Longread: eindejaarshoppen in Mechelen

Eindejaarsshoppen… Het voelt bijna als een verplichting in grote steden zoals Antwerpen, Brussel of misschien zelfs Londen of Parijs. Bijzonder drukke winkels, geen mogelijkheden tot passen vanwege overvolle hokjes of je favoriete lunchtentjes die overvol zitten… Maak het je dit jaar gemakkelijk en zak af naar Mechelen, de stad die al een jaar mijn hart gestolen heeft. Tijd voor een virtuele eindejaarsshoppingtoer!

Afbeeldingsresultaat voor Mechelen

Vervoer

Mechelen biedt heel wat opties wat vervoer betreft. Zelf zou ik kiezen voor de trein en de fiets, maar zelfs als je geen ‘stalen ros’ in de stad ter beschikking hebt, is de trein nog steeds een goede optie. Er zijn twee stations: Mechelen en Mechelen-Nekkerspoel. Beide bieden een vlotte toegang (lees 750 meter wandelen) naar de winkelstraat!

Verkies je toch de auto? Parkeer dan (zeker op zaterdag) op Zandpoortvest voor een goedkope keuze en wandel via de Kruidtuin naar de Bruul en de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Let op: voor deze parking kom je best op tijd. Natuurlijk zijn er ook opties dichterbij zoals de Grote Markt of de Lamot, maar die lopen hoog op in prijs! Meer parkeerinfo kan je hier terugvinden.

Ontbijten

Hoe kan je een dagje shoppen beter starten dan met een lekker ontbijtje om energie op te doen? Ik zet even mijn favoriete adresjes voor je op een rijtje!

Het is geen geheim dat ik fan ben van Foom (Sint-Katelijnestraat 2) en Sister Bean (Vismarkt 26) om te ontbijten. Ik kon bij beide adresjes al terecht voor een interview waaruit bleek dat hun homemade food het belangrijkste ingrediënt bevat: liefde. Hou je van verrassende nieuwe combo’s? Kies dan voor Foom. Bij Sister Bean raad ik je met veel liefde de gigantische brunch op zaterdag of zondag aan of hun heerlijke taarten!

Op Instagram ben ik niet vies van de hashtag ‘Fitgirl’. Als zelfverklaarde sportieve vrouw zal je mij dan ook regelmatig bij de Pain Quotidien (IJzerenleen 35) in Mechelen terugvinden. Akkoord: dit is zeker geen uniek adresje, maar voor hun brunchgerechten (avocado’s, eieren, zalm, hummus, brood, detoxthee, verse sapjes) mag je mij wakker maken en ik wil er gerust een extra rondje voor rennen ook!

Vlak ernaast op de Ijzeerleen ligt trouwens Beans'(IJzerenleen 37), waar de ontbijtjes met bagels ook wel zeker goed te eten zijn! Ze hebben ook een ‘healthy breakfastformule’ als je de feestdagen met een schone lei beginnen wil, maar even goed luxe-opties omdat je het verdient.

Ben je met de trein gekomen? Proficiat, dat is fijn! Beloon jezelf nu met een lekker ontbijtje in het vlakbij gelegen tentje ‘Bar Marie’ (Stationsstraat 55). De kaart is er niet vast, maar in geval van ‘niets lusten’ is ontbijten met taart nooit verkeerd natuurlijk.

Enkele leuke adresjes

Goed, na een zalig ontbijtje trekken we richting de winkelstraten voor enkele fijne winkeltjes!

SCOOP Store Mechelen

Ben je op zoek naar een origineel geschenk? Ga dan even lang bij de Scoop Store (Bruul 122) waar originele ontwerpers met zorg uitgekozen werden en hun eigen hoekje/plank krijgen. Je vindt er heel wat fijne gadgets, mooie juweeltjes en originele kaartjes met grappige tekstjes!

Groen gezind? Of familie of vrienden die een ecologisch cadeautje verkiezen? Het is bij Super Goods (Onze-Lieve-Vrouwestraat 116) dat je wezen moet. Herbruikbare drinkbussen, Tony Chocolonely of eerlijke en heerlijke schoenen en kledij: je kan het hier allemaal terugvinden. Bonustip: je kan hier betalen met ecocheques.

