Kerst in taartvorm: Niki’s Bakery

Als Kerst een taart zou kunnen zijn, zou het vast een white chocolate cheesecake zijn uit Niki’s bakery in Rijmenam. Alles in deze patisseriezaak van Monique Vanhumskercken straalt op dit moment een warm eindejaarsgevoel uit: van de koekenmannetjes op de toog tot de kerstgranola. Tijd voor een zoete eindejaarsbabbel met deze vrouw die duidelijk de pure ingrediënten goed op een rijtje heeft. 

Dag Niki. Enkele jaren geleden werkte je nog in de communicatiesector. Hoe ben je dan met Niki’s Bakery begonnen?
N:
Ik noem het met een cliché een ‘uit de hand gelopen hobby’. Ik heb inderdaad mijn hele professionele leven in de reclame en communicatiesector gewerkt en ik had ook een eigen designbureau. Op een bepaald moment kwam het gevoel dat ik op die wereld uitgekeken was. Ik heb toen beslist een sabbatjaar te nemen en als hobby naar de bakschool te gaan.
Ik heb altijd graag gebakken en dat lukte ook wel goed: de aanleg was er wel. Toch wilde ik de fijne kneepjes van het vak nog echt onder de knie krijgen. Zo ontdekte ik hoe graag ik dat eigenlijk deed… Toen ik dan mijn bakkersdiploma behaald had, heb ik beslist er verder mee te gaan. De sprong in het koude water was dat. Lukte het niet, had ik het op z’n minst geprobeerd.
De leuke kant van de communicatiejob heb ik overigens kunnen combineren met mijn passie voor bakken: Niki’s Bakery is bewust uitgebouwd als een merk, een leefwereld zelfs…

De winkel is er wel pas later gekomen dan het merk ‘Niki’s bakery’?
N: 
Met de winkel zijn we gestart in september 2015, maar ik was op dat moment al een jaartje achter de schermen bezig. Zo’n project vraagt veel voorbereiding. Eerst zijn het merk, de naam en het logo scherpgesteld, waarna ik begonnen ben met mijn producten te testen. Met dozen taart met een stempel met mijn logo erop, ben ik toen naar een aantal Leuvense koffiebarretjes getrokken. Is daar een gat in de markt voor, vroeg ik me af. De respons was zo positief dat ik besefte dat er nood was aan patisserie volgens mijn visie. Een klein jaar heb ik toen van thuis uit voor die koffiehuisjes gebakken terwijl alle administratie en de attesten voor de winkel in orde werden gebracht.

Een opleiding tot patissier is voor velen toch wel een droom. Waar in Vlaanderen kunnen we hiervoor terecht?
N: 
Je kan dit doen in avondonderwijs. Ik wilde initieel naar de PIVA in Antwerpen, maar daar was de wachtlijst twee jaar. Dat zag ik niet zitten. Na wat telefoontjes bleek er in Hasselt nog één plekje te zijn! Je moet dan kiezen voor een aantal modules afhankelijk van het deeg en het beslag waarover je wil bijleren. Ik koos degene uit die voor mij het interessants waren: soezendeeg en vetdeeg. Na nog heel wat zelfstudie heb ik dan mijn diploma gehaald.

“Het fysieke aspect is voor mij het zwaarst. Ik had een zittend beroep, maar nu sta ik een hele dag recht en sleur ik met bloemzakken…” – Monique Vanhumskercken

Zijn er onderdelen van het beroep die je toch wel onderschat hebt?
N: 
Het fysieke aspect is voor mij het zwaarst. Ik had een zittend beroep, maar nu sta ik een hele dag recht en sleur ik met bloemzakken… ’s Avonds ben je dan heel vuil en fysiek stevig afgepeigerd. Bij mijn vorige job was ik moe omdat mijn hoofd te vol zat, terwijl ik nu lichamelijk vermoeid ben. De voldoening die je krijgt van een zware bakdag, is anderzijds toch wel fijn.

Je bent gevestigd in Rijmenam, een gezellig dorpje onder de kerktoren. Vanwaar die keuze?
N: Ik wilde niet naar de stad, hoewel ik daarover getwijfeld heb. Even was er namelijk de optie om in de Mechelsestraat in Leuven een pand te huren. De huurprijzen zijn er echter van een andere orde en de regio hier was toch ook echt interessant. Zouden mensen echt naar een stad zoals Mechelen of Leuven trekken voor een lekkere taart? Ik heb gemerkt dat er hier ook een mooi publiek daarvoor woont. En ik ben op tien minuten thuis: dat is met een gezin ook wel een voordeel.

