De Marathon Stories: deel 2

Jawel, mijn inschrijving voor de marathon van Rotterdam in april is een feit! Op het moment dat jij dit leest heb ik ook mijn eerste echte training achter de rug. Wat heb ik de afgelopen weken na de halve marathon op loopgebied dan uitgespookt? Netflix gekeken met de beentjes omhoog? En wat zijn de doelen die nu op het programma staan, met oog op die eerste marathon? Je leest er alles over in deze tweede marathon stories.

Afbeeldingsresultaat voor marathon jokes

Intussen is het bijna een maand geleden dat ik de halve marathon van Brussel liep. Niet te geloven… Die dag staat nu een beetje in mijn geheugen gegrift als een droom! Alles is perfect verlopen: geen darmproblemen of grote blaren. Geen regen, perfecte temperatuur… Ik kon me geen fijnere wedstrijd wensen en ik leefde de dagen daarna op runner’s high… Of toch voor even… Nieuwe doelen stellen: na zo een fijne ervaring kan het niet snel genoeg gaan! Nog die avond van de halve marathon schreef ik me al in voor de volledige marathon van Rotterdam op zondag 9 april. Stilzitten is nooit mijn ding geweest. Zoveel als ik verlangde naar wat rust na al de halve marathonstress in de ochtend, was ik in de avond alweer op zoek naar een nieuwe adrenalinekick…

Na de halve marathon. 

Dat is allemaal inmiddels een maand geleden. Mijn trainingschema begint vandaag! Wat is er dan in de afgelopen maand gebeurd op loopgebied? Allereerst: ik heb geen maand stil gelegen. Daar zou ik echt heel ongelukkig van worden! Ik had al voor de halve van Brussel besloten dat het wel wat rustiger aan zou doen. De eerste dagen na de wedstrijd start ik rustig weer op met rondjes van 7 tot 10 kilometer aan wat ik liefst beschrijf als ‘slakkentempo’. Ik voelde de kilometers zeker de eerste malen nog serieus in de benen zitten! Na een dag of tien lukt het me echter om opnieuw een 13 k in een behoorlijk tempo te halen.

De week na dit rondje voel ik echter de weerslag. Dat gebeurde vroeger al wel vaker: zodra ik ontspan en me geen druk meer opleg, denkt mijn lichaam dat het een goed moment is om een beetje uit te puffen. Stramme spieren, misselijkheid, koorts, verstopte neus… Niet de ideale omstandigheden om veel te lopen. Gelukkig duurt dit soort virusjes bij mij nooit lang: na een dag of twee ben ik erdoor. Ik besluit dat die 13 k wel een fijne afstand is om de komende maand aan een rustig tempo aan te houden. En zo geschiedde: driemaal per week een duurloopje om aan de wintertemperaturen te wennen en intussen ook wat nieuwe parcours te verkennen met oog op de marathontraining.

Dat klinkt allemaal erg aangenaam: de deur uitgaan in de ochtend, kilometertjes maken en zonder zonder al te veel tijdsdruk weer naar huis terugkeren… Ik moet echter toegeven: ik ben er helemaal klaar mee! Waar ik vroeger liep omdat het mijn hoofd leegmaakte, staan vandaag doelen iets hoger op mijn prioriteitenlijstje. Ik loop nog steeds ter ontspanning en jaag graag die heerlijke endorfines achterna, maar liefst tegen een behoorlijk tempo. Die kick van een PR… Tja, eenmaal je die ontdekt hebt, is het moeilijk die los te laten.

Afbeeldingsresultaat voor running jokes

De marathon van Rotterdam: training

Vandaar: zondag beginnen we eraan! Viermaal trainen per week: een 10 k, een intervaltraining, een lange duurloop (die steeds langer worden zal) en een korte herstelloop de dag erna. Tussendoor hoop ik ook wat aan spieroefeningen te doen, en over het algemeen lekker actief te blijven door genoeg te fietsen en te wandelen. Ik ga het van training tot training bekijken, van week tot week. Eerlijk? Als ik kijk waar ik heen moet, als ik 42 kilometer lang in de auto zit, zie ik het allemaal niet zo zitten! Het is toch echt wel een eind! Vandaar: stap voor stap richting het doel! Het leukste aan deze hele rit, zal de reis zelf zijn, de babysteps in de richting van het doel. Die kleine (en grotere) overwinningen op mezelf: daar heb ik geweldig veel zin in!

Afbeeldingsresultaat voor workout more eat more

Praktische aspecten

In mijn hoofd ben ik nu vooral bezig met de praktische aspecten. Waar ga ik de tijd vinden voor die lange trainingen? Mijn schema hangt intussen klaar en mijn vrienden zijn gewaarschuwd: zaterdagmorgen wordt vanaf nu trainingsdag! De andere loopjes doe ik meestal op de momenten dat iedereen nog in dromenland (of Snoozeland) ligt! Daar heeft mijn sociaal leven weinig last van. Bovendien heb ik intussen sommige van mijn vrienden overtuigd om zelf te beginnen met rennen: wellicht zullen we een aantal van onze trainingen/wedstrijden de komende maanden samen kunnen lopen! Dat motiveert.

Een andere grote uitdaging voor mij wordt de kou. Vriesweer? Ik kan er niet tegen! Geef mij in de winter maar een goed boek, een warme kachel en liters thee! Net daarom trekt hardlopen in de kou mij ook aan… De overwinning op jezelf is des te groter bij regenweer of koude temperaturen. Toch besef ik dat trainingen van 3 à 4 uur wel eens problematisch zouden kunnen worden! De oplossing? Een kilootje of twee vet bijkweken en enkele bezoekjes aan de sportwinkel de komende maanden! En een schietgebedje voor een ijs- en sneeuwvrije winter! Ja, zelfs op Kerst, want ook dan wordt er gewoon getraind! Ik hou jullie op de hoogte over mijn temperatuurstruggles

Afbeeldingsresultaat voor marathon inspirational quotes

Je zag het hierboven al: ik ben van plan een klein beetje bij te komen tegen de winterkou! Noem het gerust een winterpelsje. Normaal had ik gepland nu al ongeveer een kilootje aan te komen, maar door de aanslepende virusjes is zwaar dooreten nog niet echt gelukt. Ook wil ik niet aankomen door een dieet van junk food en suiker! Liever kies ik voor gezonde voedingsmiddelen met een hoge caloriewaarde zoals vette vis, noten en avocado’s! Die staan de komende weken dan ook volop op het menu, net zoals heel wat rijk gevulde stoofpotjes en pannenkoeken!

De afgelopen weken was mijn hongergevoel een beetje zoek. Vermoedelijk zal dat ook wel iets te maken hebben met de lagere trainingsintensiteit na de halve marathon, waardoor ik gewoon minder nodig had terwijl ik grotendeels initieel toch hetzelfde eetpatroon behield. Langzaamaan heb ik echter gemerkt dat de porties kleiner en de vieruurtjes minder talrijk werden. Binnenkort loop ik echter opnieuw het twee- of zelfs driedubbele aan afstand! Stiekem kijk ik al uit naar de grotere porties, maar ben ik ook wel nieuwsgierig hoe mijn lichaam op al die inspanningen in de kou buiten zal reageren! Samengevat: leg de aardbeien met pure chocolade, bakken magere kwark, legerporties pasta en kilo’s bananen al maar klaar! Als u het juichen doet, zorg ik voor het rennen! Here we go!

Afbeeldingsresultaat voor run with your heart

2 gedachten over “De Marathon Stories: deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s