Funky food: vegetarisch en veganistisch

Vriendelijk, een tikkeltje alternatief, maar vooral lekker en liefdevol… Dat lijken de beste manieren te zijn om de ‘nieuwe’ zaak Funky Jungle in hartje Mechelen te omschrijven. Een vegetarisch/veganistisch menu… Uitermate geschikt voor de carnivoor die graag nieuwe paden bewandelt, voor een gezellig avondje uit met cocktails en lekkers of voor u… die zich in de (bio)supermarkt steeds afvraagt hoe je bepaalde ingrediënten lekker klaarmaken kan. Eentje voor de (fijn)proevers onder ons… 

Marjan Keijzer en Razvan Masuri zijn de twee gezichten achter Funky Jungle, het eerste vegetarische en veganistische eettentje in Mechelen. Tijd om door Fitmetlien eens op de rooster gelegd te worden! Hoe is het voor jullie allemaal begonnen?
M: Dat is de verdienste van mijn vriend Razvan. Hij is afkomstig van Gent en heeft daar een cocktailbar (Cafe Barville, nvdr.). Ik dacht op lange termijn met oog op onze relatie naar Gent te moeten verhuizen, wat ik wel jammer vond omdat Mechelen wel cosy is. Maar toen heeft hij hier in Mechelen een pand gevonden… Opeens was de beslissing er eind vorig jaar: we gaan dit doen. Ik wilde bijdragen aan zijn nieuwe zaak in Mechelen en heb besloten er mee in te stappen!
R: Je was altijd al wel wat bezig met vegetarische en biologische voeding.
M: Er zijn voor dit Funky Jungle inderdaad verschillende ‘zaadjes’ gezaaid geweest en dit is het resultaat ervan… Nog niet het eindresultaat natuurlijk: eerder een begin. Een van de belangrijkste inspiratiebronnen waren mijn reizen naar Noorwegen. Ik heb daar als vrijwilliger op een geitenboerderij gewerkt in ruil voor kost en inwoon. Driemaal ben ik teruggegaan.
Zij aten daar ook veel vegetarisch uit hun eigen moestuin. Ze aten ook wel vlees, maar dat was eerder schaars. Dat heeft mij bij hun levensstijl doen stilstaan: altijd vlees eten is toch niet zo evident. Ik draag die mensen van de boerderij een bijzonder warm hart toe: ze hebben het principe van de vegetarische kaart laten ontkiemen toen ik ’s avonds zelf mijn ingrediënten voor het avondmaal ging plukken. En ik heb er geiten leren melken om zelf kaas te maken, dat ook. (lacht). 

En dat vegetarische principe wilde je meenemen naar België?
M: 
Dat niet alleen: ook de no-nonsense, het pure van het koken daar. En de passie die zij in hun eten leggen.
R: Als ik dan hier in Mechelen was en Marjan kookte voor mij zonder vlees… Dat gaf mij een gevoel van: wauw, zo kan het dus ook en dat is echt lekker! (kijkt met pretoogjes naar Marjan). Ik ben oorspronkelijk van Roemenië en daar draait het vooral om vlees. Vegetarisch was niet nieuw, maar wel het feit dat dat ook lekker kon zijn! Ik was zo verrast door haar kookkunsten met groente…
M: Ik wist niet dat ik zo een grote invloed op jou heb gehad.
R: Toch wel! (lachen allebei) Ik kende Mechelen al lang en ik hou van de vibraties die in deze stad heersen, maar toch had ik het gevoel dat er nog iets ontbrak: een gezonde vegetarische of veganistische keuken die de Mechelaars kunnen ontdekken.

” De funk van onze cocktails mag ook in onze gerechten zitten: creatieve combinaties en verrassende smaken!” – Marjan Keijzer

Ontdekken jullie zo zelf nog regelmatig nieuwe dingen?
M: 
Zeker wel. Vorige week hadden we hier een veganistische beurs van Eva VZW, waardoor onze kaart nu even volledig veganistisch is. Zo ontdekken we zelf heel de tijd nieuwe dingen: amandelmelk, rijstmelk,… Zo maken we nu rijstmelkijs in plaats van milkshake: dat was ook een nieuwe ervaring voor ons.
De bedoeling is vooral om mensen te laten ontdekken dat vegetarisch eten echt lekker kan zijn en meer is dan wat je op de gemiddelde brasseriekaart kan terugvinden. We willen de saaie connotatie van vegetarische gerechten doorbreken door kleur te brengen in ons menu. De funk van onze cocktails mag ook in onze gerechten zitten: creatieve combinaties en verrassende smaken! We willen een no-nonsense smaakvolle borden die er nog mooi uitzien ook!
R: We maken bijvoorbeeld veganistische ricotta met cashewnoten, waardoor iedereen altijd een beetje verbaasd is.
M: Of pesto met walnoten en boerenkool. Daarvan schrikken mensen nog het meest: ze kennen of lusten iets niet en hier blijkt het dan toch lekker te zijn!
We krijgen op zich al een redelijk selectief publiek hier: mensen die de menukaart gezien hebben buiten of ze kennen vanop de website. Toch komen er wel eens doorwinterde carnivoren binnengewandeld, die vaak door hun vrouw meegetroond worden (lacht). Als zij het eten lekker vinden, is dat voor mij het mooiste compliment. We letten er daarbij ook op dat de porties groot genoeg zijn door het vooroordeel van vegetarisch niet zo vullend is: mensen vertrekken hier niet met honger.

