Balans op het werk: zakendiners

Heb je net zoals ik een kantoorjob? Misschien word jij dan ook regelmatig op een zakenlunch of –diner verwacht? De laatste tijd kreeg ik hier heel wat vragen over via Instagram. Het is niet altijd even gemakkelijk op zo’n momenten al het lekkere eten te weerstaan, maar met een paar simpele tips sla jij je er gemakkelijk doorheen! Balance is the key!

dsc_2157

  1. Niet uithongeren

Weet je op voorhand dat je die middag of die avond op restaurant verwacht wordt? Ga dan niet meteen compenseren door je ontbijt over te slaan of niet te snacken doorheen de dag. Kies voor een eiwitrijk ontbijt (kwark met fruit, een groenteomelet,…) en eet doorheen de dag voldoende groente en fruit zodat je niet uitgehongerd aan tafel verschijnt. Het is dan een pak moeilijker om verantwoorde keuzes te maken en de broodmand te laten staan.

dsc_1551

  1. Bekijk het menu vooraf

Kan je zelf de locatie bepalen? Ga dan voor een plek waar je ook gezonde keuzes maken kan. Healthy is trendy op het moment, dus hiermee bega je meestal geen misstap in de ogen van klanten of collega’s. Kan je zelf niet kiezen? Probeer het menu dan vooraf even rustig te bekijken op internet of bel eventjes zodat je voorbereid kan vertrekken. Buffet of ‘walking dinner’? Neem rustig de tijd om je keuze te maken in plaats van zomaar wat op je bord te gooien.

DSCN1706

  1. Brood bij de maaltijd

Ik eet elke dag brood en ik ben van mening dat dit absoluut geen dikmaker is als je geen twintig boterhammen op een dag verorberd. Anderzijds: overdaad schaadt altijd en dat is met brood evengoed zo. Vooral van witte broodsoorten en luxebroodjes neig ik nogal snel te veel te eten. Een goede manier om de hoeveelheid brood te beperken, is om de broodmand pas aan te spreken als het eten geserveerd wordt. Zo vermijd je dat jezelf volpropt met brood tijdens het wachten. Toch even iets eten bij het aperitief? Als je net als ik fan bent van olijven, kan dat een oplossing zijn.

  1. Bestel als eerste

Bij mezelf merk ik altijd dat ik meer trek krijg in romige pasta’s of frietjes als ik anderen daarvoor zie gaan als het eten besteld wordt. Zij mogen dat, dus waarom ik niet? Door als eerste te bestellen, vermijd ik dat soort twijfelmomentjes en ga ik toch voor de gezonde salade zoals gepland.

DSCN1421

  1. Stel vragen en durf verzoekjes te maken

‘Wordt deze ‘caesar salad’ ook geserveerd zonder croutons? Kan ik eventueel de dressing apart krijgen?’ Durf vragen te stellen en wees niet bang om buiten de lijntjes van het menu te kleuren. Klant is koning(in): als jij je steak liever met aardappeltjes eet in plaats van frietjes, mag je daar best eens naar informeren. Extra groente bij de maaltijd in plaats van een portie kroketjes? Als je niet vraagt, weet je niet of het mogelijk is. Bovendien kom je zo ook over als een assertieve ondernemende medewerker die weet wat ze wil.

DSC_1423

  1. Kies voor 2 voorgerechten

Alleen maar vette vleessoorten, gefrituurde happen of suikerbommetjes op het menu bij de hoofdgerechten? Bekijk ook de voorgerechten eens. Vaak is het mogelijk om salades of lijnvriendelijke gestoomde visgerechten als hoofdschotel te verkrijgen. Of vraag naar een combinatie van twee voorgerechten als er daarbij lichtere opties zijn. Zelf vind ik het leuk dat je zo twee gerechten kan proeven in plaats van één!

DSC_0471

  1. Always room for dessert

Als je net als ik een echte ‘zoetebek’ bent, kan het moeilijk zijn om het dessert te weerstaan. Misschien is het wel mogelijk om het dessert te delen met een collega, als je niet zoals Joey uit Friends een hekel hebt aan ‘foodsharing’?

Zelf kies ik heel vaak voor thee of koffie als er dessert besteld wordt in de groep. Zo voel ik me niet bekeken als ‘healthfreak’ die niets bestelt en de zoete lekkernijen overslaat. Meestal kan ik bovendien  genieten van een heerlijk soesje of het huisgemaakt koekje dat er eventueel bij geserveerd wordt.

  1. Hou het gezellig

Wil je samen met je collega’s lekker een stuk taart mee-eten als achterafje na een zware week? Wordt er geklonken met fancy cocktails op de nieuwe deal die je net gesloten hebt? Doe gerust mee, zeg! Je leeft maar één keer. De kansen om daarna je gezonde eetpatroon opnieuw op te pikken, zullen zich meteen aandienen; de kans om die gezellige avond mee te maken, heb je voor altijd verkeken. Vergeet vooral niet af en toe te genieten!

2 gedachten over “Balans op het werk: zakendiners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s