“Ik wil mensen het gevoel geven dat ze de taart die ze hier kopen zelf hadden kunnen bakken.”- Monique Vanhumskercken

Niki’s bakery is geen typische bakkerij: wat voor lekkers kunnen we bij jullie vinden?
N: 
We brengen artisanaal gebak, onderverdeeld in verschillende categorieën. Eerst zijn er de taarten en cakes. Vooral die cakes vind je niet overal, horen we van onze klanten. Voor een taart kan je nog wel bij een gewone bakker terecht, maar goede cake is al wat moeilijker te vinden. Dan is er de categorie klein gebak: cupcakes en muffins. We maken ook koekjes: speculaas, dessertkoekjes, brownies, granolakoeken,… Dan is er nog onze huisgemaakte granola, die ook goed in de smaak valt. Die is er in drie soorten: natuur, met besjes en met kokos. In de maand december is er ook een kerstvariant met extra gojibesjes, cranberries en noten. Net een tikkeltje specialer als cadeautje voor in geschenkpakketjes voor eindejaar!

Kan je ons iets meer vertellen over jouw bijzondere bakfilosofie?
N: Ik wil mensen het gevoel geven dat ze de taart die ze hier kopen zelf hadden kunnen bakken. Er zitten geen geheimen in onze producten: de grondstoffen kent iedereen. Bloem, goede boter, eieren… Geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of kant-en-klare mixen hier. Al die dingen vinden jammer genoeg steeds meer ingang in de bakkerswereld. Ik vind dat zeer zonde want het smaakverschil met een eerlijk product, bereid met goede grondstoffen, is  bijzonder groot.
Ik ben daarnaast heel secuur in het kiezen van de grondstoffen. We werken niet met margarine, maar met echte boter. Daar doe ik geen toegevingen in, ondanks de kostprijs. Onze bloem komt van Vanden Bempt in Sint-Joris-Weert, een ambachtelijke maalderij. Dat zijn heel fijne mensen die op dezelfde golflengte zitten wat de liefde en het respect voor het product betreft. Dat is erg belangrijk.

Welke andere producten zijn door jou met zorg uitgekozen?
N: 
Vers fruit. We proberen in de mate van het mogelijke mee te gaan met de seizoenen. In de zomer hebben we bijvoorbeeld cheesecake met aardbeien. Nu kiezen we eerder voor producten met pompoen, appeltjes… Ook hebben we cake met dadels en sinaasappel in het aanbod.
Alles is wat kruidiger in deze periode, zodat de klanten het warm krijgen vanbinnen door ons gebak. De kaneel hebben we trouwens ook met zorg uitgekozen. We gebruiken de Indonesische kaneel omdat die het meest aromatisch is. Voor de chocolade kiezen we voor Callebaut: de beste Belgische chocolade die er voor bakken te vinden is. Voor de eieren kon ik eerst bij mijn eigen kippen thuis terecht. We hebben er veel, maar nu moeten we toch aanvullen met scharreleieren van onze leverancier. (lacht).
Als je al die goede kwaliteit samenbrengt in een goede receptuur, kan het niet anders dan lekker zijn.

Ondertussen kunnen we voor je gebak in heel wat koffiehuizen terecht. Kan dat ook in Mechelen?
N: 
Ondertussen kan je onze taarten proeven bij Sister Bean, Peloton De Paris, Beans, Stassart 11 en Beans in Mechelen. Daarnaast leveren we nog steeds aan heel wat mooie plekjes in Leuven en vind je ons ook bij koffiezaken van Maurice in Antwerpen.

We hadden het daarstraks al even over de seizoenen. Hebben jullie voor de eindejaarsfeesten een bijzonder aanbod, naast de Kerstgranola?
N:
 Ja, volledig binnen onze eigen stijl brengen we onze versie van de kerststronk zonder crème au beurre of slagroom. We blijven trouw aan ons concept, maar willen toch inspelen op wat mensen willen in deze periode van het jaar. Creëren, recepten uitproberen… Dat is zo fijn! Ik moet mezelf altijd inhouden om niet te veel te testen en op te nemen in het aanbod.
Voor Kerstmis hebben we dit jaar zo toch heel wat nieuw gebak ontwikkeld. Er is onder andere een cheesecake met witte chocolade. Daarnaast maken we ook een tulband: een chocoladecake met erbinnen een soort swirl van brownie. Daarover doen we dan nog karamel.

