Gezonde BBQ-recepten

Als je net als ik gek bent op lekker eten en zomerse temperaturen, zul je ook al wel eens eens een (nep)vleesje of (nep)visje op de BBQ leggen. Vorige week organiseerde ik zo in de tuin van mijn ouders een uitgebreide BBQ voor mijn familie! Ik kreeg hun groententuin en een budgetje ter beschikking om een heerlijke maar gezonde maaltijd op de (tuin)tafel te toveren en deel een paar van de receptjes graag met jullie!

Apertiefhapjes

DSCN2173DSCN2179

Als je toekomt op een BBQ duurt het gewoonlijk nog wel even alvorens je eten kan. Graag serveer ik mijn gasten dan al enkele gezonde lichte hapjes zodat ze zich nog niet ‘volgevreten’ voelen op het moment dat het vlees op tafel komt:

 • Kersentomaatjes, wortel- en paprikastaafjes met tapenade (Wortel- pastinaak- en rode bietentapenade uit Lidl).
 • Aperitiefgarnalen
 • Groene olijven (met en zonder knoflook).

Toastjes met munt- en erwtendip: 

 • 1 groot blikje erwten (200 gram)
 • 150 gram cottage cheese
 • twee handen verse munt
 • peper
 • gedroogde oregano
 • een klein beetje olijfolie

Was de munt en giet het vocht van de erwtjes af. Spoel deze goed na om al het zout te verwijderen. Meng daarna de munt en de erwten met cottage cheese samen tot een smeuïge massa. Ik vind het lekker als er nog wat ‘stukjes’ erwt doorheen zitten. Kruid daarna af met peper en zout en serveer vlak voor het serveren met wat olijfolie bovenop.
Tip: voeg een tikkeltje citroensap toe om verkleuring te vermijden.

Bijgerechten

DSCN2172DSCN2161

DSCN2181

Bij een lekkere gezonde BBQ draait het niet alleen om het vlees en de vis, maar ook om de salades en de groenten die erbij geserveerd worden. Opnieuw koos ik voor enkele lichte en vegetarische gerechtjes:

 • Toscaanse aardappeltjes (slechts 80 kcal/100 gram voor de afvallers onder ons)
 • Hard gekookte eitjes (a girl needs her protein)
 • Gemengde sla uit papa’s tuin met aardbeienbalsamicodressing (het recept hiervan vind je hier).
 • Tomatensalade met peper en basilicum
 • Erwtenmuntdip als saus doorheen de salade of bij de vleesjes (zoals mijn vader het eet).

Salade met watermeloen, cottage cheese en munt

 • 1/4 van een kleine watermeloen
 • 150 gram cottage cheese
 • 2 handjes munt
 • peper naar smaak

Snij 1/4 van de watermeloen in kleine blokjes. Verwijder de pitjes als je dat niet lekker vindt. Snij de munt fijn en meng deze onder de meloen, samen met de cottage cheese tot alles mooi verdeeld is. Kruid af met peper naar smaak.

Israeli salad. 

Deze salade was mijn favoriet toen ik in Tel Aviv woonde! Ik maak deze nog steeds bij elke zomerse gelegenheid omdat ik ‘em zo fris smaken vind. Normaal bevat de salade ook tomaten, maar die serveerde ik apart omdat mijn lieve mama spontaan wegloopt van alles waar tomaat in zit.

 • 1 komkommer
 • 1 groene paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 rode ui
 • verse peterselie
 • citroensap
 • goede olijfolie
 • zout en peper naar smaak.
 • knoflookpoeder

Snij de groenten in hele kleine stukjes en meng ze door elkaar. Voeg de gewassen en fijngesneden peterselie toe. Meng het citroensap en het knoflookpoeder met de olijfolie en meng deze onder de salade. Kruid af met peper en zout naar smaak.

 

2 gedachten over “Gezonde BBQ-recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s