The event: A ka so (+ Ethiopisch diner)

Als je me al een tijdje volgt, dan weet je al dat er aan mij geen stylist verloren is gegaan. Ik heb heus wel een heel eigen stijl waarin ik me heel lekker voel en hou erg van mooie spullen, maar ik ben niet zo goed in het volgen van de laatste trends. Je zal me dan ook niet zo snel op mode-events zien verschijnen. De collectie en het verhaal van het Belgische A ka so was echter zo mooi dat ik daarvoor met plezier een uitzondering maakte. Graag laat ik jullie meegenieten van deze ervaring!

Over A ka so

A ka so is een Belgisch label ontstaan uit het geloof van Philippe Vertriest in de creativiteit van het Afrikaanse continent. Philippe, zelf vader van twee Ethiopische dochters, kwam enkele jaren geleden in aanraking met een boek over Afrikaanse bodypaint. Dat liet hem niet meer los. Zo ontstond er een samenwerkingsproject tussen de ontwerpers van A ka so en de Kara stam uit Ethiopië, die bekend staan om deze vorm van abstracte bodypaint.

Twee van de ontwerpers van A ka so (Michaël Marson & Sandrina Fasoli) werkten voor maanden samen met de Kara Six, zes jonge body paintartiesten van de stam. De ontwerpers gaven hen les, maar de zes maakten ook hun eigen werk. Zij gebruiken de huid als doek en de aarde (klei) als schilderspalet. Intuïtief maakten zij zo een aantal werken die als basis dienden voor de collectie.

Daar komt de naam A ka so ook vandaan. A Caso betekent letterlijk ‘per toeval’. Het toont hoe Philippe bij dit project steeds intuïtief zijn pad koos en daarbij de toevalligheden toeliet, die uiteindelijk tot de collectie hebben geleid zoals ze is. En laten we eerlijk zijn: ze is prachtig! Zowel de bodypaint als het uiteindelijke resultaat spreken bij mij enorm tot de verbeelding! Je voelt dat je een stukje aardse authentieke kunst om je lijf draagt als je een van hun sweatshirts of t-shirts aan hebt!

Over het event

Philippe ontving ons in een prachtig herenhuis in Antwerpen onder het genot van een heerlijk glas rode wijn. Daar namen we samen plaats in de tuin om het verhaal te horen dat ik jullie net ook vertelde. Wat een inspirerende man! Hij is duidelijk nog steeds ontzettend gefascineerd door de Afrikaanse creativiteit. Hij toonde ons ook het boek dat hem in eerste instantie tot deze samenwerking inspireerde. Ik hou van mensen die hun werk met passie doen: of het nu koken is, of kunst!

Kijk ons allemaal eens gefascineerd luisteren! Even was ik afgeleid: hoe cool zijn de schoenen van mijn buurjongen?

Daarna gingen we zelf aan de slag voor een bodypaintsessie. Samen met Maxime en Dorothee ging ik ervoor! Wij vertegenwoordigden enkele basiselementen van onze planeet. Kan jij raden welk element ik was?

Tijdens het bodypainten was ik even afgeleid door de tatoeage van Maxime. Normaal ben ik niet gek van dit soort permanente tekeningentjes, maar haar Wanderlustexemplaar is wel erg mooi. Ook de andere aanwezigen waren mooi geslaagd in hun missie om met bodypaint een verhaal te vertellen! Daarna kregen we nog even een uitleg van Philippe over de nieuwe collectie van deze herfst/winter. En dan was het etenstijd!

Ik had zelf nog nooit Ethiopisch gegeten, maar de geuren die uit de keuken kwamen, maakten al duidelijk dat deze keuken echt iets voor mij zou zijn. Kruidig en gebaseerd op groenten, mager vlees en peulvruchten! Ik kon niet wachten om te proeven. Maar bestek kregen we niet… Hoe ging dat dan?

Zo dus: je neemt een stuk pannenkoek (gemaakt van teff, een soort supergraan) en daarmee grijp je als het ware een aantal van deze gerechten om het geheel in je mond te stoppen. De kunst is om zoveel mogelijk (verschillende) hapjes in één stukje pannenkoek te krijgen, aangezien teff heel erg vullend is. Wat zijn die gerechtjes dan? Wel, er was spinazie zoals ik die nog nooit gegeten had, een pikant stoofpotje van spliterwten, kool met wortel, een spinaziegerecht met kaas, een soort geitenkaas, lamsvlees met citroengras,… En dat is alleen nog maar wat ik ervan onthouden heb. Teffgraan is trouwens een heel goede koolhydratenbron voor sporters. Just saying. 

Nog een klein beetje meer foodporn. Wil je dit zelf ervaren? Ga naar Toukoul in Brussel en laat je gerust verrassen. Ik plan snel zelf een bezoekje om de chef daar te interviewen om iets meer over deze keuken te weten te komen!

Ik had een heerlijke avond! Heel veel dank, Philippe, om ons te ontvangen.

P.S. Op het einde koos ik deze trui voor mezelf uit! Lekker speels! Wat denken jullie? Goede keuze?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s