Kunnen we bij jullie ook terecht voor bijzondere projecten zoals een bruidstaart?
N: 
Klassieke bruidstaarten maken we niet maar we maken wel stapeltaarten. Dat is een typisch Amerikaanse laagjestaart die uit drie à vier lagen bestaat en afgewerkt wordt met crème. Die kan je in functie van het thema dan verder versieren met roosjes, bloemetjes,… Deze taarten worden ook vaak besteld als verjaardagstaart en dan werken we echt in functie van de jarige, we bakken de naam of de leeftijd mee in een koekje. Zo hebben we nu een bestelling staan voor een kindje dat zijn eerste verjaardag viert: die is versierd met boerderijdiertjes. Tegelijk blijft het sober: kitcherig is niet onze stijl.

Zijn er bepaalde projecten waar je bijzonder trots op bent?
N: 
Het kan misschien een beetje gek klinken, maar wij kunnen zo blij worden van sommige dingen die uit de oven komen… (lacht). Onze kaneelbolletjes, bijvoorbeeld. Als die in de oven gaan, is dat niet meer dan een klein bolletje deeg, maar die barsten dan open en worden mooi bruin. Wij staan dan als kleine kinderen voor die oven te genieten van die schoonheid. Het zit in de kleine dingen! (Lacht met pretoogjes)
Ook bestellingen voor events zijn leuk om ons in uit te leven qua creativiteit: mooie doosjes, heerlijke inhoud,… Ik kan daarvan genieten.

Krijgen jullie veel te maken met allergieën?
N: 
Toch wel. We krijgen veel vragen rond glutenvrije producten, lactose-intolerantie of notenallergieën. Dat is wel wat stuurbaar: zeker niet in al onze producten zitten bijvoorbeeld noten verwerkt. Gluten is moeilijk. Dat is voor ons niet haalbaar en ik ben daar eerlijk over. Je kan in dezelfde bakkerij niet de ene dag glutenvrij bakken en de andere dag niet. Die gluten zitten overal…

“Lekker eten is natuurlijk ook vaak gelinkt aan het gezelschap, de omgeving en het moment. Dat is voor mij even belangrijk als wat er op je bord ligt.” – Monique Vanhumskercken

Volgen jullie bepaalde trends?
N: 
De echte gezondheidshype volgen wij minder: dat is interessant en lekker, maar het ligt toch net te ver van wat wij doen. Het meest kan ik mij vinden in een groot bewustzijn op gebied van eten. Je weet wat er in je eten zit zonder dat dit altijd mager of light moet zijn. Af en toe zondigen mag natuurlijk, maar doe het dan vooral op een manier waarbij je toch weet wat je binnenkrijgt. Dat is mijn eigen levenshouding op eetgebied. Ik eet geen lege calorieën: etenswaren die geen voldoening bieden en die je niet eens echt lekker vindt terwijl er veel troep in zit. Wil je graag een stuk taart of een plak cake bij de koffie? Kies dan iets dat echt lekker is, zodat het tenminste de calorieën waard is!

Wat zijn voor jou de aanraders van het aanbod?
N: 
De worteltaart is onze huisspecialiteit en daar hebben we lang aan gewerkt om ze te perfectioneren. Ze is nu niet te zwaar en precies zoals ik ze wilde. Echt een succesnummer! Dat komt volgens mij omdat ze ook lekker sappig is doordat we hier elke dag de worteltjes vers raspen. Die kopen we niet in een zak want dan zijn die op voorhand al uitgedroogd.
Verder is het vooral een kwestie van smaak. Persoonlijk kies is graag voor speciaal gebak: creaties met pompoen of andere groente of de cake met sinaasappel en dadel. Die zijn interessanter van smaak, hoewel ik ook gek ben van chocolade. De citroentaart vind ik dan weer fris in de zomer of ideaal na een zwaar diner.

Waar komt jouw liefde voor koken en bakken vandaan?
N: 
Mijn vader had vroeger een bakkerij, al kan ik niet zeggen dat dit de reden is dat ik nu ook aan het bakken ben. Mijn vader is overleden toen ik zes jaar oud was waardoor de bakkerij gestopt is. Toch heb ik nog steeds bepaalde herinneringen eraan. Als kind kreeg ik bepaalde geuren en de smaken mee. Zo ben ik gek op krieken… Toen mijn vader daar vroeger taart mee maakte, zat ik op het aanrecht toe te kijken. Op het einde mocht ik die pot dan uitlikken. Dat vond ik geweldig lekker. (lacht) Maar eigenlijk eet ik gewoon graag, los van taart en gebak. Ook thuis ben ik altijd aan het koken. Er wordt geleefd in onze keuken. Toen de kinderen klein waren, maakten ze daar hun huiswerk terwijl er gekookt en gebakken werd.

