Plog: van Lissabon naar Porto

In januari begonnen mijn vriend en ik – zoals velen – al uit de kijken naar onze grote reis in de zomervakantie: warm weer, lekker eten, rennen met de zon in je gezicht en vreemde culturen opsnuiven… Ik had heel wat op mijn verlanglijstje staan! Een Portugalfanaat verzekerde me dat we dit in haar favoriete land allemaal zonder problemen zouden vinden. En wat bleek? Ze had overschot van gelijk! Wij trokken van Faro langs de kust naar Porto. Kijken jullie mee naar het vierde deel van onze trip? Deel 1, deel 2 en deel 3 kan je ook nog teruglezen!

Ik had mezelf als doel gesteld minstens 75 kilometer te lopen deze vakantie, wat erop neerkwam dat ik om de dag 15 kilometer moest halen. De heuvels en de zandstranden had ik echter een beetje onderschat, waardoor het ook deze ochtend een beetje strompelen was. Tijd voor een goed ontbijtje achteraf: toast, yoghurt, honingmeloen, wilde perziken en gedroogde banaan, nootjes en rozijnen! Let vooral op het schattige lepeltje dat ik van Vincent, het driejarige zoontje van de AirBnb-eigenaars, kreeg om mee te eten!

Opnieuw in de auto op weg naar Coimbra, nog steeds knalrood van het lopen! Mijn looptactiek op vakantie is overigens altijd dezelfde: vanwege mijn slechte oriëntatie loop ik gewoon drie kwartier dezelfde richting uit om vervolgens dezelfde weg helemaal terug te rennen tot mijn anderhalf uur training erop zit. Zo ontdek je zoveel heerlijke plekjes waar je zonder hardlopen nooit geraakt zou zijn.

Coimbra, onze slaapplaats tussen Lissabon en Porto, is een stad waar het universiteitsleven echt centraal staat. We komen in de late middag aan en bezoeken nog even de bibliotheek (Harry Potter Style) en deze kapel met fascinerend plafond. Stiekem vind ik het heerlijk om weer even student te zijn.

We verbleven in Casa Pombal, een zeer fijne kleine guesthouse die beheerd wordt door twee Nederlandse dames. Door de info en de wandelroute die ze vooraf gaven, wisten we snel alle mooie plekjes in Coimbra te ontdekken zonder veel tijd te verliezen. Topadresje met een heerlijk uitzicht over de stad en pindakaas aan het ontbijt!

Op aanraden van onze gastvrouwen komen we in een Portugees familierestaurant terecht, waar ik een heerlijke gegrilde inktvis eet, met gepofte aardappeltjes en een lekkere salade. Ik weet niet precies wat ze in Portugal als dressing gebruiken, maar het smaakt gewoon naar het zuiden!

Wat een uitzichtje vanop ons balkon, hè!

De volgende ochtend nemen we nog even snel de tijd om de botanische tuin van Coimbra te bezoeken, waar een heel touwenparcours in de bomen hing. Vanwege mijn hoogtevrees niets voor mij, maar als je van dat soort dingen houdt, ben je hier zeker aan het goede adres!

Een uurtje later zijn we al in Porto, waar het heerlijk weer is. Die ochtend werd ik tijdens mijn yogaworkout nog verrast door onweer, intussen schijnt de zon alweer!

Picknick time it is. Ik krijg altijd zoveel honger van in de auto te zitten. Wel een beetje eentonig, he! Altijd broodjes, yoghurt, kaas en mager beleg! Maar elke middag had ik weer zoveel zin in hun lekkere knapperige brood dat ik het niet anders gewild zou hebben.

Even een verplichte foto maken aan de gigantische Portoletters. De rest van de middag wandelen we door de stad en eten nog een Solero aardbei (de tropical is lekkerder) alvorens onze AirBnb te ondekken.

In Porto verbleven we bij Christiano, een Italiaanse architect. Hij kocht jaren geleden een groot handelspand op en maakte er lofts van. Ik was zo verliefd op dit huis! Elk elementje was duidelijk met zorg, liefde en Italiaanse smaak uitgekozen. Bovendien is Christiano ook gepassioneerd door koken, wat te merken was aan de zeer fijne keuken en de rijke kruiden-en groentetuin.

