NOEN: Waar Eiskreem thuis is…

“De smaken die we vandaag hebben zijn hop met karamel, pistache met witte chocolade en er is ook nog mango met munt of geroosterde aardbei met amandel”. Bij het horen van de ijssmaken die Noen aanbiedt, gaan mijn oren fluiten en mijn smaakpapillen kwijlen. Maar Noen in Mechelen is véél meer dan een ijssalon. Ook voor een lekkere limonade, gezellige babbel en huisgemaakt verwenontbijt kan je er terecht. En om het halve interieur bij elkaar te shoppen. Tijd voor een babbel met het koppel achter dit veelzijdige eettentje…

noen

Dag Jolijn. Inmiddels kunnen we al twee jaar in de Noen terecht. Hoe zijn jullie er toen aan begonnen?
J: Wij zijn eerst gestart met Eiskreem, het merk waaronder we zelf ijsjes draaien. Aanvankelijk werkten we met een abonnementsformule waarbij we maandelijks het ijs leverden aan huis. Dat was eigenlijk niet genoeg. Er zijn veel mensen die niet in Mechelen wonen die ook graag ‘Eis’ wilden. We moesten dus op zoek naar een thuis voor ons merk, maar een echt ijssalon voelde op dat moment nog als een te grote stap. We hebben er daarom voor gekozen om ontbijt en lunch erbij te nemen. Ik miste op dat moment in Mechelen nog een origineel eettentje met zelfgemaakt eten, een soort inside lunchtip, waardoor de keuze voor de stad snel gemaakt was.

Mechelen was dus een voor de hand liggende keuze?
J: 
Ja, dat was evident. We kennen het hier, we hebben hier onze vrienden en we zijn hier thuis. Dan maakt het gemakkelijker om te starten met een onderneming. We hebben er bewust voor gekozen om onze zaak op te starten in een klein rustig straatje. Als we zelf gaan citytrippen, gaan we ook altijd op zoek naar verborgen plekjes, plaatsjes die je moet zoeken. Klanten komen ook specifiek voor Noen hierheen. Dat is fijn!

“We hebben goede afspraken gemaakt over de werkverdeling. Zo lukt samenwerken als koppel bijzonder goed.” – Jolijn Gyssels

Is een eigen zaak altijd een droom geweest?
J: Ja, het is altijd het plan geweest om iets zelfstandig te doen. Met Eiskreem was die ambitie al voor een deel ingelost, maar ik had eerst nog even wat tijd in het bedrijfsleven nodig om ervaring op te doen. Ik heb een tijdje in televisie gewerkt. Daardoor is die droom gegroeid… vooral om iets meer met ons ‘Eis’ te doen.

Je baat de zaak samen uit met jouw vriend Bart?
J: 
Dat klopt. Wij leerden elkaar ooit kennen op de scouts. Hij was mijn leider daar en intussen zijn we al elf jaar samen. Voor Noen is de verdeling van onze interesses echt perfect. Hij is veel bezig met koken en ijs maken, terwijl ik meer interesse heb voor het interieur en het grafische aspect. We vullen elkaar goed aan en hebben vanaf het begin goede afspraken gemaakt over die werkverdeling. Zo lukt samenwerken als koppel voor ons bijzonder goed.

Jullie hebben ervoor gekozen naast ‘Eis’ ook ontbijt en lunch te serveren. Wat voor keuken bieden jullie?
J
: Voor ons is het belangrijk dat er veel groenten in onze gerechten zitten. Daarnaast kiezen we er heel bewust voor om alles zelf te maken. Gerechten uit potjes en blikjes kom je niet tegen op de kaart. Dat is de basis van waaruit we vertrekken. We variëren regelmatig, maar bepaalde gerechten staan daarnaast vast op het menu omdat de mensen speciaal daarvoor steeds terugkomen. De zelfgemaakte kipcurry- en eiersalade zijn daar voorbeelden van.

Waar komt de inspiratie voor jullie vandaan?
J: 
We halen heel wat ideeën bij Yotam Ottolenghi. Hij maakt prachtige kookboeken en zijn mindset is bangelijk. Het werk van René Redzepi vinden we ook erg inspirerend. Hij is een sterrenchef uit Denemarken waarvan we een heel boeiende lezing gevolgd hebben. Hij gaat zelf overal zijn seizoensgroenten plukken. Dat gaat voor ons misschien een stapje te ver, maar wij proberen ook met de seizoenen mee te gaan. Nu hebben we bijvoorbeeld naanbrood met falafel en groentjes op het menu staan. Die gegrilde groenten passen we steeds aan volgens de tijd van het jaar. Dat geldt ook voor de ingrediënten van de soep van de dag.

“Eten moet gezond en eerlijk zijn, iets waar wij van in het begin achter gestaan hebben.” – Jolijn Gyssels

Spelen jullie in op bepaalde health trends?
J: 
Eten moet gezond en eerlijk zijn, iets waar wij van in het begin achter gestaan hebben. We proberen wel rekening te houden met gluttenallergieën en dergelijke. Echt pro-actief zoeken naar bepaalde gezondheidstrends doen we echter niet, al ben ik natuurlijk wel blij dat steeds meer mensen gezond willen gaan eten. Dat is voor onze keuken alleen maar positief: wij kiezen voor puur en natuurlijk.

Kiezen jullie voor lokaal gekweekte producten?
J:
Niet bij alles, maar wel in de mate van het mogelijke. De eieren en de sinaasappelen komen bijvoorbeeld van de Baarbeekhoeve hier in Mechelen, een bioboerderij. De koemelk voor het ijs komt van een boer in Hever en die mogen we elke dag vers gaan halen. Het ijs dat je nu in onze mlkshkebar vindt, is deze ochtend gedraaid. Voor de groente kiezen we voor Belgische seizoensproducten van de groothandel.