Wat mag er voor jou regelmatig op tafel staan?
N: 
Veel groente, ik vind het fantastisch wat je daarmee kan doen. De ideale maaltijd bestaat voor mij uit een heel assortiment van schoteltjes met verschillende groentjes, op creatieve wijze verwerkt. Een lekker klein stukje vlees mag daar ook bij. Een uitgebreide aperitief of tapas… Dat vind ik de fijnste maaltijd. Ik hou ervan om veel verschillende dingen te proeven: lekker gezond en creatief.
Graanmarkt 13 is om die redenen ook een van mijn favoriete restaurants omdat ze precies deze manier van eten toepassen: je krijgt een fijn vlees- of visgerecht waarbij vijf à zes bordjes met groente op tafel worden gezet. (gebaard met haar handen in het rond) Dat vind ik geweldig: variatie en nieuwe ontdekkingen proeven!
Daar wil ik nog aan toevoegen dat ik gek ben op kaas! Alles wordt lekkerder met kaas en mocht het niet zoveel vet bevatten, zou ik het drie keer per dag op het menu zetten. Er is ook zoveel variatie in dit product. Met een stuk echt lekker brood erbij, zoals van De Broodbroeders, ben ik gelukkigste mens op aarde.

Ik kan me voorstellen dat je op vakantie bijvoorbeeld dan heel wat werk hebt om alles uit te testen?
N: 
We reizen graag, ook samen met de kinderen. We proberen dan altijd de authentieke zaakjes op te zoeken: de adresjes van de lokale bevolking in achterafstraatjes. Daar zijn voor mij de lekkerste ontdekkingen te doen. Het is vaak een eerlijke authentieke keuken van het land zelf en dat spreekt mij zeker aan. Zo hebben we in Bangkok eens een fietstocht gemaakt in de sloppenwijken. Dan moet je daar ’s middags iets gaan zoeken om te eten… We kwamen daar binnen op een plekje waarvan je denkt… moeten wij híér beginnen eten? Maar dan krijg je iets op je bord dat zo hemels lekker is… Zo simpel, maar zo fantastisch. Het was met liefde gemaakt en dat soort ontdekkingen vind ik het fijnst. Lekker eten is natuurlijk ook vaak gelinkt aan het gezelschap, de omgeving en het moment. Dat is voor mij even belangrijk als wat er op je bord ligt.

“Er wordt geleefd in onze keuken. Toen de kinderen klein waren, maakten ze daar hun huiswerk terwijl er gekookt en gebakken werd.” – Monique Vanhumskercken

Zijn er bepaalde chef-koks of kookboeken die je inspirerend vindt?
N: Voor ons product, artisanaal gebak, kijk ik vooral naar buitenlandse kookboeken. Het is toch nog steeds meer een Angelsaksisch product dan een Belgisch. Ik bestel dus heel wat boeken online, vooral van kleine artisanale bakkerszaakjes in het buitenland. Op reis zoeken we die kleine bakeries ook graag op om te gaan proeven en te testen. Die hebben dan ook vaak een eigen kookboek dat ik meeneem. Een hele fijne vind ik bijvoorbeeld Gail’s bakery uit Londen. Als je daar voorbij loopt en hun etalage ziet… Dat brood en die gebakjes zien er geweldig uit.

Kan je ons nog een eettip uit de omgeving meegeven?
N: Ik hou wel van de brasseriekeuken. Als we uit eten gaan, wil ik kwaliteitsvoeding op mijn bord. Silo’s in boortmoorbeek vind ik echt fantastisch. Het kader is erg fijn, de sfeer is gemoedelijk en er is een fijne bar om vooraf iets te drinken. Je krijgt er eerlijk lekker eten op je bord zonder dat je je blauw betaalt.

Hoe zie je de toekomst nog van Niki’s Bakery?
N: 
Ik geloof in een organische groei: ik stel geen deadlines. Het moet controleerbaar blijven. We hebben nu een aantal periodes gehad van groei met grote koffiehuizen die erbij komen en dat is veel volume dat opeens wordt toegevoegd. Er waren verpakkingen tekort en er veranderde veel aan ons ritme. Je moet je systeem herzien omdat je structureel 120 taarten per week meer moet bakken. Er komt een nieuwe flow. Dat wil ik organisch laten gebeuren. We zijn nog piepjong: er liggen een aantal scenario’s op tafel zoals een tweede, een grotere locatie of werken met afhaalpunten…

Veel succes gewenst met al deze plannen en bedankt voor deze warme babbel!

Adres- en contactgegevens

Niki’s bakery

Gemeenteplein 16, 2820 Rijmenam
Open op woensdag, donderdag en vrijdag van 8u30 tot 17u00
en zaterdag van 9u00 tot 13u00

3 gedachten over “Kerst in taartvorm: Niki’s Bakery

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s