Razvan, jij staat in de zaal en achter de bar, terwijl Marjan in de keuken staat. Merk jij ook regelmatig dat klanten blij verrast zijn door wat er op hun bord ligt?
R: Ja, ik sta vaak de reacties in het oog te houden en durf ook eens te vragen of mensen het lekker vinden. We zijn erg blij met de klanten die in Funky Jungle terechtkomen: ze geven hun mening en appreciëren dat we hun opmerkingen meenemen en hun advies ter harte nemen. Dat is fijn!
M: Soms vraag ik wel eens aan mensen of het wel in orde was als ze wat op hun bord laten liggen. Vaak is het dan gewoon te veel: dat geven we dan met plezier mee naar huis. Daar worden zij en wij gelukkig van!

Wat zijn voor jullie, naast de smaak, de belangrijkste redenen om voor vegetarisch/veganistisch te kiezen?
M: 
Ik ben wel met de morele aspecten bezig. Ik ben een flexitariër op dit moment: ik maak zelf nooit vlees of vis klaar voor mezelf, maar eet het wel uit beleefdheid als het me wordt voorgezet. Voor echt veganist te worden moet ik nog een knop omdraaien qua levensstijl, ook al heb ik door de veganistische beurs onlangs wel ingezien dat het moet kunnen. Ik draag deze levensstijl een warm hart toe: dierenleed is nog zo afgeschermd in onze maatschappij. Moesten mensen er meer van zien, zouden ze nog meer op hun vleesconsumptie letten.
Ecologische aspecten hangen er ook aan vast: er is zoveel nodig voor vleesproductie.

Nemen jullie ook bepaalde bewuste maatregelen om de keuken gezonder te maken?
M: 
We koken volledig plantaardig. Zo kiezen we voor kokos-en olijfolie, maar in kleine porties omdat dat ook weer niet zó gezond is. We maken het ook graag niet te zwaar: onze chocomousse is bijvoorbeeld gemaakt van  aqua faba, het uitleksap van kikkererwten. Dat kan je opkloppen als eiwit en vermengen met gesmolten pure chocolade. Na drie uur in de koelkast heb je chocomousse. Voor de aqua faba zelf moet je wel wat sparen… (lacht).
R: Chocomousse kan normaal erg zwaar vallen, maar dit is erg licht en fluffy(lacht mee met Marjan).
M: Vroeger maakte ik de chocomousse met banaan en avocado, maar daarop werd toch niet altijd zo positief gereageerd! Toen vond ik dit recept op de Lazy Cat Kitchen. Deze nieuwe mousse beantwoordt beter aan de verwachting. We krijgen trouwens graag feedback om onze gerechten te verbeteren!

Staan jullie klaar voor mensen met bepaalde allergenen?
M: 
Zeker! Als er sprake is van allergieën komen ze mij in de keuken halen voor wat advies. We bieden altijd een alternatief: een hamburger zonder broodje met wat quinoa bij glutenallergie bijvoorbeeld. Zij krijgen ook een volwaardige maaltijd voorgeschoteld. Het is ook echt een trend: we krijgen steeds meer verzoeken in verband met allergieën. Zelf heb ik ook een opgezette buik als ik te veel koolhydraten eet, zelfs al ben ik niet intolerant. We letten erop!

Wordt alles zelf gemaakt?
M: 
Ja, we kiezen daar bewust voor. De voorbereiding daarvan is iets wat ik wel eens onderschat, net als de administratieve kant van een eigen zaak trouwens. Ik presteer beter onder druk, maar eigenlijk is dat niet zo positief. (Schiet in de lach). 
Menukaarten printen kan hier bijvoorbeeld wel eens last minute gebeuren: vorige keer stond ik midden in de nacht op de printer te slaan: komaan, printen! (beeldt het slaan op de printer uit en lacht). Kijk, het komt allemaal in orde.