Die eieren van de boer komen ook voor in jullie ontbijt, intussen toch wel een beetje bekend in Mechelen?
J: 
De meeste mensen kennen vooral ons luxe-ontbijt, een pakketje dat we zelf hebben samen gesteld. Daar zit goed brood bij, kipcurry of eiersalade, enkele lekkere drankjes,… En inderdaad ook een eitje en een kommetje yoghurt. Liefhebbers kunnen ook zelf een ontbijt samenstellen. De gerechten zijn vrij basic, maar zorgen voor een stevige basis voor de dag. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat het niet voldoende was. Dat merk ik ook telkens als ik er zelf aan begin (lacht).

Nog bekender is natuurlijk het ‘Eis’ van Eiskreem, waar het voor jullie allemaal mee gestart is.
J: 
Bart heeft ijs leren maken van de eigenaar van het restaurant waar hij in het weekend bijkluste. Die man is helaas veel te vroeg overleden, maar Bart heeft besloten zijn werk thuis verder te zetten. Met de Eiskreemabonnementen en Noen is dit nog verder gegroeid. Veel mensen komen hier in de zaak om potten voor thuis af te halen.

“Momenten met vrienden waarbij we lekker eten vind ik de plezantste. Dat kan een simpele spaghetti zijn om ons terras hier, of een picknick waarna we in de vaart gaan zwemmen.” – Jolijn Gyssels

Waar komen de bijzondere smaken vandaan?
J: 
Uit het hoofd van Bart. Hij is bijzonder creatief in het combineren van smaken: hij is dé persoon die op voorhand goed kan inschatten welke smaken en texturen er bij elkaar zullen passen. Ricotta met Jasmijn, geroosterde aardbei met amandel en hop met karamel staan nu op de kaart, maar ook de gewone vanille is voor ons belangrijk. Door de pure smaken zoals vanille te testen, weet je of je goed ijs aan het eten bent. De huidige smaken kan je altijd op onze site bekijken. Zelf ben ik de grootste fan van de stracciatella, die wij maken met goede grote brokken krokante chocolade. In de zaak hier zijn karamel met zeezout of mr. Gin de favorieten. 

Jolijn, je zei al dat veel van de kookinspiratie uit het hoofd van Bart kwam. Laten we hem er even bijhalen. Speelde eten in jullie leven altijd al een belangrijke rol?
J: 
Die warme eetherinneringen worden vooral nu gecreëerd… Momenten met vrienden waarbij we lekker eten vind ik de plezantste. Dat kan een simpele spaghetti zijn op ons terras hier, of een picknick waarna we in de vaart gaan zwemmen. Soms eten we samen met vrienden na 18u de overschot op. Dat is voor mij belangrijker dan die eetmomenten van vroeger.
B: Vroeger hadden mijn ouders allebei een drukke job, waardoor er weinig tijd was om eten te maken. Ik moest het dus zelf wat uitzoeken, en vandaar ben ik waarschijnlijk beginnen koken. Comfortfood zoals wortelpuree met worst at ik toen natuurlijk wel al graag. Dat behoort nu nog altijd tot mijn favoriete gerechten.

Is er een bepaalde keuken die jullie bijzonder graag eten?
J: 
Voor mij is dat de Italiaanse keuken: spaghetti of lasagna zijn mijn lievelingsgerechten. Dat zijn simpele, eenvoudige maaltijden die we zelf maken. Bart heeft misschien iets specialers in gedachten?
B: Ik ben wel fan van de Libanese keuken. Hummus, couscous, veel komijn, bijzondere kruiden,… Dat maak ik zelf ook graag thuis en dat zie je wel in het menu.

Welk gerecht van de kaart zouden jullie ons aanraden als we langskomen?
J: 
Ik zou kiezen voor het naanbrood met falafel en geroosterde groenten. Dat heeft alles wat een goed gerecht voor mij moet hebben. En daarbij onze huisgemaakte citroenlimonade om het af te maken. Die limonades maken we trouwens deels zelf, maar er worden ook enkele bijzondere smaken aangeleverd door Limoo, het huiselijke limonadebedrijf van Gertjan Bernaerts.
B:  De zelfgemaakte kipcurry is er al vanaf dag één en die is nog steeds het populairst. Daarnaast vind ik inderdaad zelf ook de naan geweldig: hij varieert steeds naar gelang de seizoenen. Die kunnen we dus nog lang maken!

Tot slot is Noen ook een plek om inspiratie op te doen. Jullie bieden bijvoorbeeld ruimte voor workshops?
J: Er zijn al workshops in kalligrafie en in gezichtsverzorging doorgegaan. Daarnaast bieden we interieurinspiratie door werk van jonge ontwerpers in onze zaak te integreren en te verkopen. De zelfgemaakte juwelen van Roedel kan je bij ons vinden. Ook Obed Vleugels, de Mechelse zeefdrukker, heeft zijn werken hier staan. Orikomi is een Portugees bedrijf waarvan de lampen hier te vinden zijn. Een deel van de opbrengst van hun verkoop gaat naar een organisatie voor vrouwenrechten in Brazilië. De schragen komen dan weer van Master en Master, een Tsjechisch bedrijfje van twee jonge ontwerpers. Het moet vooral zelfgemaakt zijn en uiteraard ook binnen onze eigen stijl passen.

Adressen en informatie:

Noen:
Leermarkt 24
2800 Mechelen

MLKSHKBAR
Kruidtuin
2800 Mechelen

Een gedachte over “NOEN: Waar Eiskreem thuis is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s