Als je dan toch ecologisch aan het shoppen bent, kan je iets verder ook in De Slegte (Korenmarkt 9, 2800 Mechelen) terecht, de plaats waar ik vaak de inhoud van mijn boekenkast uitbreid of de strips op het toilet aanvul. Ook hier kan je met je ecocheques terecht. Maar wacht, een echte boekenliefhebber loopt nog beter in de prachtige boekhandel De Zondvloed (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70) binnen, waar je de nieuwe aanwinsten meteen onder het genot van een heerlijk kopje warms (koffie, thee,..) verkennen kan.

Onderweg terug naar de Bruul, passeren we ook nog even bij Lily (Onze-Lieve-Vrouwestraat 120), een erg fijne en stijlvolle kledingwinkel waar ik graag eens binnen spring! Ook een bezoekje aan de Hutshop (Onze-Lieve-Vrouwestraat 88), met allerlei fijne hebbedingetjes, kan hier niet ontbreken!

De Onze-Lieve-Vrouwestraat biedt heel wat alternatieve winkeltjes. Op de Bruul draait het om de grote ketens: H&M, Zara, Esprit, Sportsdirect,… Voor we het weten is het lunchtijd!

Lunchen

Je kan uiteraard kiezen uit de adresjes die ik hiervoor al als ontbijttip meegaf, maar Mechelen heeft ook nog heel wat andere adresjes voor je in petto! Mona’s toast and tea (Hanswijkstraat 1) op de hoek van de vijfhoek bijvoorbeeld voor heerlijke originele broodjes, een vullend soepje en een fijn assortiment aan thee.

Een andere fijne optie bevindt zich op de Grote Markt: Als ik mijn ogen toedoe ben ik in Honoeloe (Grote Markt 11) serveert broodjes als ‘Classic My Ass Monsieur’ of ‘If Caesar Was Born In Vegas’, vullende salades en heel wat bits and bites. Hun rooibos thee mag er daarnaast ook wezen, als je net als ik een theeleut bent! Bovendien komt het brood allemaal van Broodbroeders: nog steeds (met voorsprong) mijn favoriete bakker in Mechelen!

Op de Ijzerleen vind je ook een fijn filiaal van het Franse Croissy (Ijzerleen 43) als je gaat voor een snelle maar kwaliteitsvolle hap (om daarna weer snel verder te shoppen). De soep is versgemaakt en aangepast aan het seizoen, de keuze van het menu erg breed. Je kan er ook lekker lang ontbijten: omeletjes met zalm of yoghurt met fruit for lunch? Yes, please!

Foodshopping

Kledij, cadeautjes en accessoires shoppen is fijn, maar je hebt er niet zoveel aan als er straks geen feest met lekker eten is om ze te showen. Daarom ga ik hier graag even in op de mogelijkheden om eten van kwaliteit te scoren in onze stad van de Maneblussers.

Oil and vinegar (IJzerenleen 17)

Dit is echt een van mijn favoriete stopplaatsjes als ik op zoek ben naar lekker eten, al is het maar vanwege de proeverijtjes die ze bieden. Olijven gevuld met zoete vijgen, vanille-azijn, mooi aardewerk, prachtige snijplakken, heerlijke tapenades… Niet allemaal even gezond, maar voor ieder wat wils!

Marisol.PNG

Marisol (Borzestraat 6)

Op zoek naar Spaanse specialiteiten voor je diner? Hier vind je echt de lekkerste olijven, kazen, kruiden en noten. Een aanrader, dit mini-winkeltje waar je ogen tekort zal komen.

Sima.PNG

Sima (Nekkerspoelstraat 115)

Voor de meeste shoppers een heel stukje uit de richting, maar de moeite waard om rond te rijden naar de Nekkerspoelstraat: deze internationale supermarkt is de bron van heel wat van de ingrediënten die ik in mijn gerechten gebruik: volkoren couscous, lekkere thee van Lloyd, geroosterde kikkererwten in duizend smaken, nog meer soorten noten, pitten en zaden, de vreemdste frisdrankjes… Het ziet er misschien wat rommelig uit, maar je vindt er wat je zoekt. De personeelsleden krijgen zeker niet stuk voor stuk de prijs voor klantvriendelijkheid, maar als je het beleefd vraagt, delen ze graag de geheimen van de Turkse keuken met jou.