“De samenwerking met lokale leveranciers is voor mij echter wel de toekomst! Dat willen we echt verder uitbouwen.” – Marjan Keijzer

Kiezen jullie dan ook voor lokale producten?
M: 
We werken samen met de Baarbeekhoeve, een lokale biologisch bedrijf uit Muizen. Mensen kunnen hier voorlopig alleen nog maar hun groentepakketten afhalen, maar in de toekomst willen we dit verder uitbouwen door ook zelf met hun groente en fruit te gaan koken. Het brood komt van de Broodbroeders. Verder hebben we ook een samenwerking met de verpakkingsloze winkel Kabas op het oog, maar die gaat binnenkort pas open. Ik ben altijd gefrustreerd als ik zie hoeveel afval we produceren…
Voorlopig komen de meeste van onze producten nog van de warenhuizen, ook al kiezen we wel vaak voor biologisch. De samenwerking met lokale leveranciers is voor mij echter wel de toekomst! Dat willen we echt verder uitbouwen.

Op het menu zie ik ook biologische ijsthee staan?
M:
Inderdaad, van Bos. Dat zijn organische niet-sprankelende iceteas, al is er wel speciaal voor de Belgische markt een versie die wel bruist! De thee is gemaakt op basis van rooibos en er zijn verschillende varianten: bosbessen, limoen en gember,…

Jullie hebben duidelijk allebei een grote liefde voor lekker eten. Waar komt dat vandaan?
M: 
Een van mijn vroegste herinneringen waren de buffetten bij mijn grootmoeder. Langs de kant van mijn mama kookte mijn oma heel uitgebreid. Ze maakte daar echt haar werk van en dat moest er allemaal perfect uitzien. Tomate crevette, gevulde eitjes of perziken met tonijn na het eitjes rapen op Pasen… Ze had daar ook veel voldoening van om de familie rond de tafel te zien zitten.
We hadden ook de traditie om aan wafelbak te doen om de familie bij elkaar te brengen. Dat is heel erg Nero-achtig! (Lacht)
Een eettentje openen is nooit echt een droom geweest: het was eerder een plotse wending waar ik me goed bij voel. Wel was het zo dat ik al vroeg bij mijn mama en oma mee stond te roeren in de potten of pannenkoeken stond te bakken. Als puber vond ik dat vreemd dat andere meisjes nog geen zachtgekookt ei konden maken. Misschien ben ik een beetje in die traditionele vrouwenrol geduwd? (Mijmerend) Enfin, achteraf gezien ben ik daar eigenlijk wel dankbaar voor: ik heb er een buikgevoel voor koken aan over gehouden.
R: Ik was meteen overtuigd van haar talent (lacht).
M: Liefde gaat door de maag. Razvan kan trouwens ook goed koken, maar hij is te koppig! Ik krijg hem de keuken niet in. (lacht ondeugend naar Razvan)

Mag ik bij jou dan ook eens polsen naar je vroegste herinnering qua eten en gezelligheid?
R: 
Van thuis uit ben ik Grieks-Macedonisch: koken was belangrijk in de familie. Mijn grootmoeder en mama maakten onder andere grote hartige taarten met feta en spinazie.
M: Dat vind ik zo mooi als we naar Roemenië naar zijn mama teruggaan: ik krijg meteen flashbacks van tafels vol eten, terwijl de mensen daar soms helemaal niet zoveel hadden. Ze gaven meer dan ze konden om hun gasten tevreden te stellen! Het eten blijft daar maar komen…
R: De Belgische keuken was totaal nieuw als ik hier toekwam, maar ik vond alles lekker! Witloof kende ik nog niet bijvoorbeeld en dat vond ik heerlijk! De vegetarische keuken van hier heb ik pas later ontdekt door Komkommertijd in Gent, een heel lekker plekje om te gaan eten! Dat is ook een eenvoudig menu, maar de porties zijn er goed en de smaakcombinaties geven je echt een wauweffect. Door Marjan is die liefde voor die keuken gegroeid, maar komkommertijd heeft me indertijd toch als eerste overtuigd vaker voor veggie te kiezen.

