My Favorite things: Mijn favoriete jeugdboeken

Jawel, er is een nieuw Harry Potter boek uitgekomen en ik loop over van enthousiasme, ook al is dat boek eigenlijk maar een uitgeschreven toneeltekst. Ik. Kan. Niet. Wachten. Wat jullie misschien nog niet over mij weten, is dat lezen naast sport en lekker, gezond eten toch een van mijn grootste passies is! Hoe dat allemaal begonnen is? Als kleine dreumes was ik soms uren onvindbaar omdat ik met een of ander boek in een ver hoekje van een zelfgebouwd kamp verdwenen was. Onderstaande exemplaren zorgden voor uren zoekplezier voor mijn ouders! Kijk je gezellig mee naar mijn favoriete jeugdboeken?

  1. Harry Potter-reeks – J.K. Rowling

Tranen, tranen, tranen heb ik gehuild toen boek zeven van de Harry Potter reeks na een paar korte nachten tijdens een vakantie met mijn familie in Italië uitgelezen was. Evenveel tranen waren er ook al gevloeid bij de gedachte aan het risico dat we het boek niet te pakken zouden krijgen omdat we vertrokken op de dag dat het uitkwam! Prior internetbestellingen boden uitkomst. Yup, ik ben een die-hard fan, zo blijkt!

2. Nacht van Inkt – Cornelia Funke

Het eerste boek hiervan (Hart van Inkt) kocht ik op een rommelmarktje en ik was meteen ‘totally hooked’: het verhaal van Meggie en haar charismatische vader, een grote dosis magie en heerlijke personages die je zo voor je ziet…  Het laatste deel van deze driedelige reeks is mijn favoriet omdat ik het tijdens een heftige periode in het ziekenhuis met klierkoorts las… Het verhaal heeft me er toen 600 pagina’s lang doorgesleurd!

3. Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl

Eigenlijk zouden alle boeken van Roald Dahl in deze top tien kunnen staan! Zijn enge heksen hebben nachtenlang door mijn nachtmerries gespookt, maar overdag kon ik niet stoppen met verder lezen. Joris en zijn geheimzinnige toverdrank zijn de inspiratie geweest tot vele eigen brouwels, samengesteld uit huis- tuin- en keukenproducten. Maar… Sjakie blijft toch de all time favorite! Ik bedoel, een boek over een chocoladefabriek? What did you expect?!

4. De koning van Katoren – Jan Terlouw

Ik (was) ben gek op avonturenverhalen met een beetje fantasie erin verwerkt. Dit sprookjesachtige verhaal van Jan Terlouw beantwoordt heel erg aan die verwachtingen!

5. Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman.

Nog zo een klassieker! Zelfs nu herlees ik dit verhaal nog graag op momenten dat ik geen inspiratie heb om een ander boek te beginnen. Lekker makkelijk. Ik lees overigens ook nog graag de jeugdboeken die vandaag nieuw uitkomen, gewoon om een beetje bij te blijven, hè!

6. Matilda – Roald Dahl

Een verhaal over een meisje dat magische krachten krijgt omdat ze veel leest?! Zo herkenbaar. What is not to love about it? De heerlijke beschrijvingen van de ‘gemene’ volwassenen in het boek vind ik nog steeds Roald Dahl op z’n best!

7. De Reisgenoten – J.R.R. Tolkien

Het eerste boek van In de ban van de ring las ik tijdens een hele donkere novemberweek toen ik dertien jaar was. Ik was meteen verkocht, hoewel ik hier en daar een langdradige passage (naar mijn pubermening) oversloeg. Nog steeds kan me herinneren hoe ik uren lang onder mijn dekentje opgekruld doorlas terwijl de regen tegen de ruiten sloeg en de kachel brandde! Heerlijk! De twee andere delen las ik pas veel later: mijn nieuwsgierigheid naar het vervolg was net niet groot genoeg om die weg door de regen naar de bieb toen af te leggen.

8. Het oneindige verhaal – Michael Ende

Een verhaal dat nooit stopt? Yes, please! Vooral als het zo prachtig en fantasierijk is als dit boek van Michael Ende! De hoofdrol wordt gespeeld door een dik jongetje dat gepest wordt, maar zich daar volledig boven zet! Dat vond ik als ietwat mollige tiener toch wel fijn om te lezen.

9. In het toverbos 

Aan dit boek hangt een hele (familie)geschiedenis. Dit vertelboek met prachtige ‘gephotoshopte’ foto’s stamt uit de jaren ’70 en werd door mijn oma aan mij en aan al onze neefjes en nichtjes voorgelezen op lange regenachtige dagen. Het boek reisde daarna regelmatig heen en weer tussen de verschillende gezinnen uit onze familie omdat we het allemaal zo mooi vonden. Tot het op een dag zoek raakte! Twaalf jaar later vond ik het (toen ik een jaar of 20 was) terug bij ons op zolder en heb ik een week lang met een glimlach op mijn gezicht gelopen. Het heeft nog steeds een ereplaats in mijn boekenkast!

10. Sprookjeswereld

Viel het je al op dat ik ontzettend van sprookjes houd? Dat is allemaal gestart met dit boek dat ik van (mijn oma) sinterklaas kreeg toen ik een jaar of 6 was. Inmiddels heb ik het in 2 exemplaren in mijn bezit omdat de oorspronkelijke versie te fragiel is geworden om nog te lezen. Het staat vol klassiekers, maar ook erg onbekende schitterende verhalen zoals Grootvader Haas, Ezelsvel, Vijf erwten uit één peul, De Elfenheuvel. Als je het ooit op een rommelmarkt of een tweedehandswinkel tegenkomt… Niet aarzelen, maar kopen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s