En hoe tof was deze appelblauwzeegroene zetel? Zelf contact opnemen met Christiano kan hier.

We raadplegen tripadvisor opnieuw en wilden eigenlijk zeevruchten tajine gaan eten bij Yours Bistro. Ze hadden echter zoveel groepen geboekt, dat er geen plaats meer was voor extra tajines op het vuur. Jammer, dan maar vissoep eten!

En de vis van de dag: verse zeebaars van de gril met gebakken aardappeltjes en lekker veel groente. Er hing overigens een heerlijk spannende sfeer in de stad door het voetbal: dit was de dag dat Portugal zich voor de finale plaatste. Wat een getoeter!

De volgende dag staat de laatste 15 k op het menu. Op vijf minuten stond ik aan de rivieroever om vervolgens na een stevig uurtje rennen opnieuw naar boven te klimmen. Tomatenhoofd. Overigens nam ik ook een selfie met de hoed op de achtergrond erbij. Geen goed plan. Meteen gewist.

Verse papaya, granola met chocolade, frambozen, granaatappelyoghurt en veel gedroogd fruit! Samen met twee gegrilde broodjes ging dit er wel in! Daarbij dronk ik ook nog een liter thee met bosvruchten die we daar in de plaatselijke supermarkt ontdekten.

Daarna trekken we Porto verder door. Eerst bezoeken we Gaia, de andere oever van de stad waar de Portobrouwerijen gelegen zijn en ook waar ik die ochtend ging rennen.

Daarna ontdekken we het interactief museum van Porto over de ontdekkingsreizen waar je, zo bleek, een boottocht met bewegende poppen kan maken aan het eind. Een attractie in ware pretparkstijl waar je nog wat van bijleert ook! Wij hebben ons allezins zeer goed geamuseerd. Let op: er wordt een foto gemaakt halverwege, haha!

We zagen onder andere hoe Vasco Da Gama eruit zag toen hij toekwam in India! Alle personeelsleden liepen overigens ook rond in bijpassende kostuums, wat ik ook wel amusant vond.

Iets minder amusant was deze vrouw die duidelijk niet opgezet was met mijn foto-apparaat. Zie je de vlaggen op de achtergrond? Deze Ola-reclames hangen over de hele kustlijn van Porto. Je begrijpt dat we hierna een ijsje moesten gaan eten.

De rest van de dag spenderen we al wandelend langs de kust alvorens het trammetje terug naar het historisch centrum te nemen. De warmte was vandaag erg drukkend, waardoor we even een dutje doen tot het avondeten.

Rond 19 u gaan we terug richting de rivieroever. Daarbij komen we bij een tunnel volgend bord tegen dat toeteren verbiedt. Waarom hebben ze dit soort borden niet in België?

Aangezien het onze laatste avond is, had ik stiekem vanuit België al twee weken een tafeltje geboekt bij Taberna dos Mercadores, een piepklein verborgen restaurantje dat bekend staat om haar Portugese gerechten. Op Tripadvisor las ik al dat ze sommige gerechten aan tafel flamberen. Met oog daarop bestel ik deze zeebaars in zoutkorst en ik word niet teleurgesteld. Burn, baby, burn.

Daarna schept de ober de vis netjes op mijn bord. Dankjewel!

Eliot gaat voor een koude kreeftensalade die prachtig gepresenteerd werd! Naast ons zat overigens een Engelse man wiens ogen bijna in ons bord vielen. Tijdens ons dessert (Portugese pudding & Meringuetaart) bleef hij maar aan zijn dochter (die enkel salade en een halve vis kreeg) uitleggen waarom al die suiker zo slecht voor de gezondheid was. Brr, ongezellig gevalletje.

Iets minder gezellig was ook ons vertrek de dag erna! Nog een laatste maal ontbijten in de prachtige keuken van Christiano (met zelfgekweekte citroenen) alvorens op het vliegtuig richting België te stappen!

Ziezo, hiermee eindigen de Portugal Plogs. Hopelijk hebben jullie ervan genoten! Zelf kan ik niet wachten om weer op reis te vertrekken en uiteraard gaat mijn camera dan ook weer mee! Daarnaast zal ik de komende weken ook het gewone leven vastleggen in plogs! Lezen jullie dan ook graag mee? Ik lees jullie tips graag in de comments!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s