Zijn je favoriete gerechten dan ook mee met die trend geëvolueerd?
R: 
Toch wel. De romige quinoa van op onze kaart (witte & rode quinoa, hummus, kidneybonen, sinaasappel, avocado, sla nvdr.) vind ik heel lekker. Als dessert zou ik kiezen voor limoentaart met kokos. Die heeft ook als suggestie hier al op de kaart gestaan en heeft een bodem van dadels en noten. Vooral die dadels zijn genoeg om mij verkocht te krijgen!
M: Amai, ik heb hem volledig overtuigd! (lacht) Ik blijf gaan voor de witloof met witte saus en zalm van mijn moeder! Dat geeft een zilte smaak in vergelijking met de versie met ham… En als dessertje wel een vegan gerecht: onze eigen chocomousse!
Als ik je iets van onze kaart mag aanraden, zou ik zelf voor de cococurry pasta gaan (rode Thaise curry, kokosmelk, gember + cashewnoten-tomatenmix). Dat is echt een eigen creatie! Onze favoriet op de cocktailkaart is de Funky Jungle Divine: vodka, cointreau, citroen, frambozen en bosbessen. Dat is een creatie van Razvan

“Misschien ben ik een beetje in die traditionele vrouwenrol geduwd? Enfin, achteraf gezien ben ik daar eigenlijk wel dankbaar voor.” – Marjan Keijzer

Kiezen klanten vaak voor het cocktail bij het eten?
M: 
Bij de lunch gebeurt dat niet zo snel, maar in het weekend beginnen de mensen graag met een aperitiefje. In het begin was ik wat bang van die combinatie: cocktails en vegetarische of veganistische keuken? Nu blijkt dat mensen graag kiezen voor dat totaalconcept: we bieden een compleet avondje uit tegen een schappelijke prijs. Mensen moeten zeker het dessert niet laten als ze trakteren!

Heeft de buitenlandse keuken bij jullie ook invloed op de kaart?
M: We zijn fan van Ethiopisch-Libanese keuken. Of van de Indische keuken…  We zouden we graag een goede curry uit dat land op onze kaart zetten. Momenteel experimenteren we echter vooral met veganistische burgers: een linzenburger of zoete aardappelburger met witte bonen.
Op reis gaan vind ik erg inspirerend. Laatst waren we nog in Lissabon bij Estrela da Bica: de presentatie van het eten was echt heel goed! De keuken was simpel, maar gewaagd. Dat geeft weer zin om andere dingen te proberen in de keuken. Tussen vier muren blijven zitten heeft weinig nut. Ook in Mechelen kijken we regelmatig eens rond bij de collega’s. De Graspoort hier achter de hoek vind ik bijvoorbeeld qua smaken altijd verrassend. Hun fusionkitchen ligt mij wel.
R: De inspiratie van onze cocktails komt dan weer van Amerika: van Florida waar ik familie heb wonen! Mijn zus post regelmatig een foto van een drankje op Facebook: dan weet ik dat ik die gewoon moet proberen als ik daar ben! De Mango Unchained op onze kaart, een soort mojito met mango, komt bijvoorbeeld daar vandaan!
M: Er zitten heel wat invloeden in onze keuken: we hebben ook al met het idee gespeeld per week een ander thema of land in de kijker te zetten. De enchilada met mango guacamole was al een eerste poging om Mexicaans zo in de kijker te zetten. We proberen graag verschillende keukens uit en wisselen ook vaak ideeën uit met de buitenlanders die hier komen eten. We hebben zo ook een grote groep Indiërs die hier komen eten en kiezen voor een grote variatie aan gerechten die ze dan delen. Foodsharing vind ik wel een mooi concept dat hier ook wel kan: het schept een band tussen mensen! (lacht)

“Ik kende Mechelen al lang en ik hou van de vibraties die in deze stad heersen, maar toch had ik het gevoel dat er nog iets ontbrak: een gezonde vegetarische of veganistische keuken die de Mechelaars kunnen ontdekken.” – Razvan Masuri

Zijn er bepaalde kookboeken of chef-koks die jullie inspireren?
M: 
The green kitchen travels is voor mij zeker een inspiratiebron: dat is eenvoudig en puur. Of Healthy is funky gebruik ik graag voor gluttenvrije gerechten. Jamie Oliver vind ik een fijne kok, maar dat is misschien wat cliché? Daarnaast volg ik heel wat blogs of zoek ik leuke combinaties op Pinterest. Zo hebben we onze veganistische croque met champignons en avocado daar gevonden. De veganistische kaasvervanger van mozzarella was geen succes. (Razvan knikt bevestigend)

Hoe zien jullie de toekomst van de zaak?
M: 
Ik ben meer voor het verfijnen, Razvan ziet het allemaal wat groter! Hij zou graag al op zoek gaan naar een nieuw pand en denkt aan uitbreiden. We vullen elkaar wel mooi aan zo. Het loopt goed, maar we durven ook dromen! Anders sta je stil…

Erg bedankt voor dit interview en nog veel succes gewenst!

Adresgegevens

Funky Jungle
Onder-den-Toren 7
2800 Mechelen

 

3 gedachten over “Funky food: vegetarisch en veganistisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s