Greenfield (Nekkerspoelstraat 5)

In dezelfde straat vind je trouwens ook restaurant Greenfield – waar niets bijzonders over te melden valt – met daarnaast een winkeltje met Aziatische producten: springrolls, noedels, edamameboontjes… Het is er allemaal te verkrijgen, al maken de openingsuren wel eens vreemde sprongen… Gewoon even geluk hebben!

Cosma Foodhouse (Befferstraat 24)

Cosma is een restaurant/delicatessenwinkel die wat duurder is, maar waar je zeker waar voor je geld zal krijgen. Hun granola en kruidenmixen zijn alvast door mij goedgekeurd! Extra tip: je kan er ook lunchen of dineren.

Zoet (Onze-Lieve-Vrouwestraat 143)

Nog op zoek naar een dessertje of wat lekkers bij de koffie? Bij Zoet verkopen ze lekkernijen en snoep in alle vormen en maten, waardoor ook klanten met voedingsintolerantie hier hun gading zullen vinden!

Ook dat nog

Nog even tijd alvorens een restaurantje uit te zoeken voor het avondmaal? Ga dan nog even langs de Sint-Romboutstoren voor een mooi uitzicht over de stad! Of maak een wandeling in de mooie Kruidtuin om even het hoofd leeg te maken. Vergeet naarmate het begint te schemeren ook zeker niet even tot op de Grote Markt te wandelen: de verlichting is er prachtig, zeker als Kerst steeds dichterbij komt! De verlichte galerij vlak naast het Stadhuis is mijn favoriete feeërieke plekje door de grote lichtbollen die er ophangen.

Diner

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een citytripje maak, lijkt het meer op een soort foodtrip! Tijd om wat tips te geven voor lekkere adresjes waar je wat langer aan tafel zit.

Funky Jungle (Onder-Den-Toren 7)

Enkele weken geleden was ik hier zelf nog te gast voor een interview: heerlijke originele vegetarische en veganistische recepten! Echt een culinaire ontdekkingsreis!

De Graspoort (Begijnenstraat 28)

Tot enkele weken geleden was ik hier nog niet geweest: schande! De fusionkeuken van dit restaurantje biedt voor ieder wat wils en voor mij vooral enkele stevige ontdekkingen op gebied van de Aziatische keuken.

Ronda (Vismarkt)

Een tafeltje in dit Marokkaans restaurant mag je zeker niet vergeten vooraf te reserveren! Heb je vrienden die wel te vinden zijn voor een stukje echte wereldkeuken? De tajines en couscous van dit eettentje laten je meteen watertanden!

Akira Sushi (Veemarkt 20)

Tegenwoordig wordt er nogal een dingetje van gemaakt dat sushi helemaal niet zo gezond is. Maar… de echte Japanse keuken heeft zoveel gezonde gerechten te bieden. Bij Akira vind je zowel gezonde salades, dim sum, sashimi en (ja, ook) de beste sushi! Zo stel je zelf een heerlijke evenwichtige maaltijd samen. Zin om helemaal los te gaan? Kan ook met de verschillende menu’s die ze bieden! Je zal soms even moeten wachten hier, maar geloof me, het is het waard!

‘d Afspraak (Keizerstraat 23)

Moeilijke eters? Gevarieerde vriendengroep? In ‘d Afspraak vindt iedereen echt wel wat wils. Streekbiertjes, salades, echt steppegras, vegetarische pasta’s, traditionele spaghetti’s, zalm of een croque monsieur? Keuze genoeg en de vriendelijke bediening krijgt u er lekker bij!

Ziezo, dit waren mijn tips voor eindejaarsshoppen in Mechelen! Heb je zelf nog tips of andere leuke dingen om te delen? Ik lees het graag in de reacties hieronder! Alvast veel plezier in mijn stad gewenst!

5 gedachten over “Longread: eindejaarshoppen in Mechelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s