosje geleden zat mijn gewicht gevaarlijk laag. Dat kwam niet door schildklierproblemen of andere lichamelijke ziektes: ik deed het mezelf aan. Gelukkig heeft deze fase niet lang geduurd. Met hulp van vrienden en familie ben ik (naar mening van specialisten) razendsnel weer uit dat dal geklommen. Fijne doelen en een heerlijk leven zijn in de plaats gekomen van dat streven naar een bepaald cijfertje op de weegschaal… Maar hoe?

Tips om bij te komen zijn er genoeg, maar dit zijn geen tips tegen anorexia. Elke patiënt die ten prooi valt aan dit monster weet verdorie ook wel hoe ze aan moet komen. Het probleem zit in het feit dat mentaal en zelfs fysiek gewoon niet lukt om die handelingen uit te voeren. Gelukkig bestaan er heel wat trucjes om te helpen – ook als je die knop nog niet helemaal hebt omgezet. Misschien wil jij helemaal nog niet genezen of begin je er ‘morgen’ aan? Misschien kan je je vandaag al stiekem een beetje beter maken!

Dat is natuurlijk erg persoonlijk, maar onderstaande zeven zaken hebben mij erg geholpen toen ik zelf nog niet helemaal beter wilde worden en in de waan verkeerde dat een lager gewicht me gelukkiger zou maken… Dit is trouwens mijn heel persoonlijke mening; ik ben geen specialist.

Geloof me, ook al lijkt het nu onmogelijk, ook jij kan in enkele weken heel wat verbetering veroorzaken! En eenmaal er weer wat meer emotie en denkenergie in dat ranke lijf van je zit, zal die wil om beter te worden alleen maar toenemen!

  1. Beter veilig eten dan niet eten

Chocoladekoekjes zijn misschien de engste als je niet aan wil komen. Moet je telkens die uitdaging aangaan? Eet jij liever appels? Mooi, dat heb ik namelijk ook lekker lang gedaan. Ik koos voor de ‘veilige’ appel, maar dan wel een die eigenlijk zo groot was dat hij een pak meer kcal bevatte dan dat koekje. Gek genoeg vond ik dat toch minder erg… Ik wist dat ik aan moest komen en hield lekker mijn eigen gevoel voor de gek! Hetzelfde gebeurde met noten, gedroogd fruit en eiwitrijke repen. Bomvol kcal, maar voor mij voelde het veilig. Eten dan maar die handel, in plaats van te stressen om dat onveilige ‘chocolaatje’. Dat komt later ook wel weer, maar die gezonde kcal heb je toch maar lekker weer binnen (gehouden).

2. Eet samen met een ander

Niet fijn hè, die eerste malen terug samen eten met andere mensen: je hebt het gevoel dat je veel te veel eet, of net te weinig en dat ze je constant in het oog houden. Chill out… Dat is niet zo! Samen eten zorgt er vaak voor dat je wat meer binnenkrijgt (ja, gewoon doen) en dat je goed je bord leeg eet. Klinkt eng, maar het went en is al snel een pak gezelliger dan volop op je eten te focussen. Overwin die angst en ga ervoor!

3. Vraag anderen voor je te koken (en ze mogen daarbij vals spelen)

Soep van mama is volgens mij verantwoordelijk voor de helft van mijn gewichtswinst! En ik verdenk dat mijn broer ook mee zat in het complot, enthousiast als hij opeens was om leftovers mee te geven van zijn gezonde wokjes! Die soep, daar zaten sowieso stiekem aardappelen of rijst in verborgen en dat wist ik ergens wel, maar het voelde veilig voor mij op dat moment: soep was namelijk één van mijn veilige gerechten! Dus… ik at het gewoon op. En de koelkast bij mijn ouders? Die zat altijd bomvol lekkere, maar gezonde boodschappen als ik langskwam: zo hoefde ik nooit een maaltijd of vieruurtje over te slaan.

Ga regelmatig ook eens bij vrienden of familie eten… Het levert je waarschijnlijk op een mentaal aanvaardbare manier wat kilootjes op. Klinkt eng? Vergeet niet: je kan best nog terug naar je lage gewicht hoor, alleen ga je dat niet meer willen eenmaal je je beter voelt met wat meer grammetjes. Ga ervoor!

4. Wees lief voor jezelf: stap voor stap

Een eetstoornis is een ziekte en zoiets kan iedereen overkomen. Stop met de schuld heel de tijd bij jezelf te leggen, maar stop je energie in je genezingsproces. Kies ervoor om te vechten, want dit ligt wel in jouw handen! Grijp de steun aan die je krijgt want je bent het helemaal waard. Voel je je nog niet klaar om die enorme pizza naar binnen te werken? Misschien is een stuk voor jou al een hele overwinning: eet! Neem je weer een koekje (of twee, of drie) bij je koffie terwijl dat een week geleden nog een wereldramp leek te zijn? Proficiat, dat giga stuk taart volgt later wel weer! Oh, en geniet ervan! Je houdt vast evenveel van eten als de meeste onder ons en daar is niets mis mee.

5. Puzzel of hou je bezig na het eten

Last om stil te zitten na het eten? Een film niet boeiend genoeg om je op de bank te houden? Heb je iets nodig voor je handen? Puzzelen was mijn manier om te blijven zitten, maar misschien dat kleuren, computerspelletjes spelen of juweeltjes maken wel een oplossing voor jou bieden om te vermijden dat je om de haverklap het halve huis doorkruist vanwege bewegingsdrang.

6. Haal de batterijen uit je weegschaal en knip je meetlint door

Gewoon. Doen. Ook al is het tijdens een impulsmomentje, dit helpt!

7. Luister naar inspirerende muziek.

Fight Song, Stronger of Confident. Er zijn genoeg songs op deze wereld die je motiveren om door te zetten in je genezingsproces. En jij, kleine perfectionist, kan dat!

8. Stel doelen en los problemen op.

Heb jij de neiging in (niet) eten weg te vluchten als het op persoonlijk of professioneel vlak wat minder gaat? Je bent absoluut niet de enige! Maar sta dan even stil waar dat lagere gewicht je brengen gaat? Wat bereik je daarmee over enkele maanden? Heeft het je problemen opgelost of gewoon even voor afleiding/een euforisch gevoel gezorgd om te beseffen dat je nu nog meer energie hebt om confrontatie met de realiteit aan te gaan… Ga nog een stap verder: stel je een (fysiek) doel waarvoor genezing absoluut noodzakelijk is. Make yourself an offer you can’t refuse…

P.S. Dit is ook voor mij een heftig artikel om te schrijven… Ik vermoed dat jullie zelf wel beseffen dat onbeschofte commentaar hier niet op z’n plaats is. Heb je na het lezen van dit artikel steun nodig? Je kan me bereiken via mijn contactgegevens op de contactpagina.

4 gedachten over “Mijn acht ECHTE tips tegen een moeilijke relatie met voeding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s