Plog: Lissabon

In januari begonnen mijn vriend en ik – zoals velen – al uit de kijken naar onze grote reis in de zomervakantie: warm weer, lekker eten, rennen met de zon in je gezicht en vreemde culturen opsnuiven… Ik had heel wat op mijn verlanglijstje staan! Een Portugalfanaat verzekerde me dat we dit in haar favoriete land allemaal zonder problemen zouden vinden. En wat bleek? Ze had overschot van gelijk! Wij trokken van Faro langs de kust naar Porto. Kijken jullie mee naar het derde deel van onze trip?

Op de vijfde dag van onze vakantie stond er een hele roadtrip op de planning. Veel foto’s heb ik onderweg niet gemaakt, omdat we maar weinig gestopt zijn. Deze luipaardmuur vond ik wel fotowaardig!

Net als deze prachtige bloemen tijdens onze picknick.

In de late namiddag kwamen we aan in de stad, waar een soort acro gym festival aan de gang was: daar moesten we even blijven kijken. Dit was een van de meer vreemde acts, maar sommige waren echt spectaculair en helaas ook behoorlijk snel en springerig om te fotograferen.

We deden ook nog wat aan sightseeing: zo fijn dat bijna alle kerken in Portugal gratis te bezoeken zijn!

Die avond hadden we onze beste eetervaring van de reis in Enoteca De Belém. We kwamen toevallig op dit restaurant uit in een zijstraat en het was eigenlijk veel te fancy voor onze roadtrip outfits… Toch was de bediening heel erg vriendelijk en attent! Als voorafje kregen we crunchy warm brood met boter en dit vanille ijshorentje met mousse van Portugese chorizo.

Mijn hoofdgerecht bestond uit tonijnsteak, saffraanmousse, krokant brood uit India en een soort broccolimousse met ansjovis. Het water loopt me in de mond als ik eraan terugdenk. Later stuurden ze me nog een Instaberichtje om ons te bedanken voor het bezoek. Zo lief!

Even het inktvisje van mijn vriend ook op de foto gezet. Ik heb er niet van geproefd, maar volgens hem was het heerlijk. Ik wist alleszins niet dat iemand zo enthousiast kon zijn over een paar tentakels!

Het dessert was ook niet mis: pompoen met roomkaas en een crumble die ik uiteraard tot de laatste kruimel wilde opeten.

De dag erna ging ik een stukje rennen op de dijk van het strand van de Costa Caparica: we verbleven een eindje van Lissabon, maar de rust en de sportmogelijkheden aan de stranden hier maakten dat helemaal goed! Ik wist er met een beetje moeite 15 kilometer uit te persen als voorbereiding voor de halve marathon in oktober.

Daarna een heerlijk zelfgemaakt ontbijtje op het fijne terras van onze AirBNB: getoast brood, een roompasteitje en granaatappelyoghurt met verse meloen, perziken, kokos en rozijntjes. Deze plek is echt een aanrader! We verbleven bij Sylvia, Pedro en hun driejarige zoontje Vincent. Ze waren zo vriendelijk elke ochtend om 6 u op te staan zodat ik kon gaan rennen en hebben ons zo veel heerlijke tips gegeven! Als je zelf hier wil reserveren kan dat hier. Zeker om te gaan surfen, is deze AirBnb een ideale uitvalsbasis.

De AirBnb stelde ons ook fietsen ter beschikking waarmee we naar de overzetboot gingen. Twintig minuutjes later stonden we alweer in Lissabon.

Na een half uurtje fietsen waren we in het historisch centrum van de stad, waar ik even een smoothie nodig had om te bekomen van de warmte: watermeloen -papaya – sinaasappel it is!

Zoals het echte foodies betaamt, waren we meteen toevallig vlak voor de foodhallen beland. Het was nog te vroeg om te lunchen (zeker naar Portugese maatstaven), dus genoten we van wat ‘foodwatching’. Daarbij spotten we onder andere een aquarium vol met deze vreemde kreeften en krabben. Mijn vriend had zich al snel een exemplaar uitgekozen dat hij graag op zijn bord zou zien, maar we besloten de schatjes toch maar te sparen.

Een samenvatting van de rest van onze voormiddag: trammetjes, kerken, tuk tuks en kuieren door de stad.

De weg naar het kasteel boven was niet van de poes, dus ik geef deze kat overschot van gelijk dat ze maar wat in de schaduw ging relaxen in plaats van bij 35 graden zo een heuvel te beklimmen.

Maar eenmaal boven: wat een uitzicht!

Daarna was het weer tijd voor een picknick: het lijkt wel of onze porties elke dag groter worden. Na zo een wandeling hadden we dan ook veel honger! Verse broodjes, geitenkaas, Griekse yoghurt met aardbeiensmaak en nog meer van die lekkere Portugese varkensworst. Ooh, en de framboosjes die ik in deel 1 vergat te fotograferen.

Daarna bezochten we een soort authentiek marktje waar allerlei handgemaakte producten werden verkocht. Deze Portugese pasteitjes konden daarbij uiteraard niet ontbreken. Ik proefde er eentje met garnalen: lekker!

We zagen ook deze vrouw die op een soort gong speelde, wat ik heel erg mooi vond! Dat was wel een centje waard!

Daarna spotten we ook nog deze beeldhouwer die onder andere voetballogo’s (EK-gekte) en huisnummers uit steen aan het maken was.

Nog even tijd voor een foto aan de beroemde brug waardoor je jezelf in San Fransisco waant alvorens weer richting AirBnb te fietsen.

We besloten wat vroeger terug te gaan om uitgebreid te genieten van het aperitiefmoment: olijven, chorizo-en looksmeersel voor het brood en olijfolie met balsamico-azijn.

We aten die avond tapas in Paletes op de Costa Caparica: een zaakje waar enkel Portugezen te vinden waren. Dat beschouwde ik als een goed teken! Tapas zijn ook in Portugal steeds populairder: wij bestelden onder andere deze gevulde Portobello, deze koude salade met octopus en koriander en zoete aardappel met geitenkaas en honing.

De dag erna bezochten we op aanraden van Pedro en Sylvia een prachtig strandje waar amper toeristen waren, gesitueerd op 30 kilometer van Lissabon. Het was gelegen aan een baai en omgeven door bossen. Wat een prachtplek!

De route heen en terug is wel een stevige trip door de kleine bergwegjes ten zuiden van Lissabon. Op deze foto kijk ik heel vrolijk, maar eigenlijk was deze selfie een afleidingsmanoevre om mijn dansende maag bezig te houden!

De rest van de dag deden we het rustig aan: we reden naar Setubal en ik ging voor mijn favoriete ijsje: Solero tropical, een heerlijke combo van mango waterijs en roomijs binnenin. Ik ben er druk naar op zoek in België!

Wat een heerlijk stadje: het was maandag dus we zagen op straat vooral oudere mensen die aan het kaarten of aan het relaxen waren uit de zon. Top!

Door al die verse vis had ik waanzinnig veel zin gekregen in sushi. Gelukkig vonden we op Tripadvisor een zaakje in Costa Caparica met een zeer goede reputatie: Sentido Do Mar. We gingen allebei voor een grote sashimi-en zalmsushischotel met extraveel wasabi.

Deze prachtige zondsondergang krijg je hier gratis bij je sushi.

Ondertussen hebben jullie zeven dagen van onze tiendaagse trip kunnen meelezen: deel 1 & deel 2 zijn hier beschikbaar. Vinden jullie het fijn om de reiservaringen mee te beleven? Graag lees ik jullie tips in de comments.

8 gedachten over “Plog: Lissabon

 1. Ik kijk al uit naar de plog part 4! De Enoteca de Belem staat genoteerd.

  Hoeveel dagen hebben jullie uitgetrokken voor Lissabon?

  Like

  1. Hey Tina. Fijn dat je volgt! Wij hadden voor Lissabon 1 namiddag en 2 hele dagen uitgetrokken, maar uiteindelijk zijn we in de stad zelf maar 1 avond en 1 hele dag geweest. De dag erna trokken we dus de bergen in op aanraden van onze AirBnB omdat de stad zelf heel erg druk was en ik graag de tips van locals volg:-D. Zij hadden ons ook nog Sintra aangeraden, maar daar zijn we niet meer geraakt. Misschien dat dat jullie wel lukt?

   Like

   1. Sintra staat op de planning. Wij hebben 3 dagen gepland voor Lissabon en omstreken dus we zullen zeker niet de hele tijd in de stad zelf zijn. Nog 6 dagen en we zijn weg! 😀

    Like

   2. Geniet ervan! Costa Caprica en de kleine dorpjes daar vonden wij ook wel fijn, maar dat was vooral omdat we daar logeerden en ik daar goed kon hardlopen, haha 😀

    Like

 2. Weeral leuke foto’s! Die Solero’s vind ik ook niet meer terug.Vroeger at ik die vaak en ik zocht ze overlaatst in de Albert Heijn, maar geen geluk